Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Az szovet idõkben készülteké tudtommal siralmas. 20-30 óra reptetés után nagyjavítás vagy kuka. Hogy ez változott -e azt nem tudom.

Az AMRAAM-ból volt ami már 1200 (!) órát repült és nem kellett javítani. Az francia fegyvereknek is alacsony az élettartama amennyire tudom. Az AIM-9X is állítólag ilyen jó. A régebbi AIM-9M és AIM-7M azért nem prdukált ennyire jó mutatótak, de felülmúlták szovjet társaikét. (200 óra?)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

GregSB
What it Looks Like When a Predator Drone Vaporizes People

Pwnd. Szerintem semmit nem vettek észre abból hogy mi vár rájuk, még a rakétát sem.

Egy biztos: ha lesz háború a közeljövõben és nem akarok a fronton harcolni :S

Az mit jelent, hogy a modern gépekbõl nem? Nem az a gond, hogy olyan gyorsulás éri a testet, hogy torzul(hat) (?), ezt mivel lehet kiküszöbölni?
A mai csúcskategóriás légiharc rakétáknak mennyi átlagosan a szavatossági idejük és ez mennyivel tér el mondjuk a 30-40 évvel ezelõtt modernnek mondható társaikhoz képest?

[NST]Cifu
Általában a modern gépekbõl való katapultálás nem annyira megterhelõ, hogy egybõl elnyírja a karrierjét egy pilótának egészségügyi okokból. De 2-3 katapultálás után már azért elõ szoktak jönni a problémák, fõleg a gerinccel kapcsolatban.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Egy katapultálás után mindenképpen vége a pilóta karierjének? Már eü okokból? Vagy ha mázlija volt és erõs szervezete akkor repülhet még?
[NST]Cifu
Még a MiG-29-es is lazán átrepül Lengyelországba póttartállyal. Idõtartamra sem rendkívüli, max. 2 óra.

Punker
ha a mieink mennek külföldre éles lövészetre pl lengyelekhez, az kb mennyi idõ? vagy hányszor szállnak le közben?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Sztem ez kizárt. Ha annyira füstölt volna, hogy a fél gép nem látszódik, akkor tuti katapultálnak, még ha vezethetõ is maradt a gép.

Nem, a belinkelt viedóban elmondta, hogy csak a kifutópályán vette észre leszállás után. Mivel az ütközés után sûrû füst szivárgott a jobb szárnyból, a füsttõl nem látta mi a helyzet. Azt is elmondta, hogyha tudta volna mi van, katapultál.

Én csak azt nem értem hogy a wingman miért nem tájékoztatta a helyzetrõl. Lehet hogy õ se látott semmit a szivárgó füsttõl?

Okés, köszi. :-)

[NST]Cifu
Azt írtad, hogy az F-117A esetén nincs olyan monoton küldetés, én erre reagáltam. Voltak simán 8 órás és ennél is hosszabb bevetések.

Molnibalage
Annak manõverezés közben szakadt le az szárnyból egy része. Nem az egész szárny a hidraulika vezetékek felével. Nagyon nem mindegy...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem vagyok szovjet/orosz fan, de egy Szu-27-tel (pontosabban T-10 protoval) is történt egy ilyesmi.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Bucser
vagy sem. tökmind1

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Molnibalage
Mivel másoltam a címet a böngészõ ablakából ott volt...

Ezért mondom, hogy urban legend kiszínezés.

Bucser
mondjuk mert ahogy le van írva az ablakba elé kell írni, hogy http://

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Molnibalage

Molnibalage
Nem értem, hogy a letöltési linkeket egyes esetekben miért teszi be szarul. A bejövõ ablakban töröld ki a feleslegs részt az elejérõl és menni fog.

Innen van a link.

Molnibalage
A szélcsatorna tesz és szimuláció az nem minden. Tehát elvileg képes volt, de gyakorlatban ilyet nem teszteltek. Mûködött. Akkoriban erre egy más gép sem lett volna képes. Megkockáztatom, hogy most sem sok...

qtab986
404 Not Found

qtab986
Ezt nem értem.
A vicces az volt, hogy a gyártó céget megkérdezték, hogy a gép képes -e fél szárnnyal repülni. Õk azt mondták, hogy a számítógépes szimuláció és szélcsatorna tesztek szerint igen.
Azt mondták igen és tényleg igen. Mi ebben a vicces?

Molnibalage
Ilyet soha nem mondott senki.

Molnibalage

Scottt
Az pont az F-117nél volt, hogy a szoftver automatikusan úgy állította a többi felülelet, hogy továbbra is stabil maradt a gép.A szar kilátás miatt a kisérõ gép szólt, hogy "Hé haver nyitva van a jobbhátsó"

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Viszont az szerintem már urban legend szintû színezése a sztorinak, hogy állítólag a pilóta csak leszállás után vette észre, hogy hiányzik az egyik szárny.

Molnibalage
És még légigyõelmet is értek el vele.

Molnibalage
Igen. Gyakroló légiharcban összecsokolózott egy A-4-sel. Az A-4-nek esélye nem volt túlélni. A vicces az volt, hogy a gyártó céget megkérdezték, hogy a gép képes -e fél szárnnyal repülni. Õk azt mondták, hogy a számítógépes szimuláció és szélcsatorna tesztek szerint igen. Aztán megmutatták a képet a géprõl. Youtubon keress rá az esetre.

Jaja, asszem ütközéstõl szakadt le és frankón letette utána a gépet amit késõbb meg is javítottak, kapott új szárnyat.

http://www.whoisthemonkey.com/videos/31f15-flying-with-1-wing

Hja, azt tudtam eddig is, hogy után tölthetõ légi úton, de van is értelme óceánon át tartó küldetésnek két bomba miatt? Ott a B-2.

Teljesen! Youtube-on van róla több videó is, érdemes megnézni.

ez most komoly?? hiányzott kompletten az egyik szárny? <#wow1><#wow1><#wow1>
Az szép, gondolom azért kapta állandóan elölrõl az utasításokat. Az is durva, hogy IAF F-15C vittek le úgy, hogy az egyik szárny totál le volt törve. A gép teste már önmagában elég nagy felhajtóerõt termel, de azért oda is kellett nem kevés számítógépes rásegítés.

[NST]Cifu
Az F-117-es levegõben újratölthetõ, tehát semmi akadálya a hosszú, 6-8 órás, vagy akár hosszabb bevetéseknek sem.

Erre értettem, hogy nem odacsapni. Erre a gépre inkább rutin meg hideg fej kell szvsz.

Jó legyen csapásmérõ, de egy vadászhoz képest akkor is rohadt monoton lehet repülni.

A B2-re is, meg erre is azt mondták, hogy számtó gép nélkül max zuhani tud :-)
Molnibalage
A gép meglepõen jól manõverezik, csak 5 G körüli max. terhelésre van lekorlátozva. A fly-by wire és az elektronikus rásegítés miatt semmi különös nincs a gép vezetésében tudtommal. A mai vadászgépekkel csak repülni, tehát fel/le szállni és elmenni A-ból B-be könnyû. Egyszer volt rá példa, hogy egy F-16 hátsó ülésében felvitt szerelõ tette le a gépet aki még soha egy percet sem repült életében, mert a pilóta olyan vadul repült, hogy eltörte a botkormányt.

Egyáltalán nem mindegyik. Csak az olyan instabil gépek mint a B2 vagy az F-117. A régebbi F-1X esek nem.

SgtChris
Az F-117A-nál a tervezés/építés alatt szándékosan használtak fel már meglévõ típusokból komplett részegységeket, hogy így is csökkentsék a költségeket. Pl.: a futómû, a hajtómûvek, az avionika egy része mind-mind vadászgépekben már meglévõ típusok voltak. Asszem a hajtómû az F-18-ból (mondjuk utánégetõ nélkül), a futók F-15 vagy F-16. Így érthetõbb, hogy miért a vadászpilóták közül válogattak inkább...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Azért ebben sokat segítenek ám a fedélzeti rendszerek. A mai modern harci gépek ha csak az ember vezetné õket nyomban lezuhannának.

Nameg az alakja sem éppen a repülésre lett tervezve, szal kb olyan lehet vezetni, mint egy repülõ baltát😊
Ûrsiklóval is csak egyenesen kell sülyledni, aztán mégse olyan egyszerû az.

Gracie Barra

Az F-117A inkább csapásmérõ gép, mint bombázó. A B-2-es az, amivel úgy kell repülni, ahogy írtad. F-117A-nak nincs akkora hatósugara, hogy hosszú monoton küldetéseken vegyen részt.

Cifu: Köszi, értem.

Punker
mert nem olcsó tucat gépek???

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Ezek szerint el voltam tévelyedve, azt hittem õk a bombázó piloták ászai, nem pedig, hogy a vadászoké. Miért kell jól repülnie egy F117 pilótának? Nagyon manõverezni nem kell, csak a monotonitást bírni, meg nem odacsapni a drága gépet. Vagy ez most lámaság részemrõl?
[NST]Cifu
F-117-re nem mentek egybõl. Tapasztalt, több száz, de inkább több ezer repült órás A-10, F-15 vagy F-16 háttérrel rendelkezõ pilóták kerülhettek a lopakodókra. Tehát átképzésre aligha van szükségük. Amúgy meg ez is úgy mûködik, hogy hova lesznek áthelyezve. Ha nincs aktív vadászszázadnál hely, akkor mennek kiképzõnek, esetleg tehergépre...

Tényleg, olyenkor mi van, ha egy F-117A pilóta leginkább egy F-35A ülésére pályázik, de az még odébb van, addig a köztes idõkben mivel repkedhet el? Van értelme a köztes idõre átképezni egy más harcigép típusra?

[NST]Cifu
Egy katonai megrendelés mindig változhat, olyan, hogy "végleges" nem igazán definiálható ilyen körülmények között. 😊

A jelenleg élõ számok:
USAF: 1763 (F-35A)
USMC: 340 (F-35😎
US NAVY: 480 (F-35C)

Az F-35 helyek szerintem egyik fegyvernemnél sincsenek mind kiosztva. Egyáltalán megállapodtak már a végleges gépszámról? Tuti nem és mire megjelenik pár év múlva tömegesen addig néhány pilóta nyugdíjba is megy és jönnek újak is a helyükre. Állandó a rotáció egy akkora légierõben, mint az USAF.

Az ûrsiklót (egy gyenge) viccnek szántam.
Szerintem A10/F35-re nem mehetnek nagyon, mert akkor már azon ülnének. Én úgy tudom hogy a jelentkezõ pilóták legjobbjai mennek vadásznak, a többiek meg tudás szerint szóródnak szállítani, bombázni, ecetera. Nem feltétlenül ügyetlenségük miatt, hanem mert pl eü-leg nem bírták már. Meg mást igényel amiktól átrepülni Iraqba, meg vissza, mint 3-4-5 órát járõrõzni egy f35-el. Szerintem.
Ûrsiklóra már nem képeznek át senkit amúgy sem, mivel 2010-tõl végleg kivonják õket a szolgálatból. Az F-117A pilóták viszont szerintem bármilyen harci gépre átképezhetõk, nem tudom hogy megy ez náluk, hogy oda küldik õket ahol van hely vagy inkább õk válogatnak és várnak. Ha F-117A pilóta lennék én egy A-10C-re mennék át szívesen aztán F-35-re. Aztán lehet egyikük sem akar a valóságban :-P