Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha már magyarországról beszélünk elõbb hozzuk fel a gazdaságot aztán elkezdhetnénk a háborún agyalni.
Két dolog végtelen: az univerzum, és az emberi hülyeség.
1. Van 1 db ilyen gép.
2. Ez egy tehergép. Nem képes megvédeni semmit a sebessége miatt.
3. Milyen drága egy ilyen gép?
4. Nincs még mûködõképes lézerrendszer...
"Valószínûleg megfelelõ célkövetõ rendszerekkel jobb lenne(talán gazdaságosabb is) bármely jelenlegi vadászgépnél."
Ki van zárva. Rossz idõ esetén meg totál meghal az egész rendszer. Egy felhõ taccsra teszi az egészet.
Felejtsd el, úgy hülyeség ahogy van.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
F-35-re sem értem hogy miért írták máshol hogy csak 2018-20-tól lehetne nekünk is..."
A magyar pénzühyi helyzet nem teszi lehetõvé, hogy 10 évente típust váltsunk. A Rafae felesleges és drága. Nem kell nekünk kéthajtómûves gép. Drága. A Rafala alaból is az, mert 0 mennyiség készül belõle...
már a gyártásba is bele van számolva😊
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
Mert számbelileg fölényben is volt az ellen és volt AWACS support. Nem volt lehetõség túl sok taktikázásra a szerbek részérõl. 2 vs. 2 vagy 4 vs. 4 repülésnél az indítási zónák rendkívül dinamikisan változnának. Eddig gyakorlatilag ideális körülmények között használták õket és így volt 90% körüli eredményesség.
Ez egy teljességgel rossz feltételezés. A behatoló szuperszonikus vadászok ellen tehetetlenek. Azok ott támadnak ahol tetszik. Mivel azok gyorsabbak és mozgkényoabban az AMRAAM találati aránya borzalmas lenne a kis indítási zóna miatt.
---
"Az a kb. 10 Gripen v. ki tudja mennyi egy adott pillanatban bevethetõ, olyan túl sokra nem elég, akárcsak a román légierõvel szemben sem (nekik pld. biztos van vagy 50 saját gyártású Hawk-juk, a Lancereket meg az új beszerzést nem is számítva). És így már a CAS feladatkör is felbontható volna a két gép között."
Hawk? Tudtommal nincs nekik egy darab sem. A Lancernek 0 BVR kapacitása van datalink nékül. Cirka 35 db röpképes most. 10 ACLA mitõll lenne jobb, mint tíz Gripen? Atyaisten...
Várom a kritikákat.
10 millióért 1-2 új tankot kapunk max 3-at, azokat viszont, még a gyalogok is megehetik reggelire. Kellenek azok is, de az én olvasatomban elsõsorban azért mert a legjobb védekezés a támadás, és így jobban megoszthatók lennének az ellenséges erõk /nopersze és nemutolsósorban szárazföldieknek is hasznos támogatást adnának/
Szent Haba-kukk
+ a szállító-helikopterszázadot kellene még olcsóbb kis-helikopterekkel bõvíteni, hogy rugalmasabb legyen utánpótlás és feladatbeosztás. (egy városi harchelyzetben pld. nehezen tudom elképzelni a közepes-szállítóhelik rugalmas alkalmazását)
Szent Haba-kukk
A ne bántsatokat azért írtam, mert nem tudtam szakmailag mekkora baromságot írtam. <#idiota>#idiota>
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
90% sem 100%. Másfelõl nekünk egyáltalán nincs 60 darab AIM-120-asunk. 40 darabot vettünk 25 millió dollárért a Gripennekhez. További 60 darab 37,5 millió dollár azonos konstrukcióban.
Az A/B gépeket nem feltétlen kéne Nato bevetésre küldeni, könnyen megeshetett volna hogy csak ilyen gépeink lennének (feleáron), alkalmibb vétel mint a C/D és a MiG-eknél még mindig jobbak.
Az A/B gépek nem igazán komolyak, az AIM-120 a mai napig nincs integrálva a fegyverzetébe, a svéd gépek továbbra is az AIM-9 / AGM-65 / RBS-15 triumvinátussal repkednek (illetve egyre kevesebbet, mert kivonják õket lassan, a szolgálatban maradóakat pedig felújítják C/D standard szintre). Továbbá ha innen közelítjük meg, akkor az A/B gépek árának feléért lehetett volna megrendelni a MiG-DASA által felajánlott Turul csomagot a MiG-29-esekhez, ami jobb lett volna, mint a JAS-39A/B...
Ha jól rémlik pont a Vodochody veszi meg azt a gyárat ahol az IAR 99-eseket (Hawk licenc alapján) gyártották Python-3 rakétákkal.
Az IAR-99-es egy egyszerûsített Hawk, az L-39ZO-hoz mérhetõ, nem a "harci" Hawk változatokhoz (Hawk 200, 400). A Lancer programnál kiképzõgépnek szánták, ezért 12 darab modernebb fedélzeti elektronikát, HUD-ot, stb. kapott, ezek az IAR-99C változat. Ezen kívûl 10 darab régebbi IAR-99 van még rendszerben. 2001 óta, mikor 7db IAR-99C-t gyártottak, a cég nem gyártott IAR-99-est.
Ha a harci erõbe az IAR-99-eseket is belevesszük, akkor a hazai L-39ZO-kat is tekintsük harci gépnek. ^^
F-35-re sem értem hogy miért írták máshol hogy csak 2018-20-tól lehetne nekünk is...
Azért, mert egyfelõl a gyártási kapacitás addigra szabadul fel. Az elsõ megrendelõk elõnyt élveznek. Az USAF 2011-re állíthatja rendszerbe a típust. Az Izraeliek eredetileg 2015-re kapták volna meg a saját gépeiket, de végül a lobby elérte, hogy 2012-be õk legyenek az elsõ külföldi ország, amely megkapja a típust, az eredetileg az USAF-nak készülõ gépekbõl. Ausztrália eredetileg 2014-ben kapta volna meg a saját F-35-öseit, de ez 2016-ra csúszott át, ami miatt Ausztráliában kitört a csetepaté a politikában. Ha tehát innen nézzük, valószínûsíthetõ, hogy kis hazánk tényleg nem kaphatna 2018 elõtt F-35-öst.
amit helyeseltem az a #36448 hsz. volt
Szent Haba-kukk
Én lennék a legutolsó aki leolt, "a helyett" azért persze kicsit erõs, inkább mellettük volna az egészséges. szivesen látnám már Apache AH-64C projectet is,vagy akár ha a Mi-24-eseinket ha felújítanák Superhind Mk5.re az is tetszene. Nincs ugye sok más se, aszthiszem Cifu sorolta fel az elõbb. Ha más cumót is akarunk és tegyükfel most tkp. spórolnánk 100-150 millió USD-t az Alcák-kal, akkor a drágább gépek különbözete ezekre költhetõ (eseteleg kijönne ennyibõl már 10 Apache?). Van egy olyan érzésem hogy ez az ALCA-hírek ez csak egy izgi gumicsont... még nem állapodtak meg - fél éve reklámozzák hogy 1 év múlva lehet hogy... stb.
Szent Haba-kukk
És a szekeres "zsenink" terve már évek óta, hogy a mig29 cserébe modernizálják a mi24ket.
Majd elválik hogy ügyeskedett 😊
A harci helikopter gyúrása jobb lenne, de a mi 24 modernizálásával már évek óta szerencsétlenkednek.
Úgy látszik addig nem nyúlnak máshoz amíg nem rendezik a rep századokat.
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Mert ha 10 lenne, akkor se tudnánk megvédeni magunkat a földön. Csak légierõ kevés, vagy nem? Nem lenne jobb helikoptereket venni? Amelyek közvetlenebb támogatást adnak. A sebesség különbség sem lenne lényeges csöpp kis országunkban. Vélemény?
F-35-re sem értem hogy miért írták máshol hogy csak 2018-20-tól lehetne nekünk is...
Szent Haba-kukk
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Az A/B gépeket nem feltétlen kéne Nato bevetésre küldeni, könnyen megeshetett volna hogy csak ilyen gépeink lennének (feleáron), alkalmibb vétel mint a C/D és a MiG-eknél még mindig jobbak.
Ha jól rémlik pont a Vodochody veszi meg azt a gyárat ahol az IAR 99-eseket (Hawk licenc alapján) gyártották Python-3 rakétákkal. Hivatalosan most nem nézem meg, de kb.20 legyártott darabot írnak, de mivel hazai gyártásuk volt ezért írtam hogy biztos van abból a duplája is, mert ennyi azért gyanusan kevés - elég ha megnézzük a legyártott ALCA-darabszámokat (nagyrészük lezsírozva áll).
Szent Haba-kukk
Kicsit optimistán állsz hozzá. Elõször is nem 100% a találati esély. Másfelõl ahhoz kéne 60 AIM-120C is még. Ami nincs integrálva az L-159 fegyverzetébe még.
Ami talán megfontolandó lenne hogy a Gripen A/B-knél már nem jelentkezne újból ilyen költség.
Mit akarsz te JAS-39A/B gépekkel? Nekünk JAS-39EBS HU van, ami közelebb van azért a JAS-39C/D-hez, mint az A/B-hez.
A 14 db 300 millio usd volna - tehát ahhoz hogy az ALCÁ-kat megérje nekünk behozni az legkevesebb feleár 😉 + lehet kicsivel alacsonyabb a fenntartásuk, a csehek hülyére repülik magukat velük min.150 óra/év
A 150 óra/év nem éppen a "hülyére repülés" kategória. Nálunk a Gripenek is évi 120 órát repülnek...
ekik pld. biztos van vagy 50 saját gyártású Hawk-juk, a Lancereket meg az új beszerzést nem is számítva)
Micsoda? Milyen Hawkok? Milyen saját gyártás? Van 48db aktív Lancerjük, és kész. 2010-2012 környékén jön új típus helyettük, F-16 v. Gripen v. Eurofighter.
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
Meg mikor fog kikopni a 96M P9RC pisztoly? Az talán konstrukcióra rendben van de amit a gyártás minõségérõl olvastam az se jó.
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
mi az a kezében?
ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD
Alcával új rendszeresítés következik. Új rendszeresítésnél a tervezethez képest mindig drágább lesz a végeredmény.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Én is csak kalkulálgatok (azok árát úgy használtan 20-25 milkára taksálnám). A 14 db 300 millio usd volna - tehát ahhoz hogy az ALCÁ-kat megérje nekünk behozni az legkevesebb feleár 😉 + lehet kicsivel alacsonyabb a fenntartásuk, a csehek hülyére repülik magukat velük min.150 óra/év
Szent Haba-kukk
ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD
És ha már gépet akarnak akkor szerintem is gripen kéne. Az elõzõket is béreljük, és most már nem kéne mindenre költeni.
De szerintem ebben a kérdésben sem az ésszerûség fog dönteni. A cseh gyárnak nagyon kell a referencia.
Gondolom ha alcát választják a cseh lobbi a honvéd büféket minimum feltöltik vodkával 😊
Ha a svédek azonos áron adnának Gripen A/B-ket az persze hogy jobb volna - most akkor inkább ne legyen elég gépünk? (ok, tudom hogy rakétákból névlegesen kevesebb van mint kéne, kiképzés stb.) hát van min vitatkozni az biztos
Szent Haba-kukk
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF