10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A SZU fénykorához képest gondolom még így is le vannak maradva.

Csak nézd meg a #18959-es hsz.-ben a felsorolást, hogy miből mennyiük volt 1988-ban és 2006-ban. Látványos a hanyatlás.

A gránitokat miért cserélik le?

Pontosan nem tudom (hivatalos infot e téren nem láttam). De ha tippelnem kellene, akkor két indok is felmerülhet:

1.: A P-700 Granitok üzemideje lassan lejár. A legújabb Granitok is 15 év körül lehetnek, a régebbiek pedig 20-nél is idősebbek. Miután a gyártásuk jó ideje szünetel, így utólag beszerezni belőle nem csak annyi, hogy újraindítsuk a gyártósort...
    2.: A P-800 Onyx/Jakhont bizonyos téren jobb, modernebb, mint a Granit. Biztosan nem ezek közé tartozik a hatótávolság, vagy a robbanófej tömege persze. Hátrány, hogy az irányítórendszer feltehetően nem kompatibilis, tehát új antennák és vezérlőrendszer kell a hajókra/tengeralattjárókra.
    2.a: Egységesítés. Ahogy a ballisztikus rakéták terén a szárazföldi indítású Topol-M az alapja az új Bulava tengeralattjáróról indított rakétának, úgy a haditengerészet is igyekszik a különféle, azonos feladatkörű rendszereit egységesíteni. Eredetileg a P-800 Onyx a P-270 Moszkit robotrepülőgépeket váltotta volna (a P-800-ból van/lesz légi indítású változat), a P-500 Bazalt és P-700 Granit utódja a P-1000 Vulkan lett volna eredetileg, de a jelek szerint abból nem lett semmi.

P-700 Granit indítása a Kuznyecov fedélzetéről

P-800 Onyx/Jakhont maketje 1997-ben

Én úgy tudtam, hogy nagyon új fejlesztésük, a Kurszkból is elsőként azokat mentették. A katonákat meg hagyták megfulladni "jó" orsoz szokás szerint

Ez badarság, főleg azért, mert a Granitokat csak a szárazdokba vontatott roncsból tudták kiemelni.

Szerintem nincs szükség újabb fegyverkezési versenyre. Ami az oroszoknak van, iiletve lesz a mostani fejlesztésekkel, az bőven elég. Tudtommal támadni nem akarnak, védekezésre pedig bőven sok. Ki merné megtámadni az oroszokat?

Nagypolitika. Egy erős orosz hadigépezet sokat nyomhat a latba. Oroszország például visszafogottan vett részt katonai akciókban az elmúlt években, márpedig az ilyen akciók kétségkívűl fontosak egy ország hatalmi státuszának kibizonyítására.