10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    egészséges szintre hozná a K+F ágazatot. MH-ról és másegyebekről nem is beszélve. Amúgy fölrajzi elhelyezkedésünkből adódóan mindenképp vmilyen minőségi haderőt felkéne tudnunk mutatni K-Ny határmesgyéjén, ami mondjuk egy 80%-os abszolút védelmi szinthez elégséges. Értem ez alatt azt hogy tőlünk párszáz km-re Bécsben az egyik legmagsabb az EU-s életszínvonal, keletre (és ittis néhol) pedig a világon az egyik legalacsonyabb (az átlagbérszámításokkal meg ellehet húzni a sunyiba).

Sajnos a K+F eléggé el van hanyagolva, ami tényleg botrányos, mert relatív szinten még csak legalább szinten tartani, mérnököket képezni is jobban megérné és hosszú távon kifizetődő lenne.

Utána meg persze büszkének kellene lennünk az AK modernizációnál feltűnt méregdrága szörnyetegeken... :(

Épp tegnap nézegettem lengyelek és csehek? BMP upgrade-jeit... BWP-1M elnézést emlékzetből:) írom , másutt nem a kohókba vezetett az útjuk, nem egy nagy művészet más megoldást keresni.

Én a hazai BMP-k terén mindig azért kuncogok, mert ennyire gyenge kifogást a leszerelés mellett, hogy "nehéz", ritkán hallani. Pláne annak fényében, hogy a helyébe érkezett BTR-80A még 100kg-al nehezebb is...

Ráadásul még olcsó platform lehetett volna, most kínomban a szingapúri Bionix-et nézegetem, meg a lánctalpas SEP-et (svéd műanyag teherbírás zéró) amik hasonló kategóriák lennének, de egyiksem az igazi.

Attól függ, mire akarod használni. A BMP-1 könnyű, úszóképes, és volt némi tűzereje - viszont a páncélvédelme legfeljebb mutatóba jó, könnyű kézifegyverek ellen.

A SEP egy innovációs tesztpad volt igazából, ám eddig a harcjárműveknél a hibrid meghajtás visszafogottan tud csak érvényesülni (az amerikaiak is tesztelgetik már jó ideje). Az igazi pofon hogy se a svédeknél (Patria AMV lett helyette), se az angoloknál (ASCOD variáns lesz) nem járt sikerrel, igaz, állítólag nem szűnt meg, csak takaréklángra vették.

Szóval én is inkább azon a váleményen vok hogy magad uram ha szolgád nincsen /mivel a konkurens gyártók minimálisan is 3-4 milka körül vesztegetik hasonlóan attraktív kialakítású darabokat.

Ha magad akarod gyártani, akkor viszont több száz millió eurós fejlesztési költséget kell előteremteni. Hány hazai harckocsiban gondolkodsz? 100-150? Még ha a gyártási áron spórolsz is valamennyit, a fejlesztési költségek többszörösen megdrágítják a programot. Ráadásul nekünk gyakorlatilag mindent nulláról kellene kezdeni, vagy a részegységeket külföldről kell megvásárolni. Itthon 60 éve nincs löveggyártás, tűzvezető rendszert sem gyártunk 30 éve, és így tovább. Ezeket nulláról kifejleszteni sok pénz, tehát a "magad ura" elképzelés jól hangzik, de ha tényleg mindent magad akarsz, akkor bődületes K+F-et kell felmutatni, és mindezt a nulláról.

Vagy lehet azt csinálni, mint a Törökök, akik ugye a Dél-Koreaiaktól vették meg a know-howt, és azt farigcsálják a saját szájuk íze szerint.