10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    "The Virginias were intended, in part, as a cheaper ($1.8 vs $2.8 billion) alternative to the Seawolf class, whose production run was stopped after just three boats. To reduce costs, the Virginia class uses many "commercial off-the-shelf" (or COTS) components, especially in their computers and data networks. In practice they actually cost less than $1.8 billion (in fiscal year 2009 dollars) each, due to shipbuilding technology improvement.[citation needed]

Intended = tervezett. Ez volt az elképzelés, aztán csúnyán túlfutottak rajta. Hozzáteszem, az 1,8 milliárd vs. 2,8 milliárd egy kis matek trükkel jött össze, a 2,8 milliárd a 33,6 milliárdos első 12 db Seawolf megrendelésből származik, viszont az árat az első három egység alapján állapították meg. Ezt hasonlították össze a 30 tengeralattjárós NSSN project tervével, mégpedig a 1996-os revizió után - mivel az eredeti NSSN programban 1,5 milliárdba kellett volna kerülni egy új SSN-nek.

A Globalsecurity.org-ról:

"In 1997 GAO found that the NSSN program was not likely to meet the objective of producing a submarine that is significantly less costly than the Seawolf. Based on Navy estimates for a 30-ship, single shipbuilder program, the Seawolf's average acquisition cost was estimated to be about $1.85 billion compared to the NSSN's estimate of about $1.5 billion, and based on a 30-ship, two shipbuilder program, the Navy's current estimated acquisition cost for the fifth ship of the NSSN class had risen from about $1.5 billion to about $1.8 billion as of March 1996."

Gyors magyarítás:

A GAO 1997-es jelentése szerint a nem várható, hogy a Seawolf osztálynál sokkal sokkal olcsóbb lesz az NSSN program tengeralattjárója. Az US NAVY 30 egységre, egy hajógyárra lebontott költségelemzése szerint egy Seawolf egység 1,85 milliárdba, egy NSSN egy gyártó esetén 1,5 milliárdba fájna. Azonban a revizionált két hajógyáras elképzelés (erre azért volt szükség, hogy az egyre jobban kiöregedő Los Angeles osztályt kellő ütemben tudják pótolni) szerint az 5. egység ára már 1,8 milliárd dollár lett az US NAVY előrejelzése szerint.

És itt beindul a fantáziám... ki tudja, mi van ha az az S9G valójában leállítható és Virginiában ott lesz vagy akár van egy "AIPs" rendszer. Megent SciFizek?

Hát nem tudom, és cipeli magával a tengó harci helyzetben a teljes tömegének 30%-át kitevő reaktort és a reaktorhoz köthető rendszereket? :D

Nekem ez egy kicsit illogikus lenne.

Érdemes lenne megnézni történelmileg. Szerintem 25-30-35-40éve is a központi költségvetés legalább 25%a erre ment el. Az se lepne meg ha jóval nagyobb lett volna. US. Akkor pedig mért ne lehetne tartani?

Hmm... itt elnéztem rendesen egy sort, 1995-ben 326 / 1515 milliárd volt (21%) volt, de én valamiért 2500 milliárdos költségvetéssel számoltam. Jogos az észrevétel.