-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ezt a higany-lőszer mítoszt sose értettem, pedig unos-untalan előkerül. A higany erősen mérgező nehézfém, oké. De szobahőmérsékleten folyékony, egy lövedék pedig ugye még ennél is jobban felmelegszik. Magyarul a folyékony fémet a lövedéktestben kellene tartani úgy, hogy majd a becsapódáskor kikerüljön onnan, bele a szervezetbe. Eddig oké, de most jön a probléma: mikor engedje ki a lövedéktest a higanyt? Az FMJ lövedék legnagyobb előnye az átütés, vagyis egy vékony falon, fémlemezen, üvegen átütve is képes sebzést okozni. Egy olyan lövedék, ami kiengedné a higanyt leginkább egy erősen gombásodó, üreges hegyű (Hollow-point) lövedékhez hasonlítható, amely a lövedéktest szétszakadásával engedhetné ki a lövedéktestbe zárt higanyt. Ezzel annyi a probléma, hogy ez sem "ideális", mert az ilyen lövedék viszont pocsék átütőképességgel rendelkezik. Mellesleg pedig az ólom is erősen mérgező, és ugye a legtöbb gombásodó lőszer magja ólom és ha már bele akarunk tölteni valamit, akkor miért pont higanyt, miért ne mondjuk arzént vagy hasonló, a higanynál is mérgezőbb (és könnyebben kezelhető) mérget...
Szóval én ezt a Higany-lövedék dolgot elég irreális dolognak tartom (ha jól tudom a köztudatba is a Hollywoodi filmek (Cápa 2, A Sakál, stb.) hozták, ami megint nem egy jó ómen a realitások terén). Főleg amiatt, mert ugye a lövedékgyártás nem olyan iszonyú bonyolult dolog, tehát aki akarja, le is gyárthatna ilyen lövedéket, jogszabályok, nemzetközi egyezmények figyelembe vétele nélkül - és ugye mindig voltak, vannak és lesznek ilyen emberek. :)