10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Virginia: Nem azért másoltam be mert azt akartam mutatni, hogy sokkal olcsobb. Hanem, hogy lásd a folyamatot. Azt gondolták, ha nem megtervezik a "procit" hanem a pogárit legyártatják katonai verzióban intellel akkor sporolnak. Ha nem HY100ból van: Nem megy 700méter mélyre hanem csak max 400ra, akkor megent megsporolnak egy rakás pénzt. Aztán ahogy adták, hozzá az új dolgokat egyszer csak már drágább lett az olcsobb.
    Ettől még a Virginia nem a drágább választása volt anno, hanem az olcobbé. És te azt mondtad, hogy mindig a drágábbat válasszák. Pedig nem.

Én pedig azért másoltam be a GAO-s elemzést, hogy megmutassam, hogy már 1997-ben nyilvánvaló volt, hogy a Virginia nem lesz sokkal olcsóbb, mint a Seawolf. Továbbá a Virginiától kb. ugyanazt várta el a haditengerészet, mint a Seawolf-tól, mindössze az általad említett kurtításokat engedték meg (8x 550mm-es vetőcső helyett 4x 530mm-es és így tovább). A tendencia viszont maradt. Nem akart a haditengerészet egy látványosan más SSN osztályt. A végeredmény pedig az lett, hogy még csak sokkal olcsóbb sem lett.

Hoztam rá egy pldat. Amúgy ha már itt tartunk, a ruszkiknál se jön szóba Borej, Graney esetén az AIP, pedig Ladaba majd akarnak rakni. Mért? Ők is debilek? :)

A ruszkiknál ott a Lada osztály, mint AIP tengó, illetve volt mindig is SSK osztályuk. Tehát nekik van olcsóbb AIP tengójuk. A Borej osztály eredetileg "csökkentett" 12 rakétás SSBN-nek épült volna, eredetileg a Delta IV-el megközelítőleg hasonló méretben és vízkiszorítással. Az R-39 dobása után a kisebb Bulava rakétához tervezték át a hajóosztályt, ekkor kapott megint 16 SLBM-et és egyben némileg megnőtt a vízkiszorítása is. A Graney-osztály pedig a sokkal nagyobb Oscar I.-II. osztályt és a Victor III.-akat váltja ki, de jóval kisebb, mint az Oscar-ok. Ezzel együtt is a Graney egy másik olyan példa, ahol az oroszok azért gyártanak nagy hajót, mert meg akarják őrizni a képességeiket (SSGN).

Ha azt akarod mondani, hogy melyik hatalom maradt még tisztán a nukleáris tengóknál, akkor ott van Anglia és Franciaország. Pedig Fro. még gyárt is AIP tengót...