-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
ambasa #45287 "Alapvetően az irányzó felelős a fegyverzetért, ezért ő, de a pilóta is képes szükség esetén indítani. Például az AH-1 esetén ez azért bajos, mert a pilóta kilátását nehezíti az előtte, vele egy szintben ülő irányzó. "
A Mi-24-en a az operátor a célfelderítésért és az irányított fegyverzet kezelése a feladata elsősorban, de másod sorban képes a gép vezetéséére és így a nem irányított fegyverzet kezelésére.
A nem irányított fegyverzet kezelése elsősorban a helikopter vezető feladata, mivel annak célzása az egész géppel történik. (merev üzemmódban a lőtornyot is a hátsó kabinból működtetik)
Mindkét kabinban van sorozatkiválasztó (ennek elhelyezése a hátsó kabinban változó, mondjuk pont nem találom), míg elől a bal oldalpanelon van. Az operátornak van célzókészüléke amin keresztül tudja használni a NIR fegyverzetet, vagy régebbi változatoknál a géppuska célzókészülékét használja merev üzemmódban.
Alapvetően szerintem minden gépnél a NIR kezelése a pilóta feladata, mivel annak célzása a géppel történik (nem tudom, hogy van ez az amerikaiaknál, de szerintem elég furcsa, persze nem lehetetlen, ha máshogy történik).
Mi-24 mellső kabin (ez a gép lehet, hogy P verzió
Hátsó kabin, jól látszik a célzókészülék a műszarfal tetején. A műszerfal alatt, a szakállpanel a fegyverzetkezelő panel éppen látszik a bot mögött a teteje.
kép a szakállról és a fegyverzet kiválasztóról
Mi-24D egyszerűbb célzókészülékkel
TG