10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Cat #18299
    most kövezzetek meg, de én egyáltalán nem félnék még akkor se, hogy nehéz lesz ujraépíteni a magyar hadsereget, ha a jelenlegi felére csökkentenék, nagyon egyszerű okból: folyamatosan ezer feletti állomány van külföldön, idegen katonákkal karöltve, békefenntartás címén kvázi háborús körülmények között, folyamatos készültségben (lásd most Afganisztánt). Ez félévenkénti váltással számolva legalább 2000 képzett, harcedzett embert jelent, akik nem a sorkatonai kiképzést és az itthoni laktanyák körülményeit tapasztalták meg, és látják, hogy másoknál hogy mennek a dolgok. Ha ehhez hozzáveszem a széleskörü NATO kapcsolatokat (főtiszti szinten), az a véleményem, hogy ha Magyarország, a magyar kormány fejleszteni akarja a hadseregét, simán meg tudja tenni. Ha egy évtizedig is a jelenlegi állapotok uralkodnak, akkor sem "veszik el" a tudás, és legalább nem az van, hogy egy morálisan leépült állományt kell felépíteni, hanem egyszerűen új embereket toborozni. (ez utóbbi szerintem jóval könnyebb, mint kiábrándult, fásult, változásokra képtelen, rosszul szocializálodott társaságot gatyába rázni).

A külföldi kapcsolatok miatt bármikor van lehetőség akár külföldi hadgyakorlatokra is, közös képzési programok vannak, megfigyelőként bárhol részt vehetnek a magyarok, stb. Szóval van mire alapozni, van mire építeni - ha akarják. És baj hogy most nem akarják? az ország jelenlegi állapotát, a kormány előtt álló teendőket elnézve a hadsereg a sokadik a sorban, alacsony prioritása van. Ha ez változna (isten ne adja), akkor azon a véleményen vagyok, hogy 4-5 éven belül fel tudnák tölteni, sokszorosára tudnák duzzasztani az állományt, a technikai felszereltség pedig csak pénz kérdése: ha gáz van, mindig van pénz bármire.