10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A páncéllemezén nem minőségi, mennyiségi probléma volt.

Most nem állok neki másodszor is elolvasni, de mintha valami olyat is írt volna, hogy az, hogy nem építettek csatahajókat, az a fémiparra is nagy kihatással volt, minőség terén is. Aztán lehet, hogy csak félreértettem.

A hajók hatótáv problémáinál seggereültem. Így viszont világossá vált, hogy miért volt akkora gáz a Biscmark üldözésénél.

Hozzá kell tenni, hogy hasonlóról sok más esetben is lehetett olvasni, a tervezett hatótáv nagyon sok esetben nem volt azonos a valóságossal. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a fogyasztási adatok "optimista" megközelítése nem a mostani autóipar találmánya. :D

Churchillt tényleg kiosztja. Én bizony jogosnak érzem. Talán nem ilyen szinten, de most őszíntén milyen világraszoló húzása volt...? Nekem egy sem jut eszembe. Véltelenül ő volt a minelnök a háború alatt. Ennyi.

Emlékszem még arra, amikor Churchill-t, mint államfőt méltattad. ^^

Churchill világszóló húzása? Ő volt az, aki kvázi 'kitalálta' és végrehajtatta Németország blokádját az I. Vh elején. Ezen 'húzása' nagyban hozzájárult ahhoz, hogy négy évvel később a kiéhezett és kivérezett Németország végül bedobja a törülközőt. A blokád jogilag illegális volt, eredményét tekintve pedig embertelen, több százezer német halt éhen és az egész német civil lakosság szenvedett miatta. Churchill pontosan emiatt volt tisztában a Német flotta által támasztott veszéllyel, amellyel Angliát fenyegették - kvázi a saját fegyverét fordították ellene (még az I.Vh idején először, persze).

Másodszor, azért nem "véletlenül" lett ő a miniszterelnök. El kell ismerni, hogy karizmatikus figura volt, és képes volt arra, hogy lelket öntsön az angol társadalomba. Kifelé nem omlott össze a felelősség súlya alatt, nem adott lehetőséget arra, hogy gyenge jellemnek tartsák.

Ettől függetlenül persze akárcsak Hitler és Sztálin, Churchill legnagyobb hibája (háborús szempontokból) még is az volt, hogy politikusként túl sok kontrollt akart a katonai döntések felett, és ezek csaknem az angolok vesztét okozták a háborúban. Némileg persze itt ellentmondás, hogy a két leghíresebb katonai melléfogását (Dardanellák elleni hadművelet az I. Vh idején és a Norvégiai hadművelet a II. Vh idején) nem is miniszterelnöksége alatt vétette.