10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Egy rakás önvédelemre alkalmas fegyver beíratható sportfegyvernek, hazánkban gyakorlatilag így lehet halandónak HK P30-a, akármilyen 357-es Magnumja, stb.

25m-es standard központi gyújtású pisztoly sportszámra is iratnak ilyen fegyvereket, én is találkoztam már nálunk versenyen rövid csövű Glockkal, .40S&W HK-val, és így tovább, rosszabbul is lőttek velük, mint én a CZ75-el (pedig nem vagyok valami jó)... :)

Másrészt a jogszabály szerint önvédelemre bármi használható, tehát nem tudom garantálni, hogy ha otthonomban éppen a sportfegyverem tisztogatása közben rám tör valaki egy fejszével, akkor nem varrom le vele...

Önvédelmi fegyver vs. sportfegyver volt nálam a téma, nem az önvédelemmel kapcsolatos jog. Ugyebár az egész lényege az volt, hogy mennyire reális sportcélra ember elleni expanzív lőszert vásárolni.

Mi köze az alapkérdésnek a fegyverek szállításához. Semmi.

Ismét: sportfegyver vs. önvédelmi fegyver. Létezik önvédelmi fegyverekre vonatkozó jogszabály, és létezik a sportfegyverekre vonatkozó.

Ha sportcélú .22LR kaliberre szól az engedélyed vehetsz nyugodtan, jogszerűen akármilyen JHP lőszert hozzá, jogszabály nem tiltja!!!

Tiltani nem tiltja, de a hatóságnak van mérlegelési jogköre. Utána meg a bíróságnak joga arra, hogy azt helyben hagyja, vagy megsemmisítse.

Emlékszel például arra, hogy anno már ki tudja mikor az új BRFK kapitány azzal kezdte, hogy ő nem fog egyetlen önvédelmi fegyverre vonatkozó kérelmet sem pozitívan elbírálni? Megteheti, megteszi...

Olvasgass néha Kaliber "Jog és fegyver" rovatot, számtalanszor szól arról a rovat, hogy hogy mossa fel a bíróságot a zsarukkal Bokros doki, fegyverjogi kérdésekről van benne szó mindig.

Régebben olvastam, mostanság már nem szoktam, de a pro és kontra vannak, voltak, lesznek példák arra, hogy mossák fel a túlzottan magabiztos fegyverbirtoklóval a bíróságot a jogászok. A helyi vadásztársaságnál egy emberkének a bíróság első fokon elvette a fegyvertartásiját, mivel a mezőgazdasági területén keresztülcaplató lovasokat egy kaszával megfenyegette. Másod fokon mondjuk visszaadták...

Tapasztalatom, hogy a rendőrök 90%-ának halvány fingja sincs a fegyverjogszabályokról.

Mi is hordtunk be jogszabálygyűjteményeket a Gárdonyi rendőkapitányságra. :)

Ilyenkor fogadni kell egy fasza ügyvédet és a szart is kiperelni belőlük. Tudom, idő és pénz, egyszerűbb nem megvenni a JHP-t, ha netán tényleg fél valaki a baszogatástól, de ettől még jogszerűen megveheted!

Egyfelől igen, az ember ha nem muszáj, nem keresi magának a bajt. Másfelől ez értelmezési kérdés, a sima .22LR is JHP, hiszen nincs köppenye, sima ólommag. A hollow-point meg egy más tészta, hiszen nem sportcélra, hanem vadászatra szánták, és expanziót növelő átalakításon esett át.