10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    "Trendi" nálam: angol mozaikszó, ami az 'informátort' kissé tudálékossá teszi az átlagember(pl:ÉN)szemében. Bár a fórumba gépelni az tudom, hogy gáz, de ha valaki szóban pl nem vállról indítható rakétát mond hanem a MPADS, vagy MANPADS az bántja a fülem. (valószínűleg azért mert nem tudok angolul és utálom az amcsikat)

Akkor az ABS is bántja például a füled, mégis így hivatkoznak a legtöbben a kipörgésgátlóra... Hogy neked trendi, az egy dolog. Ez viszont egy alapvetően szakmai jellegű fórum, szóval a szakmai rövidítések általánosak.

wiki a MIG-29-hez 1 m2 írt.
    Szu-34 RCS-érték hivatkozást please. Az nagyon sok....F-15 pláne.

Az indiai MiG-29K, illetve a MiG-29M2/MRCA esetén az 1 m2-es RCS-a érték igaz lehet, mivel a hivatalos orosz prospektus szerint a sárkányszerkezeten végrehajtott módosítások, és radarabszorbens festékek használatával az RCS értéke az eredeti MiG-29-esekéhez képest negyedére-ötödére csökkent.

Gyors google...
    (az adott kérdés itt arra vonatkozott, hogy egy AWACS milyen messziről észlelhet egy adott típusú gépet):

F-15C & Su-27 (RCS = 10~15m2): 450 ~ 600 km
    Tornado (RCS = 8 m2): 420 ~ 500 km
    MIG-29 (RCS = 5 m2): 370 ~ 450 km
    F/A-18C (RCS = 3 m2): 330 ~ 395 km
    F-16C (RCS = 1.2 m2): 260 ~ 310 km
    JAS39 (RCS = 0.5 m2): 210 ~ 250 km
    Su-47 (RCS = 0.3 m2): 185 ~ 220 km
    Rafale (RCS = 0.1~0.2 m2): 140 ~ 200 km
    F-18E (RCS = 0.1 m2): 140 ~ 170 km
    MIG-42 (RCS = 0.1 m2): 140 ~ 170 km
    EF2K (RCS = 0.05~0.1 m2): 120 ~ 170 km
    F-35A (RCS = 0.0015 m2): 50 ~ 60 km
    F/A-22 (RCS < or = 0.0002~0.0005 m2): < or = 30 ~ 45 km

Forrás

Hozzáteszem, ezek becsült értékek, a pontos RCS értékek hétpecsétes titkok, ráadásul olyan dolgok is befolyásolják, hogy milyen frekvencián működik az adott radar. Tehát egy X hulláhosszon működővel szemben a vadászgépnek lehet mondjuk 3m2-es az RCS értéke, de egy S hullámhosszon működővel szemben mondjuk 5m2-es.

A Szu-34 nagyjából azonos sárkánnyal bír, mint a Szu-27, egyedül az orr része nagyobb, emiatt igazából még a Szu-27-nél is nagyobb lehet az RCS értéke. A Szohoj sehol sem említette, hogy a Szu-34-nél bármivel is csökkentették volna az RCS értéket, például a Szu-35BM esetén a Szuhoj weboldala kitér erre.

Akkor visszamondás a megfelelő, milyen kötbér vagy bünti volt/van kilátásba helyezve ennek kapcsán. Tudnák érvényesíteni?:)

Gondolom szerepel benne kötbér a lemondás esetén, de mekkora és pontosan milyen körülmények mellett lehet lemondani, azt nem tudom. A Gripen szerződés legutóbbi tudásom szerint nem nyilvános, és legalábbis a neten sem találtam meg sehol (anno egy ideig pedig nagyon vadásztam rá).

zt tudtam [emlékeztem:)], hogy a Gripen tudja indítani az AIM-120C5-t, ezek szerint az AGM-88-at is.

Nem, a Gripen nem képes semilyen SEAD (légvédelmi rakétarendszerek elleni) rakétát indítani, én az F-16C esetében említettem ezt (mármint az AGM-88 HARM-ot), lévén azt hoztad fel példának, hogy könnyen le lehetne lőni.

Zavarókonténert tud hordozni?

Itt két eltérő dolgot kell tisztázni, az ECM rendszer a gép önvédelméért felel, ilyet az összes modern vadászgép hordoz, vagy beépítetten, vagy külső függesztményként (a Szu-27 családnál például a szárnyvégi síneken a Szorbitszija ECM konténerek látják el ezt a dolgot, de az Indiai Szu-30MKI beépített ECM-el rendelkezik).

Szu-30MKK, a szárnyvégeken látható hengeres konténerek az Szorbitszija ECM rendszer

Ez a rendszer arra szolgál, hogy az észlelt veszélyforrás (radarrendszer, repülőgép vagy rakéta) hullámhosszán zavarójelet sugároz, és próbálja így összezavarni a támadót.

Az EF-18F viszont kifejezettem arra készült, hogy észlelje az ellenséges radarokat, analizálja azokat, és az ő frekvenciájukat erőteljesen zavarja, ezek az ECM-nél jóval komolyabb rendszerek. Az ilyen zavarórendszerek azonban sokkal nagyobbak, nehezebbek is ezért szoktak külön gépeket bevetni erre a feladatra. Az oroszoknak is vannak kifejezetten ilyen célú repülőgépei (An-12PP/PPSz, Il-28PP, Tu-22PD/KPD, Tu-16PP, illetve a Szu-24MP rendelkezik még ilyen képeséggel).

EF-18F, a két külső szárnypilonon és a törzs alatt láthatóak a zavarókonténerek (az elejükön egy kis légcsavar van, ami egy generátort hajt, ez látja el a konténert elektromos árammal)

Mélységi csapásmérőként rendelkezik beépített rendszerrel?

ECM-el igen, zavarókonténerrel általában nem. Ott inkább az észrevétlenség a lényeg, ezért mélyrepülésben próbálják elkerülni az ellenséges légvédelmet (Mirage-2000D/N, F-111, Tornado, Szu-24, és szerintem a Szu-34 is ezt a küldetésprofilt követi), vagy pedig lopakodóképességgel (F-117A, B-2A).