10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
 • [NST]Cifu
  #427
  NA, akkor a második fejezet:

  Szárazföldi haderők

  Kézifegyverek terén egyenlőre látványos fejlődés/fejlesztés nem várható. Hiába vannak fejlesztések akár kész fejlesztések (pl.: hüvelynélküli fegyver (HK G11K2), akár forradalmian új megoldások (MetalStorm)), azok általában nem nyújtanak akkora pluszt, mint amennyivel többe kerülnek. Az fő irányvonal jelenleg a számítógépes célzás-rásegítés, mint amilyen az M29 OICW illetve az FN F-2000-ben már megvan.

  A gyalogságnál az USA jelenleg a "Land Warrior" programra koncentrál. Ennek lényege a "digitális hadviselés", vagyis kicsit olyan, mint amit az ALIENS c. filmben már előre vetítettek. Minden katona rádió adó-vevővel rendelkezik, amely azonban nem csak hangot, hanem adatokat is közvetít, a katona kamerájának képét látják a parancsnokságon, ahol az elöljáró mindig azonnal értesül a történésekről, és személyreszabottan adhat parancsokat katonáinak, a katona szemüvegén pedig megjelennek a fontos információk, mint a környék térképe, rajta pedig bejelölve a saját valamint az ismert ellenséges egységek helyzete. A fegyverén lévő kamerát használva képes akár úgy is tüzet nyitni, hogy a fejét ki sem dugja a fedezékből, csak a fegyverét. A rendszer egyenlőre még messze nem tökéletes, de ha működni fog, akkor jelentősen javíthatja a hatékonyságot, és a remények szerint teljesen kiiktatja a baráti tűz veszélyét.


  A Land Warrior rendszer tesztelés alatt.
  A jelenlegi felszerelés még elég nagy és nehézkes, de a tervek szerint a sorozatpéldányok egyenesen a katona felszerelésébe lesznek beépítve, és tömegük is elhanyagolható lesz.


  A másik, még ennél is hihetettlenebb terv az Exoskeletonok használata (az Exo jelentése külső, kivülálló, a Skeleton a vázat jelenti itt, eddig általam hallott magyar megnevezése talán a "Harci Váz" volt). Az Exoskeleton feladat a katona erejének és állóképességének növelése lesz, segítségével a jelenleg már közel 80kg-os felszerelés súlya immár nem a katona testét nyomja, hanem annak tömegét átveszi az exoskeleton, így a katonának kisebb erőkifejtésre van szüksége a mozgásra, és ezáltal kevésbé fárad ki. Ráadásul az exoskeleton segítségével még nehezebb fegyvert, még több lőszert, még jobb kommunikációs felszerelést és még jobb páncélzatott viselhet a katona, akinek a harcértéke ezáltal jelentősen megnőne. A DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency - Védelmi Fejlesztési és Kutatási Programok Ügynöksége) mintegy évi 50 millió $-t fordít jelenleg az ezzel kapcsolatos kutatásokra. A jelenlegi tervek szerint az Exoskeleton energiaellátásáról egy kis méretű gázturbina által hajtott generátor gondoskodik majd.


  A DARPA számára készült fantáziarajz egy Exoskeletont használó katonáról


  Továbbá tervezik olyan kis méretű robotok alkalmazását, amelyek a katonák munkáját könnyítené meg. Itt pl. kis méretű robothelikopterekről van szó, amely felderíti a környéket, gumikerekes szállítórobot, ami 1 tonnányi felszerelést/utánpótlást vihet magával és hasonlók.


  Nagyobb bajban vannak viszont a "hagyományos" száraföldi járművek terén, több, mint 10 különböző program foglalkozik a jövő katonai igényeit kielégítő járműveivel. Egységes terv nincs, még az sincs eldöntve, hogy gumikerekes, avagy lánctalpas jármű legyen az. A legtöbb tervezet szem elött tartja azt, hogy a jövő járművei minél könnyebbek legyenek, hiszen a légi szállíthatóság szinte minden tervnél követelmény.
  Jelenleg a legálltalánosabb elv a gumikerekes gyalogsági harcjárművek fejlesztése, szinte minden hadsereg tervezi ilyen eszközök nagyobb számú rendszeresítését. Ezek jellemzően 10-20 tonna közötti tömeg mellett képesek 8-12 fő szállítására, és elég tűzerővel rendelkeznek ahoz, hogy kellően támogathassák őket harchelyzetben (jellemzően nehézgéppuskákról, gépágyúkról illetve páncéltörő rakétákról van szó). Jellemzően igyekeznek ezen járművek bázisán egyébb támogató járműveket is létrehozni, mint pl. közvetlen tűztámogató (páncéltörő rakétákkal vagy ágyúval felszerelve), közvetett tűztámogató (aknavetővel vagy 155m-es tarackal felszerelve) ill. légvédelmi feladatkörben (gépágyúkkal és/vagy légvédelmi rakétákkal felszerelve), komplett családdá fejlesztve azokat.  Az MRAV Boxer, egy Európai közös IFV (Gyalogsági Harcjármű)


  Egy Boxer, és elötte az, amit el kell szállítani...


  Az USA jelenleg a STRYKER harcjárműcsaládot rendszeresíti, erről már írtam bővebben a #91-es hozzászólásnál. Jelenleg fojnak a kisérletek, hogy a harckocsikat hogyan váltsák le. Az egyik elv szerint kis méretű, torony nélküli harckocsikat kellene gyártani, amelyek légi szállításra is alkalmasak. Ugyanakkor vannak tervek az M1 Abrams család további fejlesztésére, elsősorban a városi harc körülményeire való felkészítésére.


  Egy változat a könnyű, torony nélküli harckocsira. A képen nem látni, de igen kis méretű, alig 2,4 méter magas.