10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Kisendre
    "én nem vagyok meggyőződve arról hogy bármilyen modernizált T-72es eredményesen felvehetné a harcot akár egy Abrams, akár egy Leopard2 ellenében."

Miért is? Te is bevallod (bár nem szó szerint), hogy egy olyan történelmi példával élsz ami alapján elég merész ilyen következtetést levonni. Az említett dolgokon kívül az amerikaiak oldalán volt a teljes légiuralom és a nyílt sivatagi harctéren sokkal jobban kimutatkoztak a T-72 hátrányai az M1-ekkel szemben, nem beszélve az arabok jellegzetesen rossz kiképzéséről és moralitásáról, pláne ha a világ legerősebb hadereje ellen kéne harcolniuk. Tehát a legelavultabb T-72 és az akkori legmodernebb M1-ek csaptak össze úgy, hogy kb minden haditechnikán kívüli dolog is őket segítette.
    A hsz-emben direkt a Leo2A4-et hasonlítottam a modernizált T-72-höz, mivel erre lett volna illetve szvsz erre lehetne esélyünk. Ez ha nem tévedek egy 1985-ös konstrukció, tehát nem egy mai gyerek, nem tudom miért ne lehetne egy modern eszközökkel felszerelt T-72-höz viszonyítani a képességeit.
    Tűzerőben hasonlóak, ha komolyan vesszük a fejlesztést és beszerzünk modern 125 mm-es lőszereket.
    Páncélzatban alapjáraton jobb a Leo2A4
    (KE:Turret: 590-690mm Glacis:600mm; CE:Turret: 810-1290mm Glacis:710mm)
    de reaktív páncéllal már a T-72-re szavaznék.
    (KE:Turret: 420-750-920mm Glacis: 670-710mm; CE:Turret: 580-1050-1340mm Glacis: 990-1070mm)
    Tűzvezetés és éjjellátó terén szintén jobb a Leo2A4, de épp ezért (is) szükséges a modernizáció amivel szinte bármilyen tűzvezető-, és hőképalkotórendszer beszerelhető.
    Fajlagos teljesítmény és végsebesség alapján ugyan a T-72 elmarad a Leo2-től, de szvsz nem olyan vészesen hogy ettől "összehasonlíthatatlanná váljék vele", mivel ezen a téren a challanger 2-vel van pariban.
    Ezen modernizációk mellett sem biztos, hogy a T-72 nyerne minden szemszögből, de én akkor is tartom azon véleményem, hogy NAGYJÁBÓL egy szinten lennének, ráadásul itt az országban nem kéne szembenézni a rossz terepadottságokkal sem, mint ahogy az Irakban megtörtént.

Egyébként meg hülyeség a két harckocsit ilyen módon összehasonlítgatni. Mind a kettőt külön-külön a lehetséges ellenség harckocsijai, ill. egész szárazföldi hadereje ellen kell megvizsgálni egy adott doktrínán belül.