10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • horthy
    Azt a varsoi szerzödéses légierőt ami 1980 elött volt azzal még a jó öreg nagy tömegben rendszerben álló F-4 Phantom II-es vadászrepülőgépeikkel is leverték volna . Az akkor szovjet csucsrepülő radarja a Mig-23-ra gondolok is egy vietnámban lelött F-4-es vadászrepülögép ( talán C vagy D korai verzio ) radarjábol lett kifejlesztve természetesen butább képeségekkel . Nem is beszélve arról hogy a 70-es évek közepétöl megjelenő F-14A , F-15A és a 70-es évek végétől megjelenő F-16-osokkal szemben abszolut hátrányban voltak a szovjet gépek . Ezalatt a hátrány alatt értem a mellémegyek tipusu szovjet légiharc rakétákat föleg AA-2 " Atoll " légiharc rakétákat . Még az AA-8 " Aphid " volt a legjobb találati arányu rakéta akoriban de még ez a rakéta is gyengébb volt képeségekben az AIM-9 E/J/N/P sorozattol az 1978-tól megjelenő AIM-9L-röl meg ne is beszéljünk ( 1982 Libanon , Falkland szigetek ). Az akkori félaktiv radarvezérlésű AIM-7 Sparrow sorozat is verte a hasonló kategoriás szovjet légiharc rakétákat , nem is beszélve a repülögép fedélzeti rávezető radarrol F-14 , F-15 Impulzus Doppler radar ami már a földközelben repülő célokat is látta . Az 1980-as évek elötti szovjet vadászrepülögépek radarja pédául nem látta a földközelben repülő célokat ugy mint a 60-as évek F-4 sorozat vadászrepülögépei Vietnamban ( zavarta a radart a földröl visszaverödő jelek ). Nem emlitettem még az elektronikai zavarást is amiben szintén erős volt a NATO fölény . Az 1973 Yom-Kippur háboru második fele bemutatta a fölényt amikor megérkeztek az amerikai zavaró konténerek . Pont az 1970-es évektől maradt le végleg a szovjet haditechnika a nyugattól amikor megjelentek az első integrált áramkörök IC-k az elektronikában . Elég csak bele nézni egy 1984-ben gyártott MIG-29A és egy vele egy évjáratú F-16C pilotafülkéjébe és azonnal látszik a nyugati elektronika korszerüsége a szovjet tipushoz képest .
    Végezetül is nekem az a véleményem hogy hagyományos háboruban valoszinüleg a NATO verte volna a Varsói szerzödést a minöségi fölényének köszönhetöen . Elhuzodo háboruban is valoszinüleg megint nyert volna a nyugat ipari kapacitása .