-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Hiába AMRAAM shooter, ha a gép NEZ zónája baromi kicsi. Az ellenfelei pillanatok alatt felmásznak M1.2 tájára és indíthatnak. A magasságot is dinamikusan variálhatják, ezzel összeolasztva az ellenfél indítási zónáját.
Innen nézve akkor a legideálisabb rakétaindító gép egy MiG-25/-31 szintű speedy gonzales? Azért ez egy kicsit sarkított dolog...
Arról nem is beszélve, hogy a gép orra nem túl nagy, ergo túl combos radar sem kerülhet bele.
Innen nézve akkor meg fogjuk egy utasszállító / teherszállító gépet, arra ráfér jóóó nagy radarantenna.
Sőt, kombinálhatnánk is (AIM-120D + Hawkeye 2000 upgrade -> a korábban említett SM-6 alapján a Hawkeye képes rávezetni a rakétát a célra), tehát kell egy combos radar egy AEW&C gépen, meg egy rakétahordozó gép, ez utóbbi lehet akár egy L-159 vagy akár egy C-130 is. Vagy ahogy akkor említettem, egy nagy repülőidővel rendelkező UCAV is...
Én biztos, hogy egy hucut garast sem adnék egy ALCA "vadászért", de még csapásrmérőért sem. Az egy jó oktatógép. Az, hogy a reklám másnak akarja eladni az már más kérdés...
Ebben van valami, de itt visszajutunk a kiindulási alaphoz: csak a csúcsszintű vadászgépeknek van helye a piacon? Csak azoknak van létjogosultsága a hadszíntéren? Én úgy vélem, hogy ez hasonló hiba, mint anno a légiharc rakétákban való túlzott bizodalom az 1960-as években...