-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Tomcat #21494 Cifu kínai haditengerészet mai állását összegző hozzászólásához:
Ha jól tudom jelenleg a legnagyobb prioritást a tengeralattjárók élvezik. 2002-2005 között mintha 14 új generációs hajót kapott a PLAN. Köztük volt a 2. generációs SSBN a Type-094 Jin első példánya (erről pl. mai napig nincs mondjuk hivatalosan megerősített kép tudtommal :)) de a 2. generációs SSN, a Type-093 Shang 2 egysége is. Ha jól tudom utóbbiből már 3 került átadásra, és talán egy már hadrendben is áll, de erről szintén nincsenek konkrát infók. Mindenesetre ez a generáció csak jobb lehet az igencsak problémás 1. generációs SSN/SSBN hajóiknál, olyan amivel már számolni kell valószínűleg. Mondjuk egy Virginia széjjeltépné anélkül hogy egyáltalán, hogy a kínai észbekapna, de akkor is :)
Gondolom azon senki nem lepődik meg, hogy Moszkva segíti Kínát. A Rubin tervezőiroda gondolom segít/segített ebben-abban :D Pl. a Yuan is eléggé hajaz a Kilo-ra :) Egyes amerikai források odáig is elmennek a Rubin-al kapcsolatosan, hogy a ruszkik némi technológiát átadtak a 4. generációs SSBN-jükből is. Hmm ez talán kicsit erős azért... Mindezt arra alapozták amúgy, hogy a Type-093 SSBN ugyanolyan elrendezésű/kialakítású rakétaindítókkal rendelkezik, mint a Borey-osztály és hogy mikor a Borey-n 16-->12 redukálódott az indítócsövek száma, a kínaiaknál is ez történt.
A másik amivel biztosan foglalkoznak a kis kínai mérnökök az a levegőfüggetlen meghajtás, ami már nagyon jól bevállt a svéd és német tengeralattjárókon pl. Meg nem erősített források szerint pl. a Yuan-osztály lehet az első amit éles környezetben működő AIP rendszerrel szerelhetnek fel, ha majd beindul az osztály sorozatgyártása. Mondjuk ez sem kis technológiát igényel, szóval kérdőjelezhető. Idővel persze megoldják az biztos.
-----
Összességében a Kínai haderő jelenleg rohamosan fejlődik, noha még nincs azért azon a szinten, mint egy Japán vagy egy Amerikai haderő. De ha így haladnak 15-20 év múlva abszolute másodikak lehetnek...
Hmm ezzel többé kevésbé egyetértek, de szerintem ebbe beleszólnak majd még orosz barátaink is. Főleg, hogy egyelőre igencsak függnek az orosz technológiától a kínaiak. Mondjuk hogy kié lesz a 2. hely attól függ, hogy az orosz gazdaság mennyire tud megerősödni.
Moszkva bejelentéseit célszerű fenntartással kezelni, de Putin pl. nemrég adta ki az ukázt a full-scale modernizáció beindítására. Még a végén lesz ott valami. Szóval én azt a 2. helyet egyelőre kérdésesnek tartom. Ruszkiknak idővel egyre több zseton fog befolyni a fosszilis tüzelőaynagkészletük értékesítéséből amit van 1-2 tippem mire fognak fordítani. A kínaiak meg lezúzzák őket elektronikában :)