10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    hm, akkor viszont az 5 milcsi volt kevés amit "írtam rá", mert 9030 és 35-ösre írnak kb. 4.5 milljó eurót/5.5m usd. 9030-asra van kissebb ár is (3 m euró) de azon nem is csodálkoztam.

Szvsz az 5 millió euróban talán már közelíthet a valósághoz. Ám konkrét árat sehol sem láttam leírva eddig.

, de 1-2 millió differencia/db is 20-30%-ot jelenthet jó esetben, ha mondjuk szumma 3 millió usd-ből lehetne alkotni valamit az már nemis volna rossz.

A probléma az, hogy miként is takarítod meg? Mert ha mondjuk egy T-72-es teknőjébe akarod beszerelni, akkor is kell T-72 teknő. Ha a sajátjainkat nézed, azokat fel kell újítani. Ez megint nem kis pénz, de legyen a megtakarítás 1 millió euró, mert optimisták vagyunk, cserébe gyengébb képességű is lesz, hiszen a teknő is könnyebb, ráadásul a CV90120-ban egy kicsivel (600kW vs. 582kW) erősebb motor is foglal helyet. Ráadásul a torony integrációja is pénzbe kerül... szigorúan saját vélemény, de szvsz nem jó megoldás...

még mindig használhatóbb "medium" tank szerepkörben mint a kerekes megoldások.

Ebben egyetértek...

A Viggenhez még azért annyit hozzáfűznék hogy nyílván nem teljesen komolyból írtam, de a svédek még használják...

5 éve kivonták a szolgálatból a Viggeneket. Ma már csak Gripenek szolgálnak a svédeknél vadászgépként.

A fejlesztés már problémásabb , de pl.a gripen(?) elektronikájával-rendszereivel csomagban ha kis lemaradással is de így-úgy szvsz megoldható

Effektíve a sárkány az egyik legkisebb tétel egy vadászgépnél. A hajtómű, és főleg a fedélzeti elektronika (radar, esetleg IRST, rádiók, adatkapcsolat, avionika, fedélzeti számítógépek, stb.) az, ami durván megdobja az árat. Emiatt nem vagyok benne biztos, hogy anyagilag sokkal olcsóbb lenne egy hazai gyártású, de svéd elektronikai csomagú Viggen-Hun, mint egy Gripen...