10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • harcu
    #210
    Szerintem olvasgassál még utána egy kicsit a dolgoknak, mert félinformációid vannak, és igen erősen elfogult vagy az egyik irányban. :)

    Az, hogy a szovjet (és nem orosz ugyebár) hajózók és harckocsizók "közismerten" képzetlenek lettek volna, az csak a te számodra köztudott. Nem voltak annyira elmaradva, lévén a harckocsitaktikák terén 2 állam járt az élen az újításokban, két állam értete meg, hogy mi ezeknek a szerepük az újabb háborúkban, és ezek a szovjetek és a németek. Később kapcsoltak az angolok, miután megismerték a németekket a francia hadjáratban. Az amerikaiak más utat választottak, ők a légifölényt tekintették elsődlegesnek, és a légierővel szerették elintéztetni a dolgokat. Ennek is köszönhető a relatíve kis emberveszteségük.
    Hajózók: Mond neked az a néz valamit, hogy Kozsedub?

    Abban is tévedsz, hogy a németek megelőzték a szovjeteket a hadsereg átszervezésében. A háború folyamán mind a német, mind a szovjet hadseregeket többször is átszervezték, és többször is megváltoztak a módszerek. Ez természetes is, hiszen egy nagy, nyílt terepen folytatott támadás avagy védekezés mind más taktikát kíván. A háború elején még adottak voltak a tapasztalt német katonák, akik a háború végére kényszerű pihenőt tettek valamely szovjet temetőben. A helyükre érkezők már nem kaptak olyan jó kiképzést, a fegyverzetük már nem volt jobb, mint az ellenségé, és a seregek feltöltöttsége is egyre jobban csökkent. Ja, és ami még ugyabilyen fontos, eltűnt a győzelembe vetett hit, lecsökkent a morál, míg az ellenkező oldalon, azaz a szovjeteknél kezdett javulni. Elkezdték visszafoglalni az elvesztett területeket, megnyerték az anyag és emberháborút.

    Hartmann és társai nem jó példák. Ők a háború elejétől repültek a végéig, míg az angolszászoknál X. bevetés után leváltották őket. Hartmann évente átlagban 50 gépet lőtt le, ennyit sok szövetséges ász pilóta összehozott ennyi idő alatt.

    Apropó, mi köze van a Zimmeritnek kézigránáthoz? Még ha aknáról lenne szó.


    "A T34-ről annyit, hogy igen, az első találkozások alkalmával meglepték a német csapatokat (jobbára csak a 88 mm -es légvédelmi löveg volt képes ócskavasat csinálni belőle), de gondolom tisztában vagy az adatokkal, hogy a későbbi PIV szériák simán überelték a T34 változatait, a PV és PVI PVIB pedig egyenesen letaposta"

    Na, ez tetszik. Mondhatjuk, hogy meglepték őket. :) Egyszerűen hatástalatol voltak ellenük a fegyvereik, a frontpáncélt egyetlen egy akkori harckocsijuk sem tudta átütni. A 88-asok viszont bejöttek, gyorsan be is építették őket a Tigrisekbe (alig 1 év alatt kis is hozták :) ) A későbbi Pz4 szériák hosszú csövű 75 mm-es ágyúik páncélátütő képessége kicsit meghaladta a 76 mm-es szovjetét, amit ezért 1943-re 85 mm-esre cseréltek. Ezzel legalábbi partiban voltak, míg a szovjet tank páncélvédettsége jobb volt. Lényegében 1000 méteren bármelyikőjük ki tudta lőni a másikat bármelyik irányból, így az győzött, aki előbb lőtt. Persze megint bejön, hogy T-34-ből ötször annyit gyártottak, kisebb, könnyebb, jobban páncélozott volt, dízelmotorral, sokkal olcsóbban gyártható, jobb futóművel, nagyobb hatótávval, nagyobb sebességgel, egyenértékű fegyverzettel. Igazad van, tényleg überelték a Pz4-esek a T34-eseket. :)
    Oké, hogy a Párduc és a Tigrisek "lemosták" őket. Csak éppen ezen tankok a nehéz kategóriában versengtek, míg a T-34-esek a közepesben. Ilyen alapon a JS széria is lemosta a Pz4-eseket, pláne 122 mm-es fegyverzettel, és akkor még nem is beszéltünk a Szu-100-ról.

    Németek 6 millió embert vesztettek a háborúban, a szovjetek 22 milliót. Amúgy nem vagyok németellenes, de tessék figyelembe venni, hogy nem ők az übermenschek, nem csak ők csináltak jó dolgokat.
    Pl. a Párduc volt az akkori idők legjobban sikerült harckocsija, technikailag a legfejlettebb, korszerű, döntött páncélzat, megfelelő L/70-es 75 mm-es ágyú, ami bármilyen harckocsit ki tudott lőni, a háború végére kifejlesztették hozzá az infravörös irányzékot, egyszóval a legjobb lehetett...volna. Csak itt megint bejön,hogy mi a jobb. 1 db hiperfejlett tank, vagy 15 egyéb, de jól használható fejletlenebb. A történelem folyamán a legtöbbször a mennyiség győzött a minőség felett. Guderian pl. a rohamlövegek gyártását erőltette, mert a Stug3-sok teljesítményével elégedett volt, olcsón lehetett őket gyártani, a beépített L/48-as 75 mm-es ágyúk teljesítménye elégséges volt (ez ugyebár megegyezik a Pz4 utolsó szériáinak fegyverzetével). Ergo olcsón nagy tömegben tudott páncélosokat a frontra küldeni, így lehetett pótolni a veszteségeket.

    "Hogy a JS 2 jobb páncélvédettségi mutatókkal rendelkezett... Ez még nem jelent mindent. A Tigris I - II nek sokkal jobb optikai célzórendszere volt, mi a jobb, 3at mellélőni vagy 1el telibebaszni ?"

    És mi van akkor, ha az akkoriban jellemző esetet vesszük, azaz 2 Tigris találkozik 15-20 ellenséges harckocsival (jellemzően Szu-122, Szu-100 vagy JSz-2)Ha a szovjetek 3-ból csak egyszer is találnak, akkor is az első közben minden Tigrist 3 találat ér, míg ők kilőnek 2 ellenséget jó esetben. Ha a Tigrisek (amelyekből ugyebár kb. 1350 db készült) T-34-esekkel szaladtak össze, ami elég ritka volt, akkor pár T-34-es kilövése után a szovjet harckocsik visszavonultak, és megjöttek a páncélvadászok vagy a nehézharckocsik.
    Amúgy meg a szovjetek kiterjedten alkalmazták a páncélelhárító körleteket, azaz a fronton létrehoztak páncéltörő ágyúkból egy-egy erősebb csoportosítást a német ellentámadás várható vonalában. Rengeteg Tigrist lőttek így ki. Amúgy meg a német nehézharckocsik jellemzően nem tankoktól, hanem repülőktől, vagy önmegsemmisítéstől pusztultak el. Bár egy T-34 / 85 is képes volt 1000 méterről átütni egy Tigris 1. homlokpáncélzatát.

    "A KV-1ről annyit, hogy egy aprócskát magas volt, és ugye ez nem egy nagy előny a harckocsiknál (ahogy ez a gyakorlatban is megmutatkozott : ). Amúgy szerinted miért hagyták abba a sorozatgyártását ?"

    Ajánlom figyelmedbe a KV-1 és a KV-2 szemrevételezését. A gyártását azért hagyták abba 1943-ban, mert helyette elkezdték a JS-1-et gyártani. Azonban pl. egy Tigris 1-esnél még így is 15 cm-rel alacsonyabb volt, egy Királytigrisnél 34 cm-rel, egy Párducnál 23 cm-rel :) A Pz4-nél viszont már magasabb 7 cm-rel :)