-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
bgabor #48371 Ha irakra gondolsz és a Sivatagi Viharra, azok nem M1A2-esek voltak, hanem többnyire M1A1-esek, jónéhány sima M1-essel(105mm-es löveg stb) kiegészítve, elsőszériás export T-72esek ellenében.
Tényleg örök vita ez a T-72 vs nyugati harckocsik. Annit jegyeznék meg, hogy még sosem volt példa arra hogy korszerű nyugati harckocsik szálljanak harcba korszerű orosz vagy kínai páncélosokkal, és amíg ez így van, addig csak találgathatuk. (például hogy az oroszok hangzatos nevű védelmi rendszerei mennyit is érnének valójában az M1A2 ellenében)
Mellesleg azért az is tény, hogy valahányszor az utóbbi ötven évben nyugati harckocsik csaptak össze szovjet/orosz harckocsikkal, gyakorlatilag mindíg az orosz harckocsik húzták a rövidebbet, és ez szerintem sokat elmond róluk. Még akkor is, ha durva mennyiségi fölényben voltak, viszonylag régebbi nyugati típusokkal szemben.
A yom kippuri háborúról készült filmecske, amit a #48164-ben linkeltem, jól mutatja ezt, hogy az átalakított izraeli Centurionok hogyan verték szét az óriási mennyiségben támadó szír T-55ösöket és T-62eseket(pedig akkor a T-62 még zsír új konstrukció volt). Természetesen az izraelieknek nagyon komoly veszteségeik voltak, de ez nem is csoda, hiszen sokszoros mennyiségi fölényben lévő támadókkal szálltak szembe, de győztek.
Én szerintem összességében elmondható, hogy az oroszok is azért vásárolnak a mai napig T-72eseket(mégha ma már T-90,T-95nek is hívják őket), mert nincs jobb megoldásuk, mióta a T-80as financiális és politikai okokból kikerült a képből. Szerintem a vadászgépek új generációja(PAK-FA) után nekiállnak majd végre egy igazi, modern MBT kifejlesztésének.
A T-72ről pedig sokan, sokat írtak már, szóval nem ragoznám különösebben. Lényeg, hogy egy súlyosan elbaltázott konstrukció(önrobbantó lőszerkészlet, töltőgyilkos automata töltő stb), amely eddig minden egyes alkalommal alulmaradt, amikor ellenséges nyugati tankokkal került szembe. Olyan súlyos tervezési hiányosságai vannak, hogy fejlesztgetés(inkább foltozgatás) helyett az oroszok sokkal jobban tennék ha valami teljesen újjal állnának elő.