10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A homlokomra kellene tetoválni a raj/szakasz dolgot, mindig benézem. :D

Amúgy Szun-Ce esetében nagyon igazad van. Nyilván nem szó szerint kell értelmezni azokat (ma már nem a tábortüzek alapján mérik fel egy hadsereg erejét :D), de ugyanakkor kétségtelen, hogy mintha a modern hadviselés nem találná a megfelelő követendő útirányt, és túlságosan is a politikai/gazdasági érdekeknek engedelmeskedik. Élő példa erre ugye az US ARMY PEO Soldier programja, és az, hogy vágnak folyton alá annak, amit vele akarnak elérni.

Ami a veszteségeket illeti pont nem rég írtam a közel-keleti topicban arról, hogy olyan háború nem létezik, amit a média próbál harsogni, miszerint lehetséges a "zero collateral damage", pont emiatt támadják sok oldalról a jelenlegi katonai fejlesztéseket. A Briteknél Afganisztánban például kiakadtak a SDB (Small Diameter Bomb) hatékonyságára, mert a katonákat nem az érdekli, hogy ha esetleg a célpont közelében van civil, az túlélje, hanem az, hogy az épület, amelyre légi csapást kértek, teljesen és visszavonhatatlanul eltűnjön a Föld felszínéről, a benne tartózkodókkal egyetemben.

Sokszor méláztam el korábban azon, hogy ha nekem kellene egy modern hadsereget felfegyverezni, azt hogyan tenném. Oké, sokan mélázgatnak ilyen marhaságokon, de valahogy nem feltétlenül a legeffektívebbnek, legjobbnak kikiáltott eszközökre (Leopard 2, F-35, és társaik) tenném le a voksom feltehetően, hanem az olcsó, de rugalmas eszközökre, mint a COIN repülőgépek, vagy a könnyű, filléres, ám hatékonyan felfegyverzett helikopterekre (MH-6 és társai) szemben a drága és sokszor nem elég rugalmas csodafegyverekkel. Ezért érzem egy kicsit falsnak a jelenlegi robotgép-mániát is. Szép, hogy a Warrior és a Predator mire képes, de fele-harmad ennyiért egy pilóta vezette gép is megcsinálja ugyanezt...

Szó se róla, egy ilyen haderő mégis féllábú óriás lenne, mert politikai támogatottsága aligha lenne... :Ð