-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Képtelen vagyok megérteni, hogy miért csinálják ezt a jenkik. Nehogy már egy póttartály kelljen egy IRST-hez a XXI. században.
Egyes F-4 verziók orra alatt is van / volt valami IR vagy képalkotó rendszer. AZ mi volt? Az F-14 orra alatt volt a kamerás rendszer. Kis aerodinamikai árral lehet, hogy be lehetne építeni a mai gépekbe is, hasonló módon . A kérdés a $-ban mért ára lenne valószínűleg. A póttartályos módszer valószínűleg olcsóbb. Viszont egy póttartály valószínűleg jobban remeg egy felfüggesztőn, mint egygéptestbe integrált valamit. Élettartam és képalkotás szemontjából, ha géptörzsbe építve jobb opciónak tűnik műszkailag.
Abban is egyetértünk, hogy az új IRST rendszerek valószínűleg van képalkotó módja. Lehet hogy pont emiatt mosódik el az IRST fogalma?
Az F-14 kamerarendszerénél gondolom volt valami automatizáltság. Azzal csak elég véletlenszerűen lehetett volna megtalálni a Cifu által leírt távolságokból egy gépet véleményem szerint. Elég tiszességes nagyítással rendelkezhetett a rendszer, ha 40 km-ről észlelhető, bár Cifu szerint azonosítható volt a gép. Akkor ez milyen képességet takarhat? Optikához sajnos nem értek, csak egy primitív számításra futja.
A gép 22 méter hosszú. 40'000 méterről ez az jelenti, hogy a gép kb. 3 század fokos ívhosszon látszik. (Nem tudom szebben kifejezni.)
Namármost az azonosításhoz ennél kicsit részletesebb kép kell, kb. 1 méteres felbontás. Elég durva felbontóképesség körvonalazódik előttem. Lehet, hogy az amatőr csillagászok ölnének egy ilyen rendszerért? :)
Az UV tartományú keresés talán már a '80-as évektől végétől étezik, egy IR vezérlésű rakéták asszem UV tartományban is pásztáznak. Asszem az R-73 egyes szériái ilyenek, de ez csak egy halvány emlék. Ennek utána kellene nézni. Lehet, hogy csak felajánlás volt a '90-es években, hogy ilyet is tudnának szállítani, igény esetén.