-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Igen, ez volt a kérdésem. A jog szerint ha valaki seprűnyéllel támad rám, és "majd belehalok", akkor az arra járó rend- és élet-őr hatékonyabban védhet-e meg, mint ha valaki "csak" ököllel támad rám, és "majd belehalok"?
Ez innen már bírói döntéskör. Ha már a sz@rt is kiverték a támadás áldozatából puszta kézzel, akkor szerintem minősülhet életvédelmi szituációnak.
A focista is tudja, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy a bíró neki fújjon, én is tudni szeretném, hogy adott helyzetben min múlik az életem, azaz mit kell tennem, hogy "a bíró nekem fújjon"...
Annyi a különbség, hogy a fociban a szabálykönyv egy alig pár tíz oldalas kézikönyv. Ezzel szemben a Btk. és a Ptk. több ezer (tízezer?) oldalas joggyűjtemény, és bár az egész úgy kezdődik, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít alóla, azt senki sem várhatja el, hogy minden jogszabállyal tisztába légy.
A rendőrségen is ezért ismertetik a jogaidat, ha kihallgatnak. Persze arra is volt már példa, hogy mi vittük be a Magyar Közlönyt (sportfegyver külföldre szállításával kapcsolatban), és mutattuk meg a rendőrnek, hogy márpedig nem úgy van az, ahogy ő tudja. :)
A jog ismerete egy ingoványos és roppant képlékeny valami. :)
Tervezésnél nem veszik figyelembe, hogy kik fogják használni az adott eszközt?
Alapvetően a harckocsiknál amúgy is az alacsony emberekre tervezik a belteret. A T-55-ösbe még vígan beültem, sőt, át tudtam ülni az egyik állásból a másikba. T-72 esetén már nem tudtam normálisan elrakni 50-es cipőcskéimet, és 197cm-es testmagasságom miatt max. görnyedve tudtam volna lezárni a búvónyílást.
Japánok exportálnak is? Ha jól tudom nem nagyon.
Az alkotmányuk és törvényeik szerint nem exportálhatnak fegyvert, vagy azok részegységeit (mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy akkor mihez kezdenek azzal a ténnyel, hogy a Dél-Koreai-ak az elfogott Észak-Koreai törpe-tengeralattjárókon japán gyártmányú, igaz civil célú radart és mélységmérőt találtak). Ez azonban feltehetően változni fog, lévén az SM-3 Block 2 ballisztikus-rakéta elhárító rakéta fejlesztésében részt vesznek anyagilag és fejlesztés/gyártás terén is, így ennek a rakétának az eladása más országba exportnak minősülne. Márpedig az SM-3 Block 2 sok NATO és nem NATO országot is érdekel.