10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Kíváncsi vagyok mennyit ért volna a GAU-8as az 1980-as évek közepén, a tunguzkákkal, iglákkal és szu-27esekkel fedezett szovjet T-80asok tömegei ellen.

Hát azért elég sokat. Amúgy nem a Szu-27-esek, hanem a MiG-29/MiG-23/MiG-21 fedezte volna a csapatokat, a Szu-27 nagy hatótávolsága miatt légifölény vadászgép volt, és alapvetően nem a frontvonal felett tevékenykedett.

. Én nem vitatom hogy a GAU-8 képes harcképtelenné tenni egy tankot, talán még ki is lőni ha régebbi típusról van szó, de az vitán felül áll, hogy ehhez az A-10esnek nagyon közel kell mennie az ellenséges tankokhoz.

A T-80-asnak sincs megerősített tetőpáncélzata, egyszóval még a T-80-asok is okkal félhetnek tőle...

Szerintem még a T-80asokat kísérő BMP-2 esek gépágyúi is halálos veszélyt jelentettek volna az alacsonytámadó A-10esekre, nemhogy a dedikált csapatlégvédelmi eszközök, mint a tunguska, shilka, igla és sztrela, illetve ezen két utóbbi indítóplatformjai.

A BMP-2 gépágyú nem igazán a légi célok ellen készült, közvetlen találatot elérni vele nem nagyon lehetett. Erre a célra inkább a 12,7mm-es NSzVT légvédelmi géppuska volt alkalmas, de ahhoz ugye ki kellett bújni a páncél mögül. Tovább eltalálni valamit géppuskával azért nem olyan könnyű, még helikoptert sem, nemhogy repülőgépet, és tegyük hozzá, hogy az A-10 elég jó sérülésállósággal rendelkezett...