-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Tudom, hogy a német Barracuda csak egy prototípus, de ha jól tudom sokkal jobb mint a Shkval család.
Valóban, papíron, de a Barracuda jelenleg még a tesztlaborok szintjén mozog mindig, nem bevethető fegyver.
Nem vagyok benne biztos, hogy a Shkval csak úgy tud irányt változtatni ha lelassít aztán megfordul és újra felgyorsít, mert valahol így írták valahol meg másképp
Nem. De mondtam én olyat, hogy a shkval lelassít? :)
Mindenesetre a német tórpedó tudtom szerint a kavitációs buborékon belül is képes irányt változtatni a mozgatható elűső rész segítségével és ha jól tudom gyorsabb is a Shkval-nál.
A Shkval is irányítható, ott nem az orrrészel, hanem a buborékon túlnyúló vezérsíkokkal irányítanak tudomásom szerint. A nagyobb sebesség kérdéses. Nem tudni pontosan mekkora ugyanis a Shkval végsebessége. A 200 csomós sebesség egy átlagos becslési érték, egyes források 250, sőt 300 csomós sebességet sem tartanak elképzelhetettlennek.
Persze lehet rosszul tudom, de én mindenesetre örülök, hogy nem az amcsik hanem az oroszok és mi európaiak(németek) fejlesztették ki elsőnek ezeket a tórpedókat.
Az amerikaiaknak is van szuperkavitációs kísérletük, ők azonban nem torpedókkal, hanem lövedékekkel próbákoznak. A legnagyobb elért sebesség több, mint 1500m/s (~2900 csomó) volt, nagyobb, mint a hang terjedési sebessége a vízben!
[center]