-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
@Fade2black
gépek áráról szigorú szvsz:
F15SK ára ca 70-80m$. Kettő árából vehet USAF 1db F22t. Pillanatig nem kell gondolkodnom, melyiket választanám USAF helyében ha új gép kéne: F22.
Itt viszont már fly-away cost-al (beszerzési ár) számolsz. Én nem a mostani beszerzési árról írtam, hanem a teljes programköltséggel számolt egész programról. Tehát megérte-e az F-22A program azt a ~65 milliárd US$-t, amibe belekerült.
F35 már izgibb dolog, az elvégre csak egy LO multirole. MMRCAn F18E/Fre 58m$ írnak. F35re meg sok mindent lehet olvasni Izrael ára 98m$(ez csomagár?), ausztráloknál is 90m$ rebesgetnek (csomagban supportal 140).Izlés kérdése.
Az izraeli 96 vagy 98 millió dollár csak a gép, a 20 gépért, a földi kiszolgáló rendszerekért és szimulátorért összesen 2,75 milliárd US$-t számolnak (2'750 millió / 20 = 137,5 millió US$).
A virgina osztály pont az olcsósítás jegyében született, a Szu összeroppantására tervezett és épüt irgalmatlan drága Seawolf "váltására". Végülis Seawolf megtette amire tervezték... :)
Mik is az árak?
USS Seawolf, USS Connecticut és USS Jimmy Carter: 7,2 milliárd (1996) dollár / 3 = 2,466 milliárd (1996) US$ / egység = 3,3 milliárd (2010) US$
USS Virginia program: 30 egység beszerzési ára 76 milliárd / 30 egység (tervezett) = 2,53 milliárd (2010) US$.
Seawolf árak a Globalsecurity.org-ról, Virginia árak GAO reportból. Hozzá kell tenni, hogy az US NAVY az első három egység túlköltekezése miatt "befenyítette" a gyártókat, és költségcsökkentési eljárásokat vezettetett be, a fenti Virginia árak ezt tükrözik, az első egység (USS Virginia) 3,44 milliárd (1995) US$, a második egység (USS Texas) 2,2 milliárd (1995) US$-ba fájt (ez a 2,2 milliárd pedig már nem tartalmazta a fejlesztési költségeket, az csak a USS Virginia árába épült be!). Látható, hogy eredetileg a Virginia osztály szinte alig lett volna volna olcsóbb a Seawolf osztálynál úgy, hogy a Seawolf osztály költségvetését az USS Jimmy Carter átalakítása is súlyosbította. Utólag érdekes kérdés, hogy vajon miért nem merült fel a költségcsökkentési eljárás a Seawolf esetén...
Miért mondom, hogy a Virginia egy túlárazott, "túl modern, túl sokat tudó" egység? Nos azért, mert ez a ~2,53 milliárd dolláros (ez még mindig optimista, az USS New Mexico ára 2,7 milliárd US$) SSN (nukleáris meghajtású vadász tengó) sok feladatra (amerika közeli vízek, amerikai bázisok közeli vizek) ellenőrzésére drága. Az US NAVY fél évszázada következetesen csak nukleáris meghajtású tengókban gondolkozik, még az után is, hogy a Gotland-kölcsönzés is egyértelmű tette, hogy egy AIP (levegőfüggetlen) SSK (hagyományos meghajtású vadász tengó) bizony igencsak jó harcértéket képvisel. Egy AIP SSK ára (U-214 vagy Scorpene) pedig 500 millió US$ alatt van (de inkább 400 millió körül). Vagyis egy Virginia áráért lehetne 4-5db modern, a Virginiánál is csendesen SSK egységük... A Virginia mindössze egy elvitathatattlan előnnyel rendelkezik, a kvázi korlátlan hatótáv (még a 3 hónapos készletezés sem feltétlen, hiszen az U-214 is 84 napig lehet távol a kikötőtől), illetve az elméleti előny a nagy végsebesség miatt. Arról nem is beszélve, hogy a kisebb SSK-k sokkal alkalmasabbak a sekélyvízi hadműveletekre, amelyre állítólag a Virginia alkalmasabb, mint az elődei (ami persze lehet igaz, csak egy 115 méter hosszú, több, mint 15 méter 'magas' tengó ettől még nem lesz ideálisabb a sekély vízbe, mint egy fele ekkora SSK...
Márpedig a sekély vizekben SSK-k ellen kell felvennie a harcot...
Én ezt kizártnak tartom. 25%ba bármely állam éveken belül belepusztul. (Kb ennyi volt a Szunak amikor Afganisztán mellett beindult a Reagen féle végtelen pénz van mindenre.) Bele is döglött.
Hosszútávon már 10-15%ot is tarthatatlan, ez alól max SzA kivétel ahol 10$ áron termelik ki az olaj hordonkénti árát.
ÉS...
ddt500:
Az USA GDP-je tudtommal 15 000 milliárd $ körül van. 4000 milliárdot nem költenek védekezésre.
Ilyenkor jó, ha az ember bemásolja az idézetet, amire válaszol, hátha akkor még egyszer elolvassa, és sikerül jól értelmeznie (én ezért szoktam rá erre a módszerre, nem mentett meg minden kínos esettől, de sokszor segített azért :D).
Tehát mit is írtam:
Amennyire én tudom, az USA központi költségvetésének 1/4-ét (25%!) a védelmi kiadások teszik ki.
Tehát nem a GDP arányosról beszéltem!!!
Ha pedig linket akartok...
[/center]
A "Defense" itt csak a DoD-t takarja[/center]