95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Her Laca
    Azt az embert senki sem veszi komolyan még saját maga sem. Egy ügyes marketing a részéről, de te komolyan gondolod,hogy Szlovákia bármit is tenne, tehetne az országunk ellen? Persze nem azt mondom,hogy letolt gatyával kell várnunk ,(bármire is) ,de azért túlzásokba ne essél már.
  • drevil666
    pl. a Jan Slota kaliberű emberekben aki nemegyszer ilyen kijelentéseket tett: Magyarországok le kellene rohanni tankokkal, a magyarokat deportálni kellene Európából.
    Nem lerohanjuk, csak esetleges etnikális bűnökért csapást mérünk fontosabb katonai létesítményeire és gazdasági/ipari létesítményeire.

Voyager: jó a fejléced!
  • Fenrir
    Öcsém, te tényleg nem vagy semmi.

A Jobbik aztán majd pont Izraellel fog tárgyalni, hogy kaphassunk F-15-öst...

A hozzászólásaid nagy része értelmetlen és egymásnak ellentmond, kicsit most már pihentethetnéd ez a témát...
  • Voyager5
    és akkor lerohanhatjuk Szlovákiát
    igaz? :D
  • Her Laca
    Nem értelek ám.

Kiben látod azt a fenyegetést ami ellen nagyon komoly fegyverzettel kéne rendelkeznünk. Komolyan kérdezem.
    Ráadásul azért van egy előnye ennek az országnak. Valóban Európa közepén van ,és senkinek sem lenne jó ha itt balhé lenne. Egyszerűen nem engednék.
  • drevil666
    Lesz itt pénz szartig, csak válasszák meg a Jobbikot. Megszünne egyből a 4 metro M6 meg hasonló agyrém beruházások. A kettő durván 500 milliárd. Az F-15E vagy Leopard 2A6.
    A fegyverkezés egy lassan megtérülő befektetés!! Drága, fáj, viták alapja, de ha kell lesz és használható és bevethető és kiméletlen emberek kezében ütőképes. Nemcsak drága játékszer.
    A gerilla ötlet tetszik:)
  • Her Laca
    No de urak:)
    Asszem mind rosszul közelítitek meg a dolgot.
    Induljunk ki abból az egyszerű, ámde sajnálatosan valós tényből,hogy egyrészt kis hazánk hadereje az = a 0 val kb, másrészt kicsiny ,ámde annál büszkébb népünk szegény mint a templomnak az a bizonyos rágcsálója.
    nos dobálózhat itt BÁRKI eszközökkel,számokkal,de sok értelme nincs,lévén nincs rá PÉNZ. Az lehetne vita trágya:) először is ,hogy honnan avagy hogyan kerítsünk mindezekre KP-t .
    Ámde van egy sokkal egyszerűbb és kézzelfoghatóbb dolog amivel a védelmünk erősíthető lenne. Az ország férfi lakosságának ismét kötelezővé tenni a katonásdit, Évente egy-két hetet a nemzet érdekében a honvédség rendelkezésére állni,és kitanulni a fegyverek kezelését ,használatát. Ezt középiskolától gondolom! És a lényeg. Nem támadó,fenyegető haderőt kell képezni. Ló..szt.
    Gerilla harcmodorra tanítani ,mindenkit csak a saját lakóhelyéhez közel.
    Olcsó ,hatékony,ráadásul az ifjúságot neveli is, mi kell több.:D
  • drevil666
    Zengőre radar:)
    Hamarabb lesz 40 db F-15E-k, mint radar a Zengőn (vagy bárhol a Mecsekben)
    Kis darabszámban több típus üzemeltetése drágább. Pont.
    Fele=használt régebbi, fele=vadiúj legjobb. Aztán régiek selejt, fele régi ocskább fele vadiúj.
    Minek ennyi? Ausztráli bír ilyen nagyságrendű erővel. Nekik picit nagyobb terület, más ellenségkép és picit több pénzük van...
    Ha kenguruföldnek ilyen kevés gépe van, annak meg van az oka. Szerintem hozzánksokkal közelebb sokkal több potenciális ellenség, vagy könnyen fenyegető ellenségé váló ország van. Az Ausztráloknak nagyon jók a földrajzi adottságaik.
    A Gripeneket Pakisztánnak vagy Dél Afrikának adnám tovább, a vételi ár 70%-ért. Amint a hasonló darabszámú F-15E megjön.
    A faszodat rátennéd, hogy az Izraeliek nem dobnának nekünk össze egy F-15E-hez vagy I-hez hasonló gépet??? Nyilván van az APG-70-es paraméterit elérő vagy túlszárnyaló eladó technikájuk.
    Neked megvan az alapvető természettudományos kvalifikációd a témához? A folyamatmérnök nem repülőmérnök:) (a gépjármű és heg.mér sem az)
    Mi is volt pontosan az ötleted???? A nagy része sopánkodás volt, hogy mennyi minden szar:) darabszám, típus, mennyi idő alatt?
  • Molnibalage
    Hogy miért üzemeltetnék egyszerre több típust? Anyagi okokból.

Kis darabszámban több típus üzemeltetése drágább. Pont.

Én legalább valamilyen perspektívával állok elő.

Miért? Cifu, én és más ötletei azok mik?

Újból megváltoztatom véleményem: 40 db F-15E, vagy F-18 SH.

Minek ennyi? Ausztráli bír ilyen nagyságrendű erővel. Nekik picit nagyobb terület, más ellenségkép és picit több pénzük van...

A Gripeneket továbbadnám.

Kinek? Mennyiért? Mikor?

Van egy rossz hírem azoknak (annak) aki szerint az F-15E korlátozott lehetőségű.

Senki nem írta, hogy korlátozott lehetőségű. Azt írták, hogy másra használják perpillanat. Én konkrétan megemlítettem, hogy a RokAF elvileg tervezete CFT nélkül légifölény vadászként használni.

Ha az E verziót nem kapnánk meg, az F-15I verzió ugyanezen feladatokat nagyszerűen ellátná és a második legtöbb harci tapasztalattal rendelkező országtól tanulhatnánk.

Az F-15I izraeli verzrió, tudtommal Izrael saját maga tett bele ezt azt. Ez nem ad el senki. Összesen amúgy is cask 24 db van belőle.

bgabor a kérdésedre (1000km/h-val 500 km) a válasz: fél óra. remélem hozzájárultam a diplomádhoz. De Kecskemét a szerb határtól légvonalban ~80km és sok gép képes 2 Mach-al repülni, így sokat változhat a képlet.

Teljes légiharc fegyverzettel 12 km magasan egy sem - kivéve F-22 belső fegyverzettel - de kevesebbel sem sem tartósan. Fel is kell gyorsulni, fel kell emelkedni. Ezért is kellene zengői radar. Csapásmérő fegyverzetel emg végképp..

Én azt érzem, hogy vagdalkozol, de alapvető természetudományos ismereteid sincsenek meg a témában.
  • drevil666
    30!
  • drevil666
    Helikopter össz darabs
  • drevil666
    Ja már megint miket olvasok:)
    Ez egy fórum. Ha mindenkinek egyforma lenne a véleménye, akkor nem lenne miről beszélni.
    Hogy miért üzemeltetnék egyszerre több típust? Anyagi okokból. Én legalább valamilyen perspektívával állok elő.
    MBalázs: a múltkor olyan felemásra sikerült a válaszod a légierő fejlesztését illetően. Itt lehet álmodozni! Civilek vagyunk, ahogy mondtad a közelébe se engednek minket azokhoz a cuccokhoz amiket a mi adóforintjaikból vesznek/bérelnek.
    Újból megváltoztatom véleményem: 40 db F-15E, vagy F-18 SH. A Gripeneket továbbadnám. És, hogy miért: mert a NG (amit én E-nek hívok) változat Molnibalage szerint is csanús, Én szerintem meg a Gripenek harcértéke (ami sose volt kipróbálva) aggályos.
    Van egy rossz hírem azoknak (annak) aki szerint az F-15E korlátozott lehetőségű. A Molnibalage által korábban belinkelt honlap szerint is+ TopFlight stb...: az F-15E alkalmas a következőkre: légifölény kivívására, közvetlen légi támogatásra, harcászati csapásmérésre, harcászati felderítésre, felszíni hajók támadásra. Ha az E verziót nem kapnánk meg, az F-15I verzió ugyanezen feladatokat nagyszerűen ellátná és a második legtöbb harci tapasztalattal rendelkező országtól tanulhatnánk. szomorú vagyok, hogy viszont, hogy Magyarország aláírta a kazettás bombák bevetését korlátozó/tiltó egyezményt, így a Mk 20-as Rockeye már nem lehet a fegyverek között:(.
    Szal a lényeg 40 db F-15E, és 40 darab harci helikopter.
    Itt párhuzamosan üzemeltetném a Mi-24 felturbózott változatát és valami nyugati stílusú harci helikoptert (Ah-64, Mi-28, Roickwalk) az össz darabszám ne legyen több 30-nál.
    Harckocsit 80 db bevethető Leopard 2A6 és 40db Centauro B1.

bgabor a kérdésedre (1000km/h-val 500 km) a válasz: fél óra. remélem hozzájárultam a diplomádhoz. De Kecskemét a szerb határtól légvonalban ~80km és sok gép képes 2 Mach-al repülni, így sokat változhat a képlet. Ha valamit a későbbiekben szintén nem tudsz kiszámolni, bátran kérdezz!!
  • Massari
    svédek: ja, a Sk37E aszittem szolgál még , htka-n volt vmi fénykép felszállásról. akkor nem aktuális.

Pedig akárhogy nézem vagy szinesfém árban megérné 72-es teknőt venni , vagy a mienket felújítani, mert Pt-91 is jobb védettségű, még az indiai tank ex is - csak nekem furcsa hogy az huzagolt.
    Nézzük miket lehet/ne egy 72-es vagy hasonló platformra felapplikálni:
    -Tüzérség, min.60db (indiai Bhim L52) - megoldott
    -Draco - 76mm légvédelmi gá. min.40 - Oto Melara mintha azt írná bármire felrakják ami elbírja.
    -most említettük a cv90 120/L50-es tornyát. (szükségmegoldásként,tkp páncélosvadász szerepkörben) min.30
    -Buratino (tűzvető) min.15
    -meg valami városi BMPT szerűség. min.15

ez nem fedi le az egész spektrumot, és úgyis kell majd egyszer lánctalpas beszerzés is (rakétás platform, tank, apc, stb) - viszont így növelhető a mennyiség, elméletileg költséghatékonyan.

egyszóval nem dobnám ki a technikát a szemétdombra, ha legalább csökkentenék az infravörös kisugárzást, és foglalkoznának a védettségével is.
    szf.:+ konténeres/modul 8x8 -asok , páncélozott dzsipek, Rábákkal is érdemes lenne foglalkozni-mert a fentebb említett tüzérség Bhim nem valami sok ahhoz képest hány országgal vagyunk határosak, vagy valami L39-es löveg a 8x8-asokon.

kezdetnek -
    - de ezzel nincs vége mert kellene vmilyen kerekes 40mm-es IFV jármű , nagyszámban. Fentiekből nem megoldható. Lánctalpas drága nekünk, talán a Warriorból kinézem hogy upgrade után is megfizethető, talán.

szárazföld az kb. ennyi, még "nehéz"tankságon lehet vitatkozni újból, vagypersze ami jön, de nincs nagy választék , ahogy szállítóhelikből sem.

• [NST]Cifu
    hm, akkor viszont az 5 milcsi volt kevés amit "írtam rá", mert 9030 és 35-ösre írnak kb. 4.5 milljó eurót/5.5m usd. 9030-asra van kissebb ár is (3 m euró) de azon nem is csodálkoztam.

Szvsz az 5 millió euróban talán már közelíthet a valósághoz. Ám konkrét árat sehol sem láttam leírva eddig.

, de 1-2 millió differencia/db is 20-30%-ot jelenthet jó esetben, ha mondjuk szumma 3 millió usd-ből lehetne alkotni valamit az már nemis volna rossz.

A probléma az, hogy miként is takarítod meg? Mert ha mondjuk egy T-72-es teknőjébe akarod beszerelni, akkor is kell T-72 teknő. Ha a sajátjainkat nézed, azokat fel kell újítani. Ez megint nem kis pénz, de legyen a megtakarítás 1 millió euró, mert optimisták vagyunk, cserébe gyengébb képességű is lesz, hiszen a teknő is könnyebb, ráadásul a CV90120-ban egy kicsivel (600kW vs. 582kW) erősebb motor is foglal helyet. Ráadásul a torony integrációja is pénzbe kerül... szigorúan saját vélemény, de szvsz nem jó megoldás...

még mindig használhatóbb "medium" tank szerepkörben mint a kerekes megoldások.

Ebben egyetértek...

A Viggenhez még azért annyit hozzáfűznék hogy nyílván nem teljesen komolyból írtam, de a svédek még használják...

5 éve kivonták a szolgálatból a Viggeneket. Ma már csak Gripenek szolgálnak a svédeknél vadászgépként.

A fejlesztés már problémásabb , de pl.a gripen(?) elektronikájával-rendszereivel csomagban ha kis lemaradással is de így-úgy szvsz megoldható

Effektíve a sárkány az egyik legkisebb tétel egy vadászgépnél. A hajtómű, és főleg a fedélzeti elektronika (radar, esetleg IRST, rádiók, adatkapcsolat, avionika, fedélzeti számítógépek, stb.) az, ami durván megdobja az árat. Emiatt nem vagyok benne biztos, hogy anyagilag sokkal olcsóbb lenne egy hazai gyártású, de svéd elektronikai csomagú Viggen-Hun, mint egy Gripen...
  • Massari
    "Az ár jelentős részét képező dolgok pedig pont a toronyban vannak"

hm, akkor viszont az 5 milcsi volt kevés amit "írtam rá", mert 9030 és 35-ösre írnak kb. 4.5 milljó eurót/5.5m usd. 9030-asra van kissebb ár is (3 m euró) de azon nem is csodálkoztam.

"tehát a teknőn nem fogsz tudni jelentős költséget megtakarítani."
    Cseh T-72 modernizáció óta mióta kiderült , hogy az is 5m usd volt, tényleg óvatosabban bánnék a kifejezéssel - és ha te is ezt mondod biztos így van, de 1-2 millió differencia/db is 20-30%-ot jelenthet jó esetben, ha mondjuk szumma 3 millió usd-ből lehetne alkotni valamit az már nemis volna rossz. - még mindig használhatóbb "medium" tank szerepkörben mint a kerekes megoldások. A k-21 stb. megoldás pedig akkor csak egy alternatíva marad /az én szememben/ ha egyáltalán megvalósítható..

A Viggenhez még azért annyit hozzáfűznék hogy nyílván nem teljesen komolyból írtam, de a svédek még használják , tehát valamilyen szintű alkatrészellátás, utánpótlás adott kell legyen hozzá - ezt értem a műszerezettségre /talán ők is utánrendelhetnének a típusból, és a svédek nem a SZU "gyártó"sablonok minden valoszinüség szerint ott lehetnek valamilyen gyűjteményben, raktárban vagy akárhol, de tuti nem szórták el, nem olyan felelőtlen emberek azok /. +Amraam-ot is integrálták rá és hasonlók. Én sem arra a gondoltam 30millióért gyártanánk egy szappantartót. Bár nemkizárt h ez lenne a vége:) A fejlesztés már problémásabb , de pl.a gripen(?) elektronikájával-rendszereivel csomagban ha kis lemaradással is de így-úgy szvsz megoldható. - csak a vita kedvéért írom - mert hogy vért izzadnánk az nyilvánvaló, csak nem írnék mindent szó nélkül alá amit felsoroltál. Ha nem jönne ki olcsóbbra mint egy "SH tender" akkor értelme nincs, persze - az upgrade, más típushoz sincs ingyen , ugyanakkor többet keresnek rajta , hacsak nem kooperálnak. na mindegy, megjegyzésként ennyi, vitatkozni sem érdemes nyilván , csak kiváncsi voltam
  • [NST]Cifu
    Nem tudom a Turul program mit tartalmazott volna, felteszem MiG-29S szintre hozta volna fel a gépeinket, azaz gépenként 4db R-77 és 2db
    R-73. Ez azért sokkal kevesebb, mint amit egy Gripen fel tud mutatni, szóval szerintem nem kérdés hogy a Gripen programmal tettünk szert nagyobb harcértékű gépekre.

Nem is ezt vitattam el, hanem azt, hogy a Gripen program harmadáért/negyedéért egy korrekt képességekkel bíró gépet kapott volna a légierő, és 2010-2015-ig kényelmesen ki lehetett volna húzni az új gépek tendereztetését. Akkoriban még a légierő felől is lehetett olyan nyilatkozatokat hallani, hogy a Turul programmal kihúzhatta volna a légierő az JSF-ig, ami olcsó és sokkal fejlettebb lett volna - persze akkoriban még a csak távoli ábránd volt, és az ár / tudás is csak formálódott...

A Turul egyébként Zsuk radart, R-77 légiharc rakétákat, RD-33-III. hajtóműveket, NATO szabvány rádiókat és IFF-et, és pár apróbb módosítást tartalmazott, többek között az üzemeltetésnél a naptári alapú üzemeltetésről átállni az állapot-alapú üzemeltetésre.
  • [NST]Cifu
    Nem inkább 50? Azért ne 1960-ra datáljuk már a Szu-27 eredetét.

Jogos, kicsit elszámoltam magam. :D
    De persze az 50 év sem kis idő...

Az 18 éve volt. Ma meg ma van.

1999-ben még export céllal mutatták be a Szu-34MF-et. Az meg 11 éve volt. Én jobban örülnék egy linknek / forrásnak, ahol az export tilalmat megbízható forrással alátámasztják.

Ebben korántsem vagyok biztos. Lásd indiai Flankerk ára. Vastagon fogott a ceruza, de eredetileg tervezett képességek mégsem voltak meg időre és részben később sem.

A Brazil és Koreai tenderen a Szu-35 ~65 millió dolláros áron indult. Azért kétlem, hogy ennél drágább lenne a Szu-34...
  • bgabor
    Az exporttilalmat a Szu-34essel kapcsolatban többen emlegették itt korábban, már nem emlékszem ki hozta fel.

Azt írtam, hogy a gép légiharc fegyverzete egyezik meg a többi szuhojéval. A vadászgépnek tervezett szuhojok légvédelmi képességeiről nem esett szó, csak hogy ez is ugyanazokat a fegyvereket használja.
    Talán szerencsésebb lett volna ha azt írom, hogy nem célszerű légvédelmi feladatkörre taktkai bombázógépet vásárolni. Vagy te talán látod bármi értelmét a magyar légierő számára Szu-34es taktikai bombázók vásárlásának?

Egészen biztos vagyok benne, hogy jóval gazdaságosabb a Gripenek RM12/F404-GE-400 hajtóműveinek üzemeltetése, mint bármilyen orosz Saturn-é, főleg ha gépenként kettő van belőle.

Nem tudom a Turul program mit tartalmazott volna, felteszem MiG-29S szintre hozta volna fel a gépeinket, azaz gépenként 4db R-77 és 2db
    R-73. Ez azért sokkal kevesebb, mint amit egy Gripen fel tud mutatni, szóval szerintem nem kérdés hogy a Gripen programmal tettünk szert nagyobb harcértékű gépekre.
  • Molnibalage
    Ezt mire alapozod? Hiszen úgy 18 éve pont export céllal mutatta be a Szuhoj...

Az 18 éve volt. Ma meg ma van.

Viszont a beszerzési ára feltehetően a nyugati gépek alatt lenne azért bőven.

Ebben korántsem vagyok biztos. Lásd indiai Flankerk ára. Vastagon fogott a ceruza, de eredetileg tervezett képességek mégsem voltak meg időre és részben később sem.
  • Molnibalage
    Nem inkább 50? Azért ne 1960-ra datáljuk már a Szu-27 eredetét. Ennyi erővel a Wright Flyer első felszállás is lehetne alap :)
  • [NST]Cifu
    Tippre gyakorlatozhattak. Annyira nem meglepő, kb. évente van nemzetközi kutató-mentő gyakorlat kis hazánkban.
  • [NST]Cifu
    Először is megkérlek, hogy a személyeskedést mellőzd. Banner alatt figyelmeztetés is van ezzel kapcsolatban...

A valóságban a típus egyrészt exporttilalom alatt áll

Ezt mire alapozod? Hiszen úgy 18 éve pont export céllal mutatta be a Szuhoj...

Légvédelmi feladatkörre tehát nem alkalmas...

Vagyis akkor a Szu-3x széria sem alkalmas? Hiszen azokkal egy lapon említetted. Ez pedig azért erős túlzás. Az R-77-est még minden problémája ellenére se tekintsük holt súlynak...

A nyugatiaknál jóval kisebb élettartamú orosz hajtóművek, gépenként rögtön kettő, vinnék a pénzt rendesen, igazi üzembentartási horror lennének.

Viszont a beszerzési ára feltehetően a nyugati gépek alatt lenne azért bőven. A Szu-30MK2 kategóriájú gépek exportára 53-55 millió dollár, a tolóerővektoros Szu-30MKI / Szu-35BM kategória ára 65-70 millió dollár. A Szu-34 exportárát én valahova 55-60 millió dollár körülre taksálom, hasonló képességű nyugati gépek (Eurofighter, Rafale, F-15K/SG) inkább 80-100 millió dollár...

(hiszen már a MiG-29esekkel is ez volt a helyzet, nem véletlenül váltottunk nyugati, egyhajtóműves típusra)

Idéznék egy sok évvel ezelőtti mondást a MiG-29 alkatrészután pótlásáról: "A meg sem rendelt alkatrész nagyon lassan szokott megérkezni" (talán nem szó szerint, de kb. erről van szó) A MiG-29 üzemeltetésre és karbantartásra nem költöttek, ezért volt vele annyi gond. Érdekes módon adott időben a Lengyelek képesek voltak normálisan üzemeltetni a 29-es flottájukat... Nem nehéz kitalálni miért...

Valójában magyaroszág légvédelmi feladatkör ellátására keresett nyugati gyártmányú egyhajtóműves típust, ezeknek a követelményeknek az F-16os, a Gripen és esetleg a francia Mirage 2000 felelt meg a piacon.
    Nem véletlen, hogy már a vadászgéptender legelején kiestek az olyan pályázó kéthajtóműves típusok, mint például az F-18as. Egyszerűen ezek nem a magyar állam pénztárcájának valók.

A MiG-29 Turul program miért lett elvetve akkor? Ez ugye MiG-MAPO / DASA program volt, a géptenderhez képest töredékáron. Ne hidd, hogy akkor és ott első sorban katonai / technikai indokok alapján hoztak döntéseket...

(Talán a kiképzés is megoldódik most majd az L-159-esek beszerzésével, ha az megvalósul)

Az L-159-esek nem a kiképzéshez, hanem a már kiképzett pilóták repült óráihoz kellenek. A vadászpilóta képzés (amennyire én tudom) Kanadában zajlik.

Emelett azonban számos olyan terület van, amin évtizedek óta nem volt fejlesztés, és ahol a beszerzések égetően szükségesek lennének. Nem csak a földi haderő szinte teljes felszerelése tartozik ebbe a kategóriába, hanem a harci és szállító helikopterek, a légi szállítás, valamint a földi légvédelem is. (például a légvédelmieknél a negyven éves KUB ütegek erősen nevetség számba mennek már)

Hát igen, sajnos a légierő lobby nagyon komoly volt, és sajnos továbbra sem látszik, hogy mi is lesz az elmaradt szárazföldi fejlesztések bepótlásával. A helikopterek terén még legalább emlegetik, hogy tervben van egy beszerzés. Harckocsi, tüzérségi eszközök vagy IFV/APC beszerzésről viszont még csak szó sem esik...
  • [NST]Cifu
    Mivel a Viggen már egy lecsengett koncepció, lehet a liszenszét, dokumentációját olcsóért meg lehetne kapni. A meglévő sárkányt (szárnyakat) ki kéne rittyenteni kompozitból, és összekukázni hozzá a legmodernebb elektronikát (radar, etc., olcsóbb hajtómű-Ok tudom az egyedi fejlesztés), kvázi az Alca is kb. ilyen téma. A tejas meg hasonló szárnykialakítású, lehetne ötleteket is koppintani innen-onnan menetközben, hogy kissebb legyen az Rcs. Kár hogy leállt a típus fejlesztése mert idális átmenet volt az F-15és18 között valahol. Mégha nem is volt multirole. Sajnálom. Szóval nem kéne a nulláról indulni ha beruházna valaki.

Maga a gyártás, ha nagyon akarnák, kivitelezhető lenne, valószínűleg a svédek sem zárkóznának el a licenctől, de... és itt a de, mert "időben" szólva a gyártósorok, sablonok, egyebek is rendelkezésre álltak volna, ennyi év után ezek feltehetően már nincsenek meg. Csak a tervek pedig csak támpontot adhatnak, sok dolgot kell akkor is kifejleszteni.

A fekete leves pedig most jön: minek is gyártanánk saját gépet? Mennyi saját gépet akarhatunk? Legdurvább esetben is olyan 40 gép reális, ennél többet már fantazmagória kategória, mert egyszerűen nem bírjuk eltartani őket (kiképzés, repült órák költsége, üzemeltetés költsége, stb.). Még ha "összekukázzuk" is az elektronikát, akkor is sok dolgot kell magunknak megcsinálni (műszerfal rendszereit kivitelezni, a fedélzeti rendszer hardware és software elemeit kifejleszteni, stb.) egyszóval egy ilyen műsor még alsó hangon is van legalább 1-2 milliárd euró, csak a gyártásig való eljutás. A teljes, egy (vagy két) éves HM költségvetés, utána még a gépek legyártása gépenként ismét számolhatunk minimum 25-30 millió euróval, legyen 40 gép = bő 1 milliárd euró megint, vagyis egy újabb évnyi HM költségvetés repült ki a zsákból. Földi (mondjuk gépenként 10 fő) és hajózó (legyen csak 40) személyzet kiképzése szintén elvisz vagy 100 milliárd forintot. Fegyverzet pedig még nincs is hozzá, az megint komoly költség (pláne, mert integrálni is kell hozzá, tehát éleslövészet és hasonlók pluszba a mi tárcánkat terheli). Szóval óvatos becslésem szerint is egy ilyen manőver 5 évnyit vinne a HM jelengi költségvetéséből. Csúnya.

Ha engem kérdezel, inkább valami kifejezetten olcsó, már a tervezéskor a faék egyszerűségére és olcsó gyártásra szolgáló ötletekből kellene építkezni. Például a gép hidraulikáját kiváltani kis elektromotorokkal (Fly-by-power), kisgépeknél működik már évtizedek óta ilyen rendszer.

Ha a Pak-Fák mellett a szuhojok is megélnek akkor talán ez is.

A Pak-Fa valamikor 2018-2020 körül lesz sorozatérett. A Szu-27 és utódai akkor már cirka 60 éves (!) múltra fognak visszatekinteni. Erősen valószínűtlen, hogy a Szu-30 család komoly tartalékokkal fog akkor rendelkezni, valószínűleg a piac is másként fog akkor már rá tekinteni. Gondolok itt arra, hogy olcsóbb szinten sok alternatíva lesz (kínai JF-17, indiai Tejas, stb.) és piacon lesz jó pár fejlettebb alternatíva is (kínai J-10 export, orosz/indiai PAK-FA/FGFA, a Rafale/Eurofighter/Gripen trióról és az F-35-ről nem is szólva).

Cv90120-as tornyát kéne esetleg egy olcsóbb lánctalpas platformra átrakni /K-21?/. Mert az ?5 millát bárhogy számolom nekem drága.

Az ár jelentős részét képező dolgok pedig pont a toronyban vannak, tehát a teknőn nem fogsz tudni jelentős költséget megtakarítani. A CV90120 legnagyobb előnye egy "hagyományos" harckocsihoz képest az, hogy ha a CV90 család más típusaiból építed fel a gépesített egységeket (IFV, SPAAA, SPH), és így közös platformon lesznek ezek, így a karbantartás és az üzemeltetés sokkal egyszerűbb (például a sofőrkiképzés mindegyikre azonos).
  • tomcat1
    Egyébként a határ légvonalban nincs 10 km V.pércstől. Ha jól tudom van egy nemzetközi szabály, hogy a kat. gépek a határt 15 km-es sávban nem közelítik meg, nehogy félreértésre adjon okot a dolog.
  • tomcat1
    "Jelentsd be a rendőrségen ,ők továbbítják a megfelelő helyre és kivizsgálják a dolgot."
    Áh, nem olyan családból származom én, hogy ebből ügy legyen. Akinek kell az tud róla :)

Válaszokat köszönöm.
  • Her Laca
    Ennek fényében sok minden lehetséges. A határ nagyon közel van ,el is tévedhettek( bár ez azért valószínűtlen) ,vagy ismerős lakik a faluban aztán integettek egyet:D. ne adj isten némi csempész árút pottyantottak:)de békaembereket is dobhattak le a gát mellé már ha van ott folyó meg Pelikán a gátőr:)
    Jelentsd be a rendőrségen ,ők továbbítják a megfelelő helyre és kivizsgálják a dolgot. Az is lehet hogy teljesen szabályosan közlekedtek.

A határ incidensekről nem hiszem ,hogy bárki is tudna valamit.
    Különben ha jársz kelsz határ menti falukba érdemes meglátogatni a temetőt.
    Érdekes dolgokat lehet látni,nem kevés határőrt temettek el helyben,és különböző korszakokban. Már ha érdekel a dolog.
  • tomcat1
    Katonai terepfestésű vöröskeresztes gépek voltak, az oldalukon nem a magyar nyíl alakú felségjellel, hanem a kör alakú volt, benne három szín.
    A külső körív piros volt, a belső kék ez volt az a felségjel
    ez a gép volt az

Akkor ilyen határ "balesetekről" nem nagyon lehet megtudni semmit..
  • harcu
    "Egy 1000 km/h-val repülő gép 500 kilométert hány perc alatt tesz meg?"
    Ha mondjuk 250 km/h-ra elegendő üzemanyagot tankolt? Egyébként gondolom, egyenes vonalú egyenletes mozgást végez közben. A szembeszél pedig elhanyagolható, mint ahogy a hátszél is, azaz a közeg mozdulatlannak tekinthető. :)

Ha pedig szír gépről van szó, és izraeli légtérben, akkor az 500 kilométerbe beleértendő, hogy teherautóra rakják a roncsokat, és úgy futja az utolsó kilométereket.
  • Her Laca

""Mit kereshettek itt?""

Na most feltehetőleg,vagy biztos ilyenek voltak?
    Különben lehet elszemtelenedtek:))

A határincidensről.
    Ha volt is ,(bár szerintem nem) azt nem verték nagy dobra. "Balesetek" ! inkább a Jugó határon fordultak elő. De azt sem propagálták.
  • tomcat1
    Hali srácok!
    Lenne két kérdésem. Az első, hogy egy ismerőstől hallottam, hogy a 80 as években volt egy csehszlovák-magyar határkonfrontáció, amiben több magyar határőr is meghalt? Volt ilyen, vagy csak nagyotmondásról volt szó?
    A másik. Ma 11 után láttam Vámospércs felett 3 feltehetőleg román ilyen
    ilyen
    katonai mentőhelikoptert. Elég alacsonyan forgolódtak a város felett. Mit kereshettek itt? Olvastam a neten, hogy augusztus közepén 1 átjött Kecskemétre bemutatkozni, de az a képek alapján nem mentő helikopter volt..
  • Molnibalage
    <i>A légiharc fegyverzetének a minősége amúgy azonos a Szu-27/30 szériával, tehát a problémás R-77est leszámítva a nyolcvanas évek technikai színvonalát képviseli.</i>

Ez azért ez nem teljesen igaz. Adatkapcsolat biztos, hogy van a gépen. Ez nagy takikai előny, bár közevetett, nem fegyverzetről van szó. Viszont az R-73 tuti, hogy nem sisakcélzós, mert a kilátás a gépből az F-111-est idézi...

A radarja sem légiharcra optimalizált, valószínűleg nem éri el az Szu-35 szintjét. Szerintem a Szu-34 koncepciója hibás. Olyan távolságú repülésekhez alkották meg, ami már-már stratégiai bombázót igényel. Rohadt drága gép, viszont nem annyire multirole, mint egy Szu-30/35. A csapásmérő fegyverzete lényegében pont ugyanaz, mint a többi gépé. Az "fegyverzet köré épülő" avionika a más, de nem vagyok meggyőzve, hogy ekkora áldozatot megért a gép.

<i>És akkor az olyan "elhanyagolható" "apró" problémákról még nem is ejtettünk szót, mint a gazdaságosság. A nyugatiaknál jóval kisebb élettartamú orosz hajtóművek, gépenként rögtön kettő, vinnék a pénzt rendesen, igazi üzembentartási horror lennének.(hiszen már a MiG-29esekkel is ez volt a helyzet, nem véletlenül váltottunk nyugati, egyhajtóműves típusra)</i>

Azért a mai orosz hajtóművek elvben régen túlléptek a '80-as évek színvonalán és megbízhatóságán.

<i>Természetesen akkor már a Szu-34 földi célpontok elleni fegyverzetét képező rakétákat és bombákat is rendszeresíteni kellene, hiszen sohasem álltak rendszerben a magyar légierőnél.</i>

De, csak indítósín nem volt. (Kh-29 + Szu-22 kínos este.)
  • bgabor
    A Su-34 beszerzés mint lehetőség, csak dr.evil fejében létezik.

A valóságban a típus egyrészt exporttilalom alatt áll, másfelől a gyártókapacitása ör-tíz évre le van kötve előre, az orosz légierő részre gyártanak. Jelenleg 24 darab áll szolgálatban az orosz légierőnél (tehát az összes létező széiapéldány), 2015-re 70 darabosra akarják növelni a készletet. Magyarán a következő öt évben a futószalagról lekerülő példányoknak már van gazdája.

A másik probléma, hogy a Szu-34 nem vadászgép, hanem taktikai bombázó, légiharcrakétákat csak önvédelem céljából hordoz. A légiharc fegyverzetének a minősége amúgy azonos a Szu-27/30 szériával, tehát a problémás R-77est leszámítva a nyolcvanas évek technikai színvonalát képviseli. Légvédelmi feladatkörre tehát nem alkalmas, bombázó meg minek egy ilyen csóró országnak? Mégis kit bombáznánk mi? (Nincs is ilyen feladatkörű gépra igény a Magyar Légierőben)

És akkor az olyan "elhanyagolható" "apró" problémákról még nem is ejtettünk szót, mint a gazdaságosság. A nyugatiaknál jóval kisebb élettartamú orosz hajtóművek, gépenként rögtön kettő, vinnék a pénzt rendesen, igazi üzembentartási horror lennének.(hiszen már a MiG-29esekkel is ez volt a helyzet, nem véletlenül váltottunk nyugati, egyhajtóműves típusra)

Természetesen akkor már a Szu-34 földi célpontok elleni fegyverzetét képező rakétákat és bombákat is rendszeresíteni kellene, hiszen sohasem álltak rendszerben a magyar légierőnél.

Én nem vagyok a Griff nagy rajongója, de az tény, hogy a jelenleg rendelkezésre álló, AMRAAM-okkal is felszerelt Gripenek lazán lemossák a Szu-34eseket, légvédelmi szerepkörben és gazdaságosságban egyaránt. (Nem is csoda, hiszen mint mondtam a Szu-34 nem vadászgépnek volt tervezve)

Valójában magyaroszág légvédelmi feladatkör ellátására keresett nyugati gyártmányú egyhajtóműves típust, ezeknek a követelményeknek az F-16os, a Gripen és esetleg a francia Mirage 2000 felelt meg a piacon.
    Nem véletlen, hogy már a vadászgéptender legelején kiestek az olyan pályázó kéthajtóműves típusok, mint például az F-18as. Egyszerűen ezek nem a magyar állam pénztárcájának valók.

Én az F-16ost választottam volna, de nem képességbeli, hanem üzemeltetési szempontok miatt, hiszen a Gripen és a legmodernebb F-16os képességei gyakorlatilag megegyeznek. A magyar kormány se technikai szempontok miatt döntött a Gripen mellett, hanem gazdasági szempontok, konkrétan a svédek által kínált ellentételezés miatt.

Ennek megfelelően a légierőt bővíteni a közeljövőben maximum új Gripenek beszerzésével lenne érdemes(nem sokkal, újabb tíz darabnál több felesleges lenne), illetve a pilóták repült óráinak drasztikus bővítésével.

Valójában azonban a Gripenek megvásárlása sok évre elvitte a honvédség teljes beszerzésre szánt költségvetését, így most a légierő bővítése lenne a legutolsó, amit tenni kellene. Felesleges is lenne, mert a Gripeneknek hála a légierő, és ezen belül is a vadászgépek az egyetlen olyan terület, ahol világszínvonalú felszereléssel rendelkezünk.
    (Talán a kiképzés is megoldódik most majd az L-159-esek beszerzésével, ha az megvalósul)

Emelett azonban számos olyan terület van, amin évtizedek óta nem volt fejlesztés, és ahol a beszerzések égetően szükségesek lennének. Nem csak a földi haderő szinte teljes felszerelése tartozik ebbe a kategóriába, hanem a harci és szállító helikopterek, a légi szállítás, valamint a földi légvédelem is. (például a légvédelmieknél a negyven éves KUB ütegek erősen nevetség számba mennek már)

Szóval érdemesebb lenne a beszerzendő harci s szállító helikopter típusokról, meg a szárazföldi haderő felszereléséről csevegni.

Ti milyen típusok beszerzését tartanátok ésszerűnek ezeken a területeken?
  • Molnibalage
    Sok svéd pilóa szerint hiba a Gripen koncepciója. Szép, és fejlett, csillogó, de erőtlen és kicsi Viggenhez képest. Ők még továbéltették volna Griff elektronikával.

A magyar vadászgépgyártás meg egy nevetséges ötlet. A gép fő részei közül lényegében semmit semi tudnánk gyártani, még egy 35 éves hajtóművet sem...
    Radar, elektronika és hi-tech kompozit? Ugyan már...
  • JanáJ
    Ezekhez a dolgokhoz már csak az a három dolog kell ami a háborúhoz. ;-)
  • Massari
    Ilyen koncepcióknál tervezés szempontjából legfontosabb az időfaktor lenne, hogy mit, mikor, miért, meddig.
    Most nem akarok én is kopizni 4.-szer , de dr.evil légirejében csak én nem találom a Gripenjeinket?
    De ha már az elborult dolgok asztalra kerültek, ilyesmi nekem is van - kiváncsi lennék ki milyen problámát lát benne:)
    Mivel a Viggen már egy lecsengett koncepció, lehet a liszenszét, dokumentációját olcsóért meg lehetne kapni. A meglévő sárkányt (szárnyakat) ki kéne rittyenteni kompozitból, és összekukázni hozzá a legmodernebb elektronikát (radar, etc., olcsóbb hajtómű-Ok tudom az egyedi fejlesztés), kvázi az Alca is kb. ilyen téma. A tejas meg hasonló szárnykialakítású, lehetne ötleteket is koppintani innen-onnan menetközben, hogy kissebb legyen az Rcs. Kár hogy leállt a típus fejlesztése mert idális átmenet volt az F-15és18 között valahol. Mégha nem is volt multirole. Sajnálom. Szóval nem kéne a nulláról indulni ha beruházna valaki. Ha a Pak-Fák mellett a szuhojok is megélnek akkor talán ez is.

Ha már orosz technika én a Jak-130ra (kiképző, striker stb.) voksolnék első körben. Fegyverzet gondolom van hozzá Mig-29 maradék. ez utóbbit az értelmesebb részének szánom a hsz-emnek. Vagy Su-34/32export? , de az talányos hogy adnák-e (ilyen kis számban..), és a nato-ban is furcsán néznének két orosz reptípus stb rendszeresítés esetén (?).

Ahogy a dolgok most állnak a Gripen elégnek látszik, elsőkörben darabszám növelés mellett. Továbbiakban viszont megkerülhetetlen lesz egy upgrade, vagy egy fajsúlyosabb típus ha Románia is bevásárol egyszer.
    De addigra talán a gripen lízing is lejár, ha minden jól megy, és az is valamennyi idő míg rendszerbeállítanak..

Kerekes tankok még mielőtt valaknek eszébe jut, már inkább először, kerekes tüzérség és ifv,apc, ha minden megvan és belefér legvégén egy 105-ös /120-as modul talán, nem tudom/. Cv90120-as tornyát kéne esetleg egy olcsóbb lánctalpas platformra átrakni /K-21?/. Mert az ?5 millát bárhogy számolom nekem drága.
  • bgabor
    Az álmodozásaidban próbáld már meg figyelembe venni a realitásokat is.

Nem tudja hogy az micsoda.
  • Fenrir
    Jah és az Airbus-t pedig majd Ferihegyen fogják állomásoztatni :)
  • bgabor

Számolási feladat általános iskolásoknak:
    Egy 1000 km/h-val repülő gép 500 kilométert hány perc alatt tesz meg?
  • [NST]Cifu
    Régionként 5 db F-15E+ A 12 db Su34, vagy
    rég/ 3 db F-15E és rég/2 db F-35, Su34 nélkül, de 12 db F-16B60

Az álmodozásaidban próbáld már meg figyelembe venni a realitásokat is. :)

Miért akarsz párhuzamosan hasonló feladatkörű gépeket üzemeltetni?!? Két típust üzemeltetni annyit tesz, hogy mind a hajózó, mind az üzemeltető személyzetet külön-külön kell kezelni, a pótalkatrészekről nem is beszélve. Logisztikailag értelmesen egy típust kell üzemeltetni, ez költség és logisztikai szempontból is így üdvös. Tehát ha további gépeket akarsz, értelmesen, akkor további Gripen beszerzésben gondolkodj.

A légierő terén szerintem ha igazak a pletykák, és tényleg jönnek az Aero L-159-esek, akkor az untig elég Magyarországnak. A Gripenek vadászgép / első kategóriás csapásmérés feladatkörben, az L-159 pedig kiképzőgép és könnyű vadászgépként jól használható. Ennél több vadászgép nem fér bele értelmesen a keretbe és felesleges is. A teherszállító kapacitásnál C-27J Spartan vagy C-130J-30, esetleg Airbus A400M gépekből kellene 2-4 darab a lassan kiöregedő An-26-osok helyére.

Ha már légvédelem, akkor inkább 2-3 komolyabb légvédelmi rakétatendszer kellene, NASAMS, VL MICA SHORAD, SAPM/T, Patriot PAC-3, stb. Plusz normális légvédelem a repterek védelmére, ugyanis jelenleg a retereken nincs semmiféle légvédelem, még Zsu-23-2 se...
  • bgabor
    Milyen érdekes, hogy a tudást, informáltságot igénylő szakkérdéseken mindíg átsiklasz, ezekre a felvetésekre nem válaszolsz.

Helyette ilyeneket nyomatsz:
    bemagolt tévinformációért ide jövök, meg feldobok néha egy egy labdád. De ilyen emberre (jelzőt nem írok, de sejtheted) nem biznám a haza védelemét, a hadipari fejlesztéseket és beszerzéseket illetően pedig kifejezetten örülök, hogy közelébe sem kerülsz.

Szakmai vita és észérvek helyett érzelmi síkra tereled a problémát.
    (Persze, értem én hogy szakkérdésekről azért nem mersz beszélni, mert jól tudod mekkora nulla vagy ezen a téren.)
    Közben megsérted a topic összes hozzászólóját([i]"bemagolt tévinformációért ide jövök"[i/]), aztán elvárod, hogy a következő témában úgyanúgy elcsevegjenek veled, mint a sértegetés előtt.
    Az ovódások viselkednek így, akik még nem képesek megérteni hogy a tetteiknek következményei vannak.

Visszataszító egy alak vagy te.