10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A nemzetközi fegyverpiacon a szovjetunió felbomlása után az 1990-es évek elejétől általános pangás van !

Hogy pangás lenne, az azért picit túlzás az olyan programok ismeretében, mint a lassan 300 milliárd dolláros F-35 vagy a (jelenleg még csak) 20 milliárd eurós U-214 tengeralattjáró program ismeretében.

A hidegháború első felében, az 1950-es és 60-as években volt jellemző a brutális pörgés, köszönhetően a villámgyors fejlődésnek és a technológiák elavulásának. Az 1970-es évektől kezdve a pörgés egyre inkább kezdett lelassulni, leszámítva a háborús zónákat (pl. az 1980-as évek legelején Irakot, Iránt és a környező országokat).

Anno 20 éve jenki szövetségeseink nagy reményeket füztek elöször hogy a volt keleti blokban rentgeteg USA fegyvert el tudnak majd adni . Hát ezzel jól befürödtek lásd a magyar és a környező volt Varsoi Szerződés hadseregei a mai napig föleg volt szovjet fegyvereket használnak ilyen olyan okok miatt.

Leszámítva a vadászgéptendereket, tudsz nekem mondani olyat, ahol az USA nyomult a fegyvereladások terén az ex-VSz országokban? Mert én nem nagyon. Se harckocsik, se páncélozott szállító járművek, se légvédelmi rakétarendszer, se kézifegyverek terén (az egyetlen kivétel az M4 és M249 fegyverek, amik viszont a Lengyelekhez és hozzánk is támogatásként, kvázi ajándékba jött).

De legalább ők vesznek valami NATO repülőgépet .

Ez a "NATO" varázsszó kicsit mókás azért. Írtam ugye anno arról az esetről, amikor a Belorussz teherautógyár amúgy világszínvonalú járműve azzal próbálták kiverni a széket, hogy hát nem NATO kompatibilis. A belorussz mérnök meg erre azt mondta, hogy kérem, az összes rá vonatkozó NATO szabványnak megfelel. A vonószem standard, a levegőrendszere szintén, világítása megfelel a NATO előírásoknak, stb.

Ugyanígy ostobaságnak tartom a vadászgéptendernél a "NATO"-"Nem NATO" dolgot...