Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

SgtChris
Hopsza a linkek lemaradtak:
Superhind mk.V
Superhind mk.V 1.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

SgtChris
Nem mondom, hogy ez a legoptimálisabb megoldás egy szóval sem. :-) De találtam olyan verziót, ahol megoldották, hogy ne legyen korlátozva a mûszerek mozgása. Nem szép az igaz, de nem is azért készült...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

SgtChris
Persze, végülis miért is ne lehetne fixre hagyni a futót. Nem mondtam, hogy ne lehetne, hisz az Apache is vígan elvan ezzel a megoldással, csak arra céloztam, hogy eredetileg a 24-esnél pont a sebesség növelése volt a cél azzal, hogy behúzhatóra készítették a futókat.

SgtChris
Ezekrõl a felvarrókról egy bizottság dönt(méretbeli, színbeli, történelmi szempontból is megvizsgálva a felterjesztett mintát), és pontosan nem tudom ki (talán a miniszter) írja alá a jóváhagyást, vagy rendszeresítést. Onnantól viselhetõ, hogy az a HK-ban megjelenik.
Ha valaki nem viselheti a tanfolyamon megszerzett jelzést, az lehet amiatt is, hogy ez az engedélyeztetési folyamat nem ment végbe. Ilyenkor természetes, hogy levetetik az emberrel, hisz ellentétes az ÖSZ-al.
Ha most konrétan a rohamlövész felvarró viselésére gondolsz, arról fogalmam sincs, hogy milyen stádiumban rekedt meg a dolog, vagy ki érte a felelõs. Talán a tanfolyam szervezõi akiknek gondoskodni kellene errõl, vagy passz...ez csak agyalgás a részemrõl, dunsztom sincs.

[NST]Cifu
A réz és a wolfram egyáltalán nem kiválthatatlan anyagok. A Wolfram helyett szóba jöhet szinte bármilyen nehézfém, elsõ sorban ott a ma is használt U-238, amit éppen amiatt használnak sûrûn, mert olcsóbb, mint a Wolfram. A réz kiváltására ott vannak az alumíniumötvözetek, illetve az ólom. Hozzá kell tenni, hogy "elfogyásról" nem beszélhetünk, csak a kitermelés elapadásáról. A fémek újrafeldolgozhatóak, és ahogy emelkedni fog az áruk, egyre nagyobb lesz a késztetés is, hogy újra felhasználják az elhasznált réz alapanyagú dolgokat.

Azt is tegyük hozzá, hogy a rézre azért van szükség, mert a huzagolt fegyvereknél a lövedéknek bele kell sajtolódnia a csõ barázdáiba, amelyek megforgatják a lövedéket. Az, hogy évtizedek múlva a réz ára jelentõsen elszabadul, nyilván alternatív megoldásokat fog követelni, de ez lehet akár új fajta kézifegyverek megszületése is. A huzagolatlan csövû fegyverek, legyenek bármilyen elvûek (elektromagnetikus, gauss, gyrojet vagy más forgásstabilizált, vagy akár szárnystabilizált megoldás, stb.) már nem igénylik a réz lövedékköpenyt.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

I.C.ram
Arra lennek kivancsi, hogy milyen alternativ anyagokat fognak hasznalni a rez es a wolfram helyett a lovedekeknel? Mindket anyag hamarabb fog elfogyni mint az olaj.
Molnibalage
Hihetetlen, hogy egyesek még mindig nem tudják, hogy mi az a szegényített urán. Kb. most van itt az utóbbi 2 évben talán 10-szer volt itt leírva.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Szó nincs ilyesmirõl, az összes jelenleg rendszerben lévõ US ARMY Abrams harckocsi U-238 réteggel rendelkezik a torony front részén.

Az U-238 tisztasága nagyon nagy, aligha fogsz miatta a falnak rohanni, ugyanis a felezési ideje 4,46 milliárd év, vagyis teljes biztonságban vagy tõle - legalábbis sugárzás szempontjából. Ami miatt igen veszélyes, az az, hogy nehézfém. Nagyon-nagyon mérgezõ nehézfém. Mint a higany vagy az ólom, csak pár nagyságrenddel mérgezõbb. Ez a probléma az U-238 ("kimerült urán") magvas lövedékekkel és páncélokkal, ugyanis a becsapódáskor finom uránium-oxid por keletkezik, az meg bejuthat a közelben lévõ emberek tüdejébe, ahol csúnya nehézfém-mérgezést okozhat...

[NST]Cifu
A Kontakt-1 ugyebár csak a HEAT lövedékek ellen védet még, ilyennel voltak felszerelve az elsõ generációs szovjet ERA-s harckocsik. Amirõl szó van, az a Kontakt-5, ami valóban roppant effektív volt mind a HEAT, mint a APFSDS lövedékek ellen. Azonban hozzá kell tenni, hogy csak a legkiemeltebb szovjet ezredek kaptak ilyennel felszerelt harckocsikat, a "tömegbázis", köztük a VSZ tagországok nem.

A T-72B og.1989 volt az a verzió, amely megkapta elõször a T-72-esek közül a Kontakt-5-öt. Tehát azért nem ezeket kellene alapul venni, ahogy a fentiekbõl is kiderül. A Kontakt-1-es verziójúak is viszonylag késõn, 1985-ben jelentek meg.

Az tény, hogy a Kontakt-5-el felszerelt szovjet/orosz harckocsik az 1990-es évek közepéig elõnyben voltak a NATO harckocsikkal szemben. De az 1980-as években nem õk határozták meg azért az európai hadszínteret.

A T-72BM elnevezés amúgy helytelen, sajnos a T-72 család is beleesett a szerteágazó és félrevezetõ jelölések labirintusába. A T-72BM jelölés a 2006-ban bemutatott "Rogatka" verziónál lett felhasználva, ez egy felújítócsomag:

-"RELICT" ERA
-2. generációs IR éjjellátó berendezés,
-"Nakidka" besugárzásjelzõ és figyelmeztetõ rendszer (látható és IR lézerbesugárzás jelzõ, továbbá mm hullámhosszon mûködõ radarbesugárzás jelzõ)
-EMPS - (Electromagnetic protection system) a mágneses harckocsiaknák elleni védelem
-Új 2A46M-4 löveg lövegcsõ-hajlás figyelõvel
-Digitális navigációs és tûzvezetõ rendszer
-Új V92 diesel-motor, valamint új lánctalp és görgõk
-Speciális takarók, amelyek a hõképet csökkentik

degenerator
jól emlékszel a rinobõrre.

tényleg, a szegényített urános páncél az amcsi harckocsikban nem sugároz? valahol azt olvastam, hogy cserélni kell a legénységet idõközönként.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Nemtom pontosan mirõl ment a dolog, de a szakirodalomban elõforduló becslések alapján, egy ERA-val és az új ruszki pct. lõszerekkel, normális tûzvezetéssel megpakolt T-72 azért egy kellemesen potens dolog, az a ruszki 125-ös egyátalán nem gyenge csúzli, sõt..

Emlékeim szerint az orosz harckocsik sajátossága volt egy speciális sugárzás ellen védõ belsõ (ólom?) réteg a páncélban.

Összességében azért a 80-as években eléggé egálban volt a páncélostechnika (105milis Abramsek, 120-as Leo2-k a mostaninál lényegesen gyengébb páncéllal, lõszerekkel stb), csak a ruszkiknak nagyságrenddel több volt belõle.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Molnibalage
Van itt egy kis apró félreértés. Elsõre. Aztán a rektív páncélzat kiesik. Errõl az apróságról elfeledkeznek. Az Merkavákat is úgy lõtték ki, hogy többet indítottak rá és utat nyitottak a késõbb érkezõ áldásnak. Az M1 elég jó tûzvezetõ rendszerrel bírt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator
a T-72 bm-et, 89-91ig tényleg nem tudta szembõl kilõni egyetlen amcsi hk sem. 93ban fejlesztettek ki hozzá a lövedéket, ami már képes rá.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Molnibalage
Pl. T-72 kilõ minden NATO hk., de õt meg semmi. Hát azért ez így meredek.

A másik az, hogy elég sokszor felhozzák, hogy a NATO repterekre atomcsapás és hk. elhárítás kapacitás lerendezve. Érdekes módon a másik irányú ellencsapás meg valahogy kimarad a képletbõl. Neutron bomba (robbanófejek) bevetése az smafu? Válaszcsapás orosz felvonulási körletekre és repterekre?

A két fegyvernemet konvencionális hadviselésben hasonlítják össze, de a NATO páncéloselhárítás kiikatatására megengenek atomcsatást következmények nélkül. A hajam égnekáll ekkora butaságtól és ettõ a "zseniális" húzástól.

degenerator
mi volt meredek?

Molnibalage
Ok. Köszi. Amennyire átgörgettem volt ott mér légierõ meg ICBM is. Érdekes, hogy pont itt volt nemrég szintén egy VSZ - NATO harkocsi összehasonlítás.

Azért elég meredek dolgokat állítottak egyesek...

degenerator
14888asnál rakott be T a javelinról videót. ott zi belekötött, orosz hadiiparról folyt a téma, majd átment helisbe.

Molnibalage
Hanyasnál kezõdik?

degenerator

Buren

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Buren
Ha már a Hindrõl van szó íme egy kis album a legújabb helyi orosz változatról. (Mi-24PN)

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Scottt
Lehet,de 1-2 modernizálás programnál fixen meghagyják a futót^^

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Ez a batár biztos még az egyik legelsõ változat, azóta ennek a típusnak is vsz. ahogy tudják csökkentik a méreteit,mert amiket többet szoktam látni az már nem is ovális-tojás alakú hanem gömbölyû és vmivel kisebb is (a Mi-28N-en). Ezzel nem azt akarom mondani hogy ennek a mini Kamov radarnak rejtélye feloldható lenne (biztos ez volna az Arbalet verzió?)

Ha egy új helibeszerzésrõl beszélnénk akkor meg úgy lehet érdemes megközelíteni , hogy mm-radar nélküli típust szerintem már nem érné meg újonnan rendszerbeállítani, mert hipp-hopp lépéshátrányba kerülhetünk hosszú évtizedekre. Ezek egy modern harcmezõn tkp.mobilis tüzérségi felderítõként is mûködhetnek.
Felújítás: Az éjszakai bevetési lehetõség egy harci-helikopternél a 21.században teljesen alapvetõnek tünik. Fegyverrendszerek terén pedig a hatótáv fontosabb lehet pillanatnyilag mint a páncélátütõképesség, bár a modern fegyverrendszereknél ált. erre lehet úgyis legkevesebb panasz.
Ha Mi-24-nek nem kéne feleslegesen annyit repkedni a veszteségek is csökkennének. A mostani fegyverzete tartalékként azért még jó lehet, ha pár példányt meghagynak a mostani verzión pld. 8 darabra full upgrade + 4 -en üzemidõhosszabbítás átmenetileg.

Szent Haba-kukk

Molnibalage
Csak a Mi-35M-nél nézd meg az orrát. Nem emlékszem pontosan, de helyhiány miatt kicsit gányolni kellett. Egyszerûen sok szenzor nem fér el rendesen. Nem amminya szabad mozgású a szenzorja, mint más gépeknek amiknek alaphelyzet beépítették amit ebben utólag kellett belepaszírozni.

degenerator
"Persze büszke lehet, de nem hiszem, hogy a kitûzõért végezne el bárki is egy ilyen tanfolyamot. Sokkal inkább magának akarja bizonyítani, hogy képes rá. A tudod, hogy megcsináltam többet jelent, mint hogy lássák rajtam, hogy ki is vagyok. Bár lehet, hogy ezt csak én gondolom így?"

szerintem némelyeknek az is számít, hogy a társai is elismerjék õket. ennek ellenére dúl az irigység, megvetés, etc.

no és az mit árul el, hogy a honvédség által indított képzésen adományozott felvarrót nem hordhatja a katona?

SgtChris
Aztán a növekvõ légellenállással meg el is lehet veszteni mindazt, amit a súlycsökkentéssel nyertél. :-)

SgtChris
Ha komplett rajokat, szakaszokat küldenének ilyen kiképzésekre, akkor is lenne olyan, akinek nem sikerül. És akkor ugyanott vagyunk, nem? Felemás az állomány.
A honvédségnek nincs akkora merítési lehetõsége, emberanyag híjján, hogy különbözõ alakulatoktól összeszedje egy csapatba az ilyen "rambo"-kat. Max. az arányt lehet javítani, ami idõbe tellik.
Persze büszke lehet, de nem hiszem, hogy a kitûzõért végezne el bárki is egy ilyen tanfolyamot. Sokkal inkább magának akarja bizonyítani, hogy képes rá. A tudod, hogy megcsináltam többet jelent, mint hogy lássák rajtam, hogy ki is vagyok. Bár lehet, hogy ezt csak én gondolom így?

Scottt
Tömegét is lehet csökkenteni az elektromos kütyüknek ha szükséges.Pl:A futómû behúzó mechanizmus elég sokat nyom azzal a megtakarított hellyel már bele lehet zsúfolni 1-2 ketyerét teljesítmény romlás nélkül^^

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

SgtChris
A teljesítményrõl, ha már szó van, még senki sem írt be összehasonlítást (wiki alapján):

Mi-24D: tömeg: 8,5/12t üres/max.
teljesítmény: 2x1600kW
max. sebesség: 335 km/h
hatótáv: 450 km
csúcsmagasság: 4500 m

AH-64: tömeg: 5,1/9,5t üres/max.
teljesítmény: 2x1260kW
max. sebesség: 293 km/h
hatótáv: 480 km
csúcsmagasság: 6400 m

AH-1Z: tömeg: 5,6/8,4t üres/max.
teljesítmény: 2x1340kW
max. sebesség: 296 km/h
hatótáv: 685 km
csúcsmagasság: 6100 m

Szóval ebbõl kiderül számomra, hogy a Mi-24-es ideális platform lenne a feljavításra, hiszen teljesítménye (a deszanttér ellenére is) pariban van a 2 vetélytárssal. Ami itt a legnagyobb gond az a mûszerezettség színvonala. Ezen fejlesztéssel lehet segíteni, hisz a sárkányban van tartalék.

degenerator
arra gondoltam, hogy neki ok, hogy van ilyen képzettsége, de valószínûleg a rajában, szakaszában a társainak ilyen nincs. és õ hiába überszuper rambó, ha a társai hátráltatják a "tempóját".

erre gondoltam.

a kitûzõ pedig nem részletkérdés szerintem. ugyanis, aki ezt elvégzi, tényleg büszke lehet magára. és viselje is tisztességgel. milyen az már, hogy megtiltják a viselését? számomra elég demoralizáló lenne.

SgtChris
Tehát azt mondod, hogy van aki rohamlövész kiképzést kap de nem tud vele mit kezdeni. Miért szerinted mit kellene vele kezdeni? Gyorsan hozzunk tetõ alá egy konfliktust valamely szomszédunkkal, hogy bizonyíthassa, hogy csillagos ötösre végzett a tanfolyamon???
Nem értem. Megszerzi, tudja, és a gyakorlatokon azt csiszolja, amikor lehet alkalmazza. Mondjuk egy misszióban, ha úgy tetszik. De ezen kivül még mit kellene vele kezdeni?
Az, meg, hogy egy jelvényt fel lehet-e varrni, részletkérdés számomra. A tudás számít, meg az ember. A felvarrókat éles helyzetben amúgy sem viselhetik... Hiába néz ki úgy valakin a gyakorló, mint Tom Cruise kabátja a Top Gun-ban, ha nincs mögötte a tudás.

Molnibalage
Jöhet!

Balázs!

a másik forrásom két cikk az ukrán Krilo újságból, ami a Mi-8 és a Mi-24 afganisztáni bevetésérõl szól és anno a PG-ben egy mérnök lefordította. Ha érdekel holnap apáddal elküldhetek egy másolatot. (ezek abból a sorból valók amelyek közül néhány a Haditechnikában is megjelent)

Tg

karosszéktábornok.blog.hu

Molnibalage
Uh. Bocs. Kék forrást nem vettem észre a végén.

Akkor a félreértések elkerülése végett, nem gondolom, hogy a Mi-24 a világ legjobb harci helikoptere.
De azt igen, mint azt már más írta az üzemeltetési tapasztalatok miatt még egy 10-12 évig rendszerben tartható minimális korszerûsítéssel (elsõ sorban az éjszakai harc képességének megteremtése, állapot szerinti üzemeltetés)
Továbbra sem tartom fairnek olyan képességek hiányának felvetését, amelyeket a konkurensbe is csak most szerelnek be. És olyan kijelentéseket, amiket az adatok cáfolnak.

Lehet álmodozni, hogy mit szeretnénk, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy jelentõs fegyverzetet nem fogunk kapni segélyként, pénzünk meg nincs. A másik pedig lehet, hogy a nyugati haditechnika fantasztikus új dolgokat talál ki az aktív páncéltól a szuper radarokig, de szerencsére az MH lehetséges ellenfelei úgyanúgy nem jutnak ezekhez a technikákhoz hozzá pénzügyi okokból, mint mi, úgyhogy teljesen felesleges pl. olyan páncéltörõ eszközök rendszeresítése méregdrágán, ami nyugati vastagbõrüek ellen készült, ha a mi ellenfeleinknek T-72-õ, vagy modernizált T-55 változatai vannak.

TG

TG

Balázs!

Miért az AH-1 alapból rendelkezett ezekkel az eszközökkel?

TG

Szia!

A deszantér kontra kapaszkodókat példának hoztam fel, mint esetlegesen nem is olyan haszontalan tulajdonság.

A probléma az, hogy egy tisztán harci helikoptert próbáltok összevetni egy már az elején légi BMP-nek tervezett valamivel. Ennyi erõvel azt is lehetne mondani, hogy a Mi-24 sokkal jobb a szállítási funkciót nézzük. (az alma almább a körténél)

Kíváncsi lennék a vibrációra vonatkozó adatodat honna vetted?

Az hogy a Mi-24 teljesítménye nem változott (azért a Mi-24A-t vesd össze a Mi-24P-vel (a Mi-235M-rõl nem beszélnék).

TG

Balázs!

megadtam a forrást, légyszíves ha kíváncsi vagy bogarászd végig az okok vonatkozásában (megadják a baleseti és a Sztrela veszteségeket is).

10 év alatt 333 (165 Mi-24) harci körülmények között, fõleg ha figyelembe vesszük pl a repült feladatokat, pl. szállító repülõgépek kísérése a leszállás fázisában (tulajdonképpen csali szerep) nem gondolom, hogy olyan nagy (fõleg ha összevetem mondjuk az Indiai Légierõ békeidõs baleseti veszteségeivel. De ha nagyon akarod, akkor vesd össze az amerikaiak vietnámi helikopter veszteségével.

Ne haragudj, de állítasz valamit számok nélkül, és erre kapsz adatokat, akkor meg elhúzod a szádat, így azért nehéz vitatkozni.

TG

Molnibalage
Még a kapszkodók kapcsán. Nem hiszem, hogy azt 100 km-es nagyságrendû deszantolásra használnák, és tervezték. Inkább vészhelyzet esetére. Pl. pilótamentés. Nem kell megvárni a SAR csapatot. Azonnal mehet egy közeli AH-64 is, ha kell.

Szóval nem kéne a vészhelyzeti funkicót egy olyannal összevetni ami alaphelyzetben van és eköré van megtervezve a gép gyakorlatilag, mert ettõl olyan batár nagy a Mi-24. A Mi-24-et deszanttérrel tervezték. Az AH-64-et meg nem.

Akkor rójuk fel, hogy a Mi-24 mekkora gány, mert alapból még infacsapdák sem voltak rajta? Meg éjjellátó sem. Meg még pár apróság? A különbség az, hogy a túloldal nem állt meg a fejlesztésben, míg a szovjetek anyagi lehetõség híján igen. Az, hogy van 12 +/- x db Mi-35M az édeskevés. A gond az, hogy nem tolongonak érte a vevõk (amit mondjuk nem értek). Ha olyan frankó az alap Mi-24D is akkor ez a modernizált (és elsõ látásra tényleg jó vas, apróbb hibákkal) miért nem kell nekik?

A probléma pedig pont ez: a Mi-24 teljesítménye ~20 éve nem változott. Az AH-1-eké azóta többszörösére nõtt.

Részben felújítottak/átépítettek, és legalább 40db új építésû AH-1Z.

A deszanttér szép és jó. De ha alapvetõen csak hagyományos értelemben vett harci helikopteres bevetéseket repül az adott típus (ez legalább 95%-a az összes bevetésnek), akkor ezeken a deszanttér okozta többlettömeg és ami mégfontosabb, többlet méret csak kolonc.

Molnibalage
Ebbõl mennyi a baleset? Ebben a selejtezett gépek is benne vannak amik simán elhasználódtak?

A zsákmányolt és más úton szerzett szovjet MANPAD-ek milyen sikeresek voltak?

Repült órára lenne jó tudni veszteséget, de ehhez forrást találni...

Azért számszerûleg mindenképpen nagy veszteség szerintem. Irakban öt év alatt 19 AH-64. Itt, ha a legjobb 5 évet veszed és nem egymás utánakkor is 24 db. És nem egy hû, de komoly ellenfél ellen. A jenkik igazán csak 1986 környékén kezdtek "sok" (katonai szinten vicckiadás volt szerintem) pénzt oda pupálni. Ha '84-89 (ugyanazon idõtartam) a mérce akkor 65, ha jól számolom. És mindezt úgy, hogy azért nem volt ismeretlen terep. mert ott voltak már 4 éve. Tehát 65 vs. 19. Háááát...

Az iraki "felkelõk" ehhez képest néha érdekes fegyverekkel lövöldöznek. Innan onna van elég modern vállról indítható cuccuk.

degenerator
köszi az adatokért.

Akkor néhány tény a Mi-24 afganisztáni szereplésérõl:

1980: 13 Mi-24 veszteség
1981: 5 Mi-24 veszteség
1982: 6 Mi-24 veszteség
1983: 5 Mi-24 veszteség
1984: 11 Mi-24 veszteség
1985: 10 Mi-24 veszteség
1986: 18 Mi-24 veszteség, ebbõl 3 Stringer
1987: 20 Mi-24 veszteség, ebbõl 9 Stringer
1988: 7 Mi-24 veszteség, ebbõl 4 Stringer
1989: 1 Mi-24 veszteség, ebbõl 0 Stringer

összesen minden veszteséget beleértve (a balesetit is) 165 Mi-24 (az Afganisztánban elveszett 333 helikopterbõl) 110 hónap alatt. A Stringer alkalmazási idején (38 hónap) 46 Mi-24, de ebbõl csak 16 Stringer találat.

Ezekbõl a számokból nekem nem következik, hogy a Mi-24-et a Stringerek lesöpörték Afganisztán egérõl.
A hadrafoghatóságról:A Mi-24-ek bizonyos idõszakokban napi 5-6 bevetésen napi 8 órát repültek, volt olyan Mi-24, amelyik a javításközi üzemidejét (1000 óra és/vagy 8 év) egy év alatt repülte ki.

A deszantérrõl: érdekes módon az amerikaiak és a britek, mindenféle kapaszkodókat aggatnak az AH-64-ikre, hogy katonákat tudjanak vészhelyzetbe szállítani, az elavult Mi-24 már több mint 30 éve tudja. Biztos sokkal kényelmesebb a menetszélben utazni, mint a Mi-24 deszanterében lévõ "extra vibrációt" elviselni.

Teljesen fair dolog összehasonlítani a Mi-24 20 évvel ezelõtti teljesítményét a most modernizált AH-1Z teljesítményével. Amelyek amúgy ha jól tudom nem frissen épített példányok, hanem átépítésbõl születnek, vagyis szerintem csekély az export esélye, így annak is, hogy Magyarország részére felajánlanák.

TG
(egy elfogult személy akinek szép emlékei vannak a Mi-24-rõl)

forrás

degenerator
"értelmesen kiképzni"

szerintem érezhetõ a szavaimból, hogy nem a mai honvédségi kiképzésre gondoltam. pl hiába kapnak némelyek rohamlövész kiképzést, nem tudnak mit kezdeni vele, sõt, néhol még a kitûzõt se engedik viselni.

[NST]Cifu
Elõször is a személyeskedõs hangnemet mellõzni legyetek szívesek!

Másodszor, a Mi-35 egy kissé tág fogalom - gyakorlatilag minden "modern" export Mi-24 utódot Mi-35 típusjelzéssel adnak el, még akkor is, ha alig különbözik a mára kissé idejétmúlt Mi-24V-tõl. A Csehek 2006-ban kaptak 10db Mi-35-öst, amelyek konkrétan a következõkben tértek el az "alap" Mi-24V-tõl:

-TV3-117VMA hajtómûvek EVU hûtõkkel a kiömlõnyílásokon
-A mûszerfal és a külsõ világítás éjjelátó szemüveggel használatra való felkészítése
-GPS (igaz civil Garmin GPS-ekrõl van szó)
-Egy civil rendszerû IFF (nem NATO szabvány)

Ezen felül további fejlesztéseket szándékoznak végrehajtani, például NATO IFF beépítése, illetve egy digitális térkép egy színes kijelzõn, továbbá egy FLIR beépítése. Ha jól tudom lassan, de halad ez a program is.

Ami a #38379-es hsz.-ben látható, az már a Mi-35M, ez már 23mm-es gépágyúval bír, színes kijelzõk, FLIR, stb. Ilyenbõl rendelt Venezuela 10db-ot, amit már le is szállítottak, szintén rendelt 6db-ot Indonézia, amit tavaly szállítottak le, és a Brazilok tavaly év végén írtak alá egy szerzõdést 12db géprõl és fegyverzetükrõl 300 millió dollár értékben.

És AH 1Z hol van?

Nyilván senki sem érti mirõl is van szó, arról hogy hogyan/mivel lehetne a jelenlegi, 80-as évek színvonalát képezi heliparkot (már ami megmaradt belõle) modernizálni ésszerûen, vagy arról hogy maszturbálunk megint egy jót a csillagos-sávos, egyébként alapvetõen Vietnám-érás technikára?

Ha az elõbbirõl, akkor szerinted mi éri meg jobban, bevezetni egy teljesen új, egyébként ugyanúgy elavulófélben lévõ, modernizált technikát, jó drágán persze, kialakítani hozzá az infrastruktúrát a nulláról, átképezni mindenkit, durván 20 évnyi üzemelési tapasztalatot kidobni az ablakon, és hajrá AH 1Z, mert az olyan fasza?

Akkor inkább egy Eurocopter Tiger mint a régi szar Cobráról lenyúzott újabb bõr... vagy egy Mi 35M modernizáció nyugati cuccokkal, valszeg ez jönne ki a legolcsóbban. Van rá épp elég upgrade-csomag a piacon, az üzemeléstetését pedig már ismerjük.

Ha viszont az utóbbiról, akkor jó szórakozást kívánok hozzá.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Jézus szíve
És hol van nekünk AH-1Z? Ugyebár állandóan ehhez hasonlítod.

Molnibalage
Hol van ilyen nekünk? Eddig errõl volt szó? Sebaj. Látom figyelsz...

Mi 24 Hind modernizáció - Aranysas

Bázzvördök:

*1553 BUS
*Elektrooptikai célzóberendezés
- stabilizált 3. generációs FLIR
- lézeres távolságmérõt és -megjelölõ
- a színes digitális kamera
*Data Link
*VOR/ILS/MB/GPS
*TACAN katonai navigációs berendezés
*NATO IFF

* önvédelmet biztosító csomag
- infravörös zavaró
- lokátorbesugárzást jelzõ berendezés
- kombinált lézer vagy rakétaindítást jelzõ berendezés
- passzív zavaró töltetek
- EW Mission Planning

stb.

Mi 35 - Csak hogy örüljél, nyugati csicsa LCD-k meg minden egyéb buzzword..

Akkor most térjünk át arra kérdésre, hogy a személyzet az új Cobrában pontosan mennyire is védett a kézifegyverektõl? Mennyibe is kerül egy AH 1 Z? Mennyibe kerülne egy Mi 24 upgrade?