-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Nem vonom kétségbe, hogy előbb utóbb kész lesz. Csak a harcértékét nem tudom milyen lesz. (Mondjuk ők se :-) )
A lényeg a tapasztalatszerzés. Nyilvánvaló, hogy a semmiből nem fognak egyből Ford-osztályú CVN-t építeni.
Azt nem értem miért nem ugrották ezt a lépcsőfokot át és vettek valami komolyabb cuccot, vagy ahhoz ismeretanyagot. Tudom, az kemény valuta lenne, de legalább olyanba ölnék a pénzük aminek lesz harcértéke.
Miből gondolod, hogy ez így lesz. Nézzük csak, ki jöhet szóba:
-Az USA. Na ők nem. Egyfelől nem fognak CVN-t építeni Kínának politikai okokból, másfelől érvényes fegyverembargó van kínával szemben.
-Az Oroszok. Ők talán, de egyfelől az ő technológiájuk ugyanott áll, mint a Varjag-ból kihozott kínai hordozó, csak valutáért, ráadásul pedig a kínai mérnökök és hajógyárak nem profitálnak semmit belőle.
-A Franciák / Angolok. Ők rendelkeznek még valamiféle tapasztalattal, de méregdrágán dolgoznak, de náluk is él a fegyverembargó.
Szóval sok opció nincs éppenséggel...
Konkrétan minek Kínának hordozó? Mert gondolom nem akarja majd a világon nyomásgyakorlásra használni, hanem a partjai mentén ladikozik.
Először is Kína nagyban függ a külső erőforrásoktól, első sorban az olajtól. Ez igaz a legtöbb országra, ám jelenleg csak a nagyhatalmak, első sorban az USA, Anglia, Franciaország és még talán Oroszország képes adott esetben az érdekeit katonai erővel is védeni a világ túl felén. Kína ki kíván építeni egy élvonalbéli flottát, ahhoz pedig nem árt egy ütős hordozó sem. A cél nem az, hogy 5 éven belül legyen egy teljes értékű hordozó-flottacsoportjuk, hanem az, hogy 10-20-30 év múlva ha kell, akkor az erejét kellő mértékben képes legyen fitogtatni (megfélemlítés) vagy akár bevetni a kínai érdekek védelmében. Lásd az US NAVY az olajtanker-háborúban (1980-as évek közepe) védelme alá vette a Perzsa-Öbölben hajózó tankereket, hogy saját (és szövetségesei) olajellátását ne veszélyeztesse az Iraki-Iráni háború...