10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • harcu
    #395
    Idézet a Kézi lőfegyverek típuskönyvből:

    "A G11 jelű fegyver a mikroméretű fegyverekhez tartozik, és napjainkban az egyetlen, amely hüvely nélküli lőszert tüzel.
    A G11 típusú önműködő puskában a lövésfolyamat más, mint az eddig ismertetett fegyverekben. A tölténynek nincs hüvelye, ezéert az ürítés műveletét el lehetett hagyni, így a fegyver szerkezete is egyszerűbb lett, hüvelyvonóra, kivetőre és terelőre nincs szükség, és a lövésfolyamat is gyorsabb lett.
    A hüvelynélküli (más néven elégű hüvelyű) tölténynek igen nagy előnye, hogy tüzelés után nem maradnak vissza hüvelyek. Ez különösen harcjárművekből való tüzelésnél nagy jelentőségú, ugyanis egy bizonyos idejű tüzelés után a hüvelyeket a harcjárműben össze kell gyűjteni, emellett a hüvelyben maradó lőporgázok szén-monoxid tartalma a jármű belső terének levegőjét szennyezi.
    ...
    A műanyag tár 50 töltény befogadására alkalmas. A tár a cső felett egy tokban helyezkedik el. A töltények lefelé állnak...a nyomórugó hatására lövés közben a fegyver hátsó része felé mozognak, és egyenként potyognak a töltényűrbe.A töltényűr a tölténnyel együtt fordul bea csőfurat vonalába a lövés leadásához. Mivel a tárat a fegyvertokon belül helyezték el, így teljesen védve van a szennyeződésektől...Az elsütőszerkezete egyes- és sorozatlövés, valamint 3 lövésből álló rögzített sorozatleadására egyaránt alkalmas.
    A tokra erősített optikai irányzéknak nagyítása nincs, de szálkereszttel ellátták. "
    Űrméret 4.7 mm
    Tömege 3.6 kg
    Hossza 750 mm
    Magassága 298 mm
    Vastagsága 65 mm
    Csőhossz 540 mm
    Csavarzathossz 155 mm
    A huzagolás profilja: poligonal
    Elméleti tűzgyorsaság 600 lövés / perc
    3 lövéses sorozatnál 2000 lövés / perc

    Egyébként a G-36-hoz legfeljebb annyi köze van, hogy mindkettő a Heckler und Koch cég gyártmánya, mint az MP5
    A G36 sokkal közelebb áll az AK-47-hez, mint a G11-hez. A fegyvert sohasem rendszeresítették, de a kifejlesztése sikeresen megroppantotta anyagilag a H&K-t.