10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A kumulatív gránátra vonatkozóan ugyanazt az axishistory forumot (per pill nem elérhető) nézegetjük ahol néhányan találgatnak hogy mikor lett előszőr bevetve.

Rossz szokásom, hogy igyekszem több forrásból merítkezni, 1940 Júniust említenek a Wikipédián, és az Armchair fórumán is. Persze az eshetőség megvan, hogy ugyanaz a forrás. Viszont ez már több, mint találgatás szintje.

A első *ismert* ballisztikai táblákat bármi más miatt is elvégezhették 40 tavaszán, mert pl. változott a töltet stb. és ezért újra kellett a méréseket végezni.

Vannak adatok arról, hogy rendszerbe került 1940 Júniusa előtt? Mert én csak ezt a dátumot találom, akárhány forrást is nézek. Egyszóval még ha tényleg csak egy újrakalibrálás miatt végeztek tesztlövészetet, rendszerben akkor is aligha volt akkor még.

Annyira amúgy sem lényeges hogy akkor most volt használva Fro-ban májusban avagy sem, hiszen az alap kérdés az volt hogy hogyan viszonyul a 7,5cm/L24 a többi kortárs hk. ágyúhoz pct. képesség terén.

Lent még te írtad azt, hogy kétlekedsz abban, hogy nem volt rendszerben ("Kétlem hogy következő év májusban csak ültek rajta és nem vmiért használták.").

Amúgy az alap kérdés szerintem ott kezdődött, hogy azt merészeltem írni, hogy a rövid csövű Pz.IV. változat nem volt jelentős a hk. vs. hk. viszonylatban. Ehhez mondjuk továbbra is tartom magam, a Francia hadjárat idején a számuk volt túl alacsony, Észak-Afrikában viszonylag rövid úton túlburjánoztak hatékonyság terén a fejlettebb Pz.III. és IV., majd ugye a Pz.VI.-os hk.-k, a keleti fronton pedig hasonlóan nem kaptak már olyan látványos szerepet a többi hk.-hoz képest.

Nem azt mondom, hogy az L/24-es nem volt jó eszköz a páncéltörésre (különösen a későbbi típusú) HEAT lövedékeivel, de az nem a háború első éveire (mondjuk 1941 második fele) volt jellemző, és később meg már nem a rövid csövű Pz.IV.-esekre.

Mondjuk mindegyiket ugyanarra a célra találták ki és használtak..?

Akkor ezzel az erővel az összes lőszertípust fel lehet sorolni... :)