10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Ez mondjuk magyarázná a britek ragaszkodását a rogyókúpos gránáthoz és a 120-as huzagolcsövűhöz.

Valószínűleg, de azért ők is eljátszottak a gondolattal, hogy inkább L/55-ös Rheinmetal simacsövűt szerelnek a helyére. Gondolom a költségek miatt (a sima csövű olcsóbb, hosszabb életű (kevésbé kopik) és kevesebb karbantartást igényel. Mondjuk aztán úgy, ahogy van, dobták is az ötletet, és maradtak az L30-nál.

Talán ők az utólsók akik huzagolt csövet használnak.

Még az Indiai Arjun huzagoltcsövűje van, ahhoz is van HEAT és APFSDS, de ezeknél csapágyazott kötényt kapnak a lövedékek, hogy lehetőleg ne nagyon forogjanak. Egyébként az indiai angol nyelvű fórumokban azt olvastam, hogy az Arjun-ok lövészetek alkalmával menetrend szerint jobb eredményt értek el, mint a T-90-esek.

Félig-meddig lehet csak felhozni, de a Striker MGS-nek is 105mm-es huzagoltcsövű ágyúja van, még HESH lőszert is fabrikáltak hozzá, amerikánusul HEP (High Explosive, Plastic), jelölése M393A3.

Kezdem azt gondolni, hogy akár típussajátosság is lehet, hogy milyen lövedékkel kisebb a szórás. Bár igazából sem pro és kontra nem tudám indokolni a dolgot szórás tekintetében. Első lövés találati valószínűség tekintetében még bele lehet erőszakolni dolgokat, de szórásnál nincs semmi ötletem.

Én azt feltételezem, hogy az APFSDS előnyben van az első találat terén, ugye a lövedék jóval nagyobb torkolati sebességgel kezd, mint egy HEAT vagy HESH (1600-1800m/s vs. 900-1100m/s), a kisebb légellenállás miatt lassabban is veszti el a sebességét. De akkor a HESH lőszernél hogy jön ki a 8300 méteres elméleti effektív lőtávolság? Megint csak saját okoskodás, de felteszem a válasz a lövedék stabilitása lehet. A szárnystabilizált HEAT és APFSDS lövedékek effektív lőtávolsága 3000-3500, esetlegesen 4000 méter. Nyilván egy KE lövedék folyamatosan veszít a mozgási energiájából a torkolatot elhagyva, de egy HEAT lövedék miért csak 2000-4000 méteres effektív lőtávval bír (az M830A1 4000 méter, M830 2500m)? (Ismét: az L30 a HESH lőszerrel bő kétszer akkora effektív lőtávval rendelkezik) Szvsz a szórás lehet válasz...

De persze ez csak tipp... :S

Apropó, a ruszki lőszerek leváló köpenyénél a szórás volt a probléma vagy az első lövés találati valószínűsége mondjuk nagy távolságon?

A Tatai lőtéren szvsz nem nagyon lőhettek nagy távolságra, és erre konkrétan nem kérdeztem rá (eszembe se jutott ilyesmi), de a megfogalmazá (pontosabb) nekem a szórásképet jelentené. A gyorsabb APFSDS lövedék ugye rövidebb idő alatt ér célba, tehát mozgó célpontnál az első lövéses találatra talán nagyobb az esélye.