10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    1.: A Mistral igen leszerepelt nálam, tudtommal a 2. tesztlövészeten csak 3 indítás volt (vagy 3 találat).

Ha nem tudsz róla eleget, akkor hogy szerepelhetett le? 2-nél jazért több éleslövészet volt, a 2002-es lövészet után 2005-ben is volt éleslövészet Lengyelországban (minden célpontot megsemmisítettek), majd 2008-ban Krétán (5 célból 5 találat), idén nyáron megint volt éleslövészet, ezúttal németországban, hat célból hatot semmisített meg. Tehát 4 Mistral éleslövészet volt, legalábbis az én szerény tudomásom szerint.

A Mistral 2002-es leszereplése kapcsán inkább olvasd el Ezt az elemzést, a következtetéseket meg vond le ezek után magad...

2.: Nem tudom milyen célzattal vették a Mistralt,de most egy vállról indítható rakéta legyen kompakt, minél kompaktabb. Rászerelnek egy dupla kilövőt Unimogra, de a szimpla verzióhoz is külön cipelik az állványt.

A Mistral egy olyan tendert nyert meg, amit eredetileg inkább vállról indítható rakéták számára írtak ki, tehát az Igla és a Sztrela leváltására. Azonban végül az Igla maradt rendszerben, és mellette lett egy Mistral Atlas beszerzés. A Mistral Atlas sokkal többre képes, mint egy sima vállról indítható rendszer, kezdve ott, hogy van radarja, és központi tűzvezető rendszere (tehát az indítóállásban lévő katona elviekben nem a szemével keresi a célt, hanem a parancsnoki egységtől kapott információk alapján már tudja, hogy honnan várható). Azon lehet vitatkozni, hogy valóban ez volt-e a legjobb választás, de azért legyünk tisztába a ténnyel: a Mistral Atlas nem MANPADS.

-400, Arrow, PAC-3, HQ-9
    + egy rahedli közepes és kis hatótávú rendszer, ha valami hát saját légvédelmi rendszer kifejlesztését még ÉN sem akarom, akkora a választék

Mikor a légvédelemért felelős Gripenek előre eltervezett kiképző/gyakorló repülését a kerozinhiány korlátozza (nem, nem a Mol-nál van kerozinhiány), akkor azt hiszem először nem új légvédelmi rendszerek beszerzését kellene mérlegelni.