-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
LizardX #3002 Nos, én olvastam Bimbó úr idézett dolgozatát, valamint megvan a jugoszlávia elleni NATO-légitámadásokról írott műve is. Fogalmam sincs, ki a nevezett úr, gondolom oktatóként/hallgatóként van némi köze a témához, én viszont amatőrként vitatnám egy-két állítását:
- "A legutóbbi helyi háborukban alkalmazottakhoz viszonyítva is három új fegyverfajtáról kell említést tenni, melyeket Afganisztánban alkalmaztak elõször.
1.
A C–130 Hercules szállítógép átalakított változata, az AC–130 Sprecte földi támogató repülõgép, melynek fedélzetére 4 darab 40 és 105 mm-es ágyút építettek be."
Tudtommal a fenti gépek már kb. 40 éve léteznek, eleve a vietnami háború követelményeinek megfelelően hozták őket létre. Afganisztánban legfeljebb egy új alváltozatot vehettek elsőként használatba, de ez nem egy igazi újdonság.
- "Az F–15E típusú gépek a bunkerek és barlangok bejáratai ellen GBU–28B típusú, lézervezérlésû bombákat alkalmaztak, melyek 3–4 betonfödémet törnek át vagy kb 5 méterre behatolnak a sziklába és ott robbannak. "
Ezeket nem a másodiknak nevezett Öböl-háborúban vetették be először az amerikaiak, Sz. Huszein földalatti bunkereit támadva? "The GBU-28/B "Bunker Buster" is a 5,000 lb laser-guided bomb. Designed and first used during the 1991 Persian Gulf War, the GBU-28/B is intended to destroy deeply-buried and extremely-hardened targets such as bunkers and under-ground command centers. Each "Bunker Buster" costs about $145,600 in Fiscal Year 1998 dollars. The GBU-28/B is currently being used in Afghanistan." (http://www.clw.org/milspend/gbu28.html [kb. 3 mp-es Google-keresés eredménye])
- a magyar katonai terminológia, azt hiszem, nem használja a "szárnyas rakéta" kifejezést a "cruise missile" fordítására, helyette manőverező robotrepülőgép az elfogadott. Ugyanígy, az Enterprise nem "repülőgép-anyahajó", hanem repülőgép-hordozó.
Mindezekkel csak arra akartam utalni, hogy attól, hogy valami a ZMKA-hoz közeli emberke, még nem biztos, hogy tévedhetetlen. Pont emiatt nem javasolnám azt sem, hogy 100%-os forrásként hivatkozz rá, a dolgozatban feltüntetett dolgokra tényként építve. Köszönöm.