10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • lopbisz
    hm amd65 Szép verzióaja..

"- Pontosan mit tud ez az átalakított AMD? - kérdeztem tõle.

Elmondta, hogy az új csõszájféknek és a kihúzható válltámasznak köszönhetõen a gépkarabély hihetetlenül nyugodtan viselkedik, tûzgyorsasága megnövekedett, és a szabványos Picatinny-csatolósínnek köszönhetõen a világon bárhol gyártott kiegészítõk felszerelhetõek rá, távcsõtõl lézercélzón át xenonlámpáig. Hangtompító is létezik hozzá, s speciális lõszerek, amelyekkel lövéskor csak a zár csattanása hallatszik, durranás egyáltalán nem.

- Volt olyan eset - idézte fel - hogy a lõtéri kipróbáláskor a katona akadályt jelzett, azt hitte, nem sült el a fegyver. Kiderült, hogy dehogynem, csak amit õ üres csettenésnek vélt, az volt a fegyver összes hangja, és már ki is ment mind a harminc lõszer.

Megtudtam azt is, hogy nem csak újonnan gyártják ezt a fegyvert, hanem a Honvédség által nemrég leszerelt, évekig használt AMD-ket, AK-63-asokat is újjá tudják varázsolni, ugyanilyen eredménnyel.

Idõközben Szép úr végzett a megbeszéléssel, és Norbert bemutatott neki. Mindjárt mikrofont is ragadtam, s megkértem, meséljen a kiállított fegyverekrõl.

- Én úgy érzem, mindenki elõtt köztudott az, hogy a Kalasnyikov-rendszerû gépkarabélyok a világon az egyik legmegbízhatóbb, hatásadataiban az egyik legjobb fegyverek. Problémát jelentett azonban, hogy a manapság egyre gyakrabban elõforduló taktikai harcokhoz nem lehetett felszerelni célzó- és segédeszközökkel, lámpával, lézerpointerrel. Ezt oldottuk meg úgy, hogy a fegyver alapjellege egyáltalán nem változott. Ugyanúgy használható a nyílt irányzék, mint eddig, és felkerült rá egy Picatinny-sín, amire bármilyen berendezést fel lehet tenni, akár éjjellátót, akár holográfot.
    A csõre felkerült egy általunk fejlesztett csõkompenzátor. Manapság, ugye, az a követelmény, hogy gyors egyes lövéseket lehessen leadni. Ez a kompenzátor megakadályozza, hogy lövés után elugorjon a fegyver csöve a célról. A multifunkcionális elõagy arra szolgál, hogy a világon létezõ bármilyen kiegészítõ, ami például az M-16-oshoz, vagy bármi máshoz készült, az erre is felrakható legyen. A válltámasz is változott, kihúzható, háromállású lett. Eredetileg is kihajtható válltámasza volt, de az, ugye, egy adott méretû, nem biztos, hogy mindig megfelelõ. Például ha véletlenül egy védõmellényt vesz fel, akkor túl hosszú. Egy hosszú karú lövésznek meg rövid.
    Végeredményként elmondhatjuk, hogy ha az ember egy jó szórásképû gépkarabélyt felszerel egy ilyen bipoddal, mint ami itt látható, egy aránylag közepes teljesítményû célzóberendezéssel, ami lehet távcsõ vagy lézeres célzókészülék, akár még majdnem mesterlövész-feladatokat is elláthat vele.

- Mennyi idõt vett igénybe a fejlesztés?

- A gondolat megszületésétõl három-négy hónapig.

- Ez idei fejlesztés?

- Inkább a tavalyi év végét mondanám. A végsõ kiforrás úgy ez év elejére történt meg.

- Honvédségi, rendõrségi rendszeresítés várható?

- A rendõrség, úgy néz ki, jelentõsebb mennyiséget rendszeresít, már rendeltek is.

- Felválthatja talán az MP5-öst a felszámolóknál, vagy más célokra alkalmaznák?

- Szerintem ez a gyorsreagálású taktikai egységeknél kerül alkalmazásra, remélem, sikerrel."