10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
 • harcu
  #213
  A porosz hagyományok szerint a náci hadseregben is szokás volt a végsőkig kitartani, ezt sokszor meg is tették. A dezertálások száma valóban alacsony volt, de ez nem velejárója az alacsony morálnak. 1940-ben a német katona úgy harcolt, hogy ők a felsőbbrendűek, akik legyőzhetetlenek, és mindenki másnál jobbak. 1944-re kiderült, hogy már nem annyira jobbak, technikailag beérték őket a legtöbb területen, ráadásul folyamatos túlerő ellen kellett harcolniuk, miközben állandóan vonultak vissza minden fronton. A legtöbb német addigra már felmérte, hogy ez a háború elveszett, és igyekezett inkább az életét menteni, minthogy a Führerért meghaljon. Dezertálásért azonnali főbelövés járt, ezt nem nagyon játszották meg.
  Voltak persze a végsőkig harcoló alakulatok, pl. az utolsó német egységek tudtommal jóval az európai V-Day után adták meg magukat Prágánál. Talán ebbe az is belejátszott, hogy tudták, a szovjet fogságba esés után nem sok esélyük van arra, hogy valaha is hazajussanak. A szovjetek égtek a vágytól, hogy visszaadhassák, amit elszenvedtek. A Kelet-Poroszországban 1944 végén fogságba esett németeknek csak 10%-a került haza a hadifogságból, a többi meghalt.

  Az amerikai ász pilótákat, akik elértek bizonyos légigyőzelmet, sokszor egyszerűen eltiltották a további repüléstől, hazarendelték őket, hogy otthon népszerűsítsék a hadsereget, és a hadikötvényeket.
  A bombázók 25 bevetés után mehettek haza (bevetésenként átlagosan 4 % volt a veszteségük), így nagy valószínűséggel nem kellett kitölteni az elbocsátó papírjukat.
  Hartmann ehhez képest 1600 bevetést repült. Azért ez arányaiban jóval nagyobb szám. Kozsedub 330 bevetésből lelőtt 62 gépet. Gabreski 166 bevetésből lelőtt 28 gépet. Richard I. Bong 200 bevetés 40 győzelem. Nagyjából megáll mindenhol az 5 bevetés 1 légigyőzelem arány.


  A Párducot a németek hívták közepes tanknak, amúgy 40 tonnánál húzták meg akkoriban a határt a közepes / nehéz tank között. A Panther 45 tonnás tömege a T-34 alig 30 tonnájához képest a felső kategóriába sorolja.


  Amerikai ász pilótákról link
  Ász pilóták