95001
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#18194 Zastava indulna tenderen soha az életben nem fogják azt a minőséget elérni hogy egyáltalán csak az eszükbe jusson..... -
AKSURV #18193 Azért az különbség, hogy a cz99 megfelelne az amerikai tenderen, már ha jó minőségben gyártják le mig a Sig meg nem, mert abszolút egykezes, mig a cz ambi.
Azért az érdekes lenne, ha Zastava indulna tenderen, és esetleg megnyerné. A volt ellenség fegyvere. Katonák meg ha kipróbálnák, lehet, hogy a puccos sig helyett ezt választanák. -
#18192 Kigyulladt egy lőszerraktár Hevesben
ha ez tovább terjed azt még én is megérzem -
Ren #18191 A cikket elolvasva, azért kiderül, hogy a sok továbbfejlesztés és változtatás a már sokszor emlegetett fesztelenítő + szánakasztó egybeépítését jelenti.
http://direxmedia.hu/_files/kaliber-020.pdf -
marcio mela #18190 Valóban,a SIG P228-hoz a Zastava CZ 99 Compact G van közelebb.De ez nem a Kaliberből derült ki hanem a SIG Sauer és a Zastava honlapjának összehasonlításából.Hát... -
#18189 Még egy gondolat erről a szolgalelkű másolásról...
Kina a mintapélda erre, de nem is véletlen, hogy mostmár oroszország nem adja el neki a fontosabb technológiák licencét. Hajdan megjárták már 1x ezzel, amikor a kínaiak többek között T-54/55-ös, MiG-15, MiG-17 és MiG-21 másolatokkal árasztották el a világot, és a szovjeteket senki sem kérdezte meg, hogy neki jó-e, ha Kína eladja ezeket az adott országoknak, illetve hogy így konkurál velük.
Kína az 1990-es években hosszú tárgyalások után kapta meg a Szu-27 exportverziójának a licencgyártási jogát. A szerződés szerint a radar és a hajtómű (egy vadászgép szempontjából két igen kritikus alkatrész) továbbra is orosz gyártmányú, azok terveit nem kapták meg a kínaiak. A licencben gyártott gép jele J-11, és kína nem adhatja el harmadik országnak őket, hiszen ezzel a Szuhoj saját magának csinálna egy konkurenst, méghozzá a saját gépeivel. Nemrég viszont megjelent a J-11B, amely kínai gyártmányú hajtóművekkel és radarral lett felszerelve... szóval úgy tünik, hogy kína nem bír a vérével...
A Zastava ha egyszerűen lemásolta volna "szolgalelkűen" a P226-ost, akkor valószinűleg a Sig-Sauer cég jogi osztálya helyből ráugrott volna. Viszont ez a megváltoztatott fegyver annyira azért éppen eltér az eredetitől, hogy ne legyen ek a jugoszláv gyártónak álmatlan északái. -
#18188 Akkor nézzük T. Klabacsek úr cikkét.
Azért éppen a P-228 -at említem,mert a CZ-99 méretei leginkább ehhez a típushoz közelítenek a SIG P-220-szal kezdődő pisztolysorozat tagjai közül.
P226: hossza: 196mm, magassága: 139mm, csőhossza: 112mm
P228: hossza: 180mm, magassága: 136mm, csőhossza: 98mm
CZ99: hossza: 190mm, magassága: 140mm, csőhossza: 108mm
(Adatok a gyártók webhelyeiről)
Naszóval, biztos bennem van a hiba, miszerint volt pofám a P226-ot megnevezni, mint másolási forrást, hiszen egyértelmű, hogy a kisebb P228 áll közelebb a CZ99-hez. Bárki aki mást állít, téved.
Az pedig a másik szépsége a dolognak, hogy mindkét gyártó kötöjel nélkül írja a fegyverei tipusát, tehát nem P-228, hanem P228, és nem CZ-99, hanem CZ99 (lásd még gyártó webhelyei, illetve a fegyvereken a gravirozás). Dehát én nem írok a Kaliber újságba, nem is érthetek ezekhez.
A két fegyver összehasonlítása során kiderül szó sincs szolgahűségű másolásról.Úgy tűnik,a CZ-99 gyártói - talán vevőcsalogatási megfontolásokból - gondoskodtak róla,hogy aki ránéz a termékükre ,azonnal a SIG jusson az eszébe,viszont - talán továbbfejlesztési megfontolásokból,vagy éppen a saját országuk sajátosságaihoz való igazítás alapján - több helyen is jelentősen beleavatkoztak a mintául szolgálófegyver szerkezetébe,aminek a végeredményeként egy valóban új fegyver született...
Egen. Az AK-63D is egy teljesen új fegyver, köze nincs az AK-47-hez, mindenki tudja és tisztába van vele. :)
Szerintem neked is bele fog telleni egy kis időbe, amíg rájössz, hogy a szakújságokban írt dolgokat sem kell kőbevésettnek tekinteni. Hajdan én is úgy néztem ezeket a kiadványokat, mint a tudás alapvető forrásai. Ma már azt vallom a tapasztalatok alapján, hogy természetesen sok hasznos információt meg lehet tudni belőle, de nem árt némi fentartással fogadni az abban foglaltakat, és néha utánanézni a dolgoknak. Ez mellesleg igaz rám is, én sem vagyok tévedhetettlen, és írtam már le hülyeségeket. De especiel ez esetben kétségeim vannak afelől, hogy én vagyok az, aki itt jelen esetben téved... -
#18187 Ezzel a csókával azért már Clint Eastwood is megszenvedne :D -
marcio mela #18186 Idézek a Kaliber magazinból és közbevetem [NST]CIFU megjegyzéseit piros dőlt betűkkel.
Idézet a Kaliber magazin 1999/december (20.sz)
A CZ-99 pisztoly c. cikkből.Írta Klabacsek Gyula.
(12-17 oldal)
A Zastava CZ99 koppintás. Pont. A kialakítás, a kinézet, a kezelőszervek mind-mind a P226 koppintása.
Úgy tűnik a gyár (a Crvena Zastava) nem aprózta el a dolgot,egyből a valóban a pisztolyok koronázatlan királyát a SIG P-228 -at vette alapul,az alapján készítette a CZ-99-et.Azért éppen a P-228 -at említem,mert a CZ-99 méretei leginkább ehhez a típushoz közelítenek a SIG P-220-szal kezdődő pisztolysorozat tagjai közül.
Hányszor hány féleképpen kell leírni, hogy attól még másolat, hogy egy-két apróságot megváltoztattak rajta? Az, hogy a kezelőszerveknél egy kicsit belenyúltak még nem teszi a fegyvert "jelentősen" különbözővé.
A két fegyver összehasonlítása során kiderül szó sincs szolgahűségű másolásról.Úgy tűnik,a CZ-99 gyártói - talán vevőcsalogatási megfontolásokból - gondoskodtak róla,hogy aki ránéz a termékükre ,azonnal a SIG jusson az eszébe,viszont - talán továbbfejlesztési megfontolásokból,vagy éppen a saját országuk sajátosságaihoz való igazítás alapján - több helyen is jelentősen beleavatkoztak a mintául szolgálófegyver szerkezetébe,aminek a végeredményeként egy valóban új fegyver született... -
SZU #18185 Na ja, de az az alak 4 emberméretű lőlapra lőtt közben, ez meg 5 db. pici gömbre!
+ a az én linkemben egy régi colttal (vagy annak látszó fegyverrel) lő úgy, hogy kézzel húzza hátra a kakast, a te linkedben meg "csak" húzogatja a ravaszt a DA pisztolyán. -
#18184 Ilyen a Rapid Shooting. ;)
Korábban linkeltem be ide egy olyat, hogy egy ürge egy revolverrel hat lövés leadása után gyorstöltővel újratöltött, és újra lőtt hatot, valami kettő egész valamennyi másodperc alatt. -
#18183 Katonai oktatás közben robbant akna Szolnokon, három sérült -
#18182 Görög és török harcigépek ütköztek -
SZU #18181 Hát ilyet! -
#18180 Hányszor hány féleképpen kell leírni, hogy attól még másolat, hogy egy-két apróságot megváltoztattak rajta? Az, hogy a kezelőszerveknél egy kicsit belenyúltak még nem teszi a fegyvert "jelentősen" különbözővé.
Azt pedig nem feltétlenül nevezném fejlesztésnek, hogy egy karra rakták a szánakasztót és a fesztelenítőt, sőt, zavaró is lehet, bár ezt egy lőtéren lehetne kipróbálni, mindenestre ha már raktak rá fesztelenítőt, szvsz jobb egy külön karon.
Ami az SA/DA vs. DAO átalakítást illeti, e téren nem tudom miért rendkívűli a szétszerelés nélküli átlakítás. Oké, biztos szép és jó, de kétlem, hogy valakinek mondjuk egy utcai tűzharc közben jutna az eszébe, hogy a fenébe ilyen nehéz elsütni, ja, persze, DAO, na, húzódjunk be e sarok mögé, és gyorsan alakítsuk át a pisztolyt SA/DA működésűre, oszt minjárt meghal minden csúnya gonosz.
Szóval ha valaki úgy gondolja, hogy önvédelemre vagy szolgálati fegyvernek akarja, és DAO működést választ, majd a lőtéren úgy dönt 50 lövés után, hogy a fenébe de fáj már a mutatóújjam, inkább átszerelem, akkor annak tényleg hasznos lehet. De kétlem, hogy ezzel megváltják a világot... -
Ren #18179 A CZ99 azért másolat, mert a felépítése, kinézete és működési elve 99%-ban megegyezik a P226-tal. Nyilván sokkal egyszerübb volt lemásolni egy jólbevált fegyvert, mint egy teljesen újat fejleszteni. Az hogy a fesztelenítő és szánakasztó fizikailag egy karra került, nem nevezhető komoly fejlesztésnek. Jól megnézve a CZ99-en is pont ott van a szánakasztó helye mint a P226-on, csak nem kívülről müködtethető, hanem gondolom belül van összekapcsolva a fesztelenítő karral. -
marcio mela #18178 THX!
Már nem emlékeztem de olvastam valamikor a HVG-n.
-
marcio mela #18177 Ránéztem.De azt nem lehet letagadni,hogy a CZ99 és CZ999 nek nincs külön fesztelenítője és szánakasztója.A CZ999 pedig átkapcsolható SA/DA és DAO ra.Ezeket nem tudja a SIG Sauer P226.Még ha hasonlítanak akkor se. -
#18176 Az autó példa az Audi A8-as sorozat volt:) Valamint a Honda CR-V SRV néven való forgalmazása:) -
marcio mela #18175 Azt nem tudom milyen minőségben készíti el termékeit.Erről nem szólok. -
marcio mela #18174 Egy az egyben ugyanaz.Akár csereszabatosak is lehetnek az alkatrészek (bár ez gondolom nem minden esetben mondható el).Mint pl. egy autogyár gyárat épít kínában és azt veszi észre,hogy nem a saját márkaneve alatt jelennek meg tökéletesen azonos autók.Erre volt példa de a típus nevét nem tudom.Ennek utána kell nézni de most nincs rá energiám.
De fegyvereknél maradva a TT pisztolyt így másolták a kínaiak még az AK-t.
Ezek szolgalelkü másolatok.Nem tettek hozzá,nem fejlesztettek rajtuk.(bár a TT nek csináltak 9mm luger változatot).
A Pisztolyok és Fegyverek Enciklopédiája (írta:A.E.Hartink) szerint a Norico Model M54 (Tokarev) adatai (ami a könyv szerint is a Tokarev másolata):
-cal.:7,62x25mm Tokarev kaliberü lőszer
-tárkapacitás 8db lőszer
-a pisztoly teljes hossza 196 mm
-csövének hossza 116 mm
-súlya 850 gramm
A Zsaru Magazin Fegyvermester kisfüzete szerin:
-cal.:7,62x25 "30M. Tokarev",vagy TT lőszer (szóval ugyanaz mint a kínai Norico Model M54-é
-tárkapacitás 8 db
-a pisztoly teljes hossza 195 mm (kis különbség a kínaihoz képest,de ez szinte semmi)
-csőhossz:116 mm
-tömege 850 gramm (a füzetben 85 gramm van de biztos lehagyták a nullát a nyomdában)
A CZ 99 és főleg a CZ 999 már jelentős különbséget mutat a SIG Sauer P226-tól.A CZ 99 -nek kevesebb a kezelőszerve (a szánakasztó és a fesztelenítő egy kar) a CZ 999 úgy tudom megegyezeik a CZ 99-el a kétfunkciós fesztelenítő/szánakasztó karban de a fegyveren szétszerelés nélkül kapcsolható át SA/DA-ról DAO-ra.Ezt a SIG Sauer P226 nem tudja.Külön van a fesztelenítő és a szánakasztó. -
#18173 Nem ez az első eset, hogy figyelmeztetnek erre, még a középiskolában használtuk a decens szót a "jó" vagy "korrekt" értelemben, és ennyire megmaradt bennem. Pedig 1x már megigértem, hogy mellőzöm a használatát, ahogy a Maxima Mea Culpa használatát is, aztán megint elejtettem... :\ -
#18172 mit vitáztok egy hulladék gyártóról? soha nem voltak jó cuccaik soha nem is lesznek, az is csoda hogy még egyáltalán működnek..... -
#18171 A Zastava CZ99 koppintás. Pont. A kialakítás, a kinézet, a kezelőszervek mind-mind a P226 koppintása. Hogy egy kicsit átdolgozták attól még másolat, nem a semmiből alkottak meg egy új fegyvert. Igen, sok gyár másolja részleteiben vagy egészében más gyártók fegyvereit, ebben tényleg nincs meglepő. De azt mondani a Zastavára, hogy nem szolgalelkűen másol, "csak" másol... hát... Szóval nevezzük már nevén a gyereket...
Most csak nézzünk rá a két fegyverre...
[center]
Sig-Sauer P226
Zastava CZ99 -
Cnut #18170 Az hogy mire gondolnak közben :D -
harcu #18169 offtopic
Cifu, párszor már feltűnt, hogy a "decens" szót használod, hatékony, hatásos jelentéssel. Kissé furcsállottam, mert a decens jelentése: "illendő, ildomos, tisztességtudó; jó ízlésűen mértéktartó, udvarias", márpedig ezt egy fegyverre mondani érdekes. -
#18168 Fejtsd ki kérlek mi a különbség a szolgalelkű másolás és a másolás között. nem értem.. -
marcio mela #18167 amit felhoztál, valójában Sig P226 koppintás
Tudom,de amit nem védenek le azt másolják.Ezzel nincs probléma.Mint a Walter P99 cserlhető markolatpanele meg ki tudja még mi.De a Zastava megsporolt egy kezelőszervet és ha az nem rontja a megbízhatóságor akkor mindenn rendben.
A Sig Sauer P226-nak külön van a szánakasztó és a fesztelenítő kar.
A Zastava Nem szolgalelküen másolt.A CZ99 és a CZ999 nem koppintás.Belenyúltak a szerkezetbe.Főleg a CZ999-be ami szétszedés nélkül lehet DA/SA vagy DAO.A nagyok is másolnak mint a Beretta 92(US M9) a Walter P38 koppintása.És a P38 nem mai gyerek. -
#18166 Nem kívánom leszólni a Zastavát, de azért azt éppen nem mondanám, hogy nem másol, a CZ99-esük is, amit felhoztál, valójában Sig P226 koppintás. Szóval az újításokról ennyit. Azt is tegyük hozzá, hogy a Sig egy speciális eljárást használ a csövek belső felületén, és 20 000 lövéses teszteket is probléma nélkül teljesít. Azért nem hiszem, hogy a Zastava erre képes lenne.
Az, hogy a fegyver acél- vagy polimertokos, még nem igazán befolyásolja, hogy milyen lőszert visel el, azt a tervezés, az alkalmazott anyagok és a gyártástechnológia, no meg a minőségellenőrzés határozza meg. Lehet csinálni sz@r acéltokos pisztolyt is.
Személy szerint Zastava pisztolyal nem volt még kapcsolatom, vadászpuskáikat próbálgattam, de minőségre, kidolgozottságra a CZ azért meggyőzőbb volt, ezért választottam inkább a cseh gyár termékét (nem is bántam meg eddig).
A HK Mk.12 a kapkodás terméke, maxima mea culpa. Ilyen fegyver nincs, a HK Mark 23-ra gondoltam. Ez az USP család mellékága, de annál nagyobb tokot kapott .45ACP kaliberes pisztoly direkt a SOCOM-nak (az egyesült államok speciális erőinek parancsnoksága) készítve.
[center]
-
dara #18165 Azért volt honnan meríteni, nem nevezhető önálló konstrukciónak. A SIG-ek is átépíthetőek DAO-ra. -
kamov #18164 Az a 12-es valószínűleg 23-as-nak indult a billentyűzeten.
Hallottam valami olyasmit mintha a SOCOM kis számban használna HK USP Tactical-t is, ami szintén esélyes pályázó.
-
marcio mela #18163 A CZ 999. -
marcio mela #18162 És a [url=http://www.zastava-arms.co.yu/english/civilni.htm [CZ 999] kívülről alakkítható át DAO működésre. -
marcio mela #18161 Eezt nézd meg?
http://www.zastava-arms.co.yu/images/civilni/pistolji/11531.htm
http://www.zastava-arms.co.yu/images/civilni/pistolji/11651.htm -
Tiberius B #18160 erre mondja azt haverom: i.j. (így jártál):-) -
marcio mela #18159 Azért kár,hogy nem a ZASTAVA CZ 99
vagy a ZASTAVA CZ 999 nem candidál.Akár más néven vagy leányválalattal a sorban.
Teljesen acál építássel.Kevesebb a kezelőszrvük.A fesztelenítő a szánakasztóval együtt van beépítve,mindkét fukciót ellátja persze nem egyszerre.Ha teljesen acél lenne a felépítnény elbíhatná a +P+ lőszert meg a géppisztoly lőszert.
Nekem tetszik a Zastava oru¾je ,jó fegyvereket előremutató fegyvereket gyárt én nem szolgalelkűen másol,hanem újítt ha a teheti.
[/b]
HA van valakinek tapasztalata szossza meg milyen a Zastava.
Az HK Mk.12 milyen fegyvber?most nem ugrik ben.[/b]
-
#18158 ja és olyan TVm van, mint a V mint Vendettaban is volt :D -
#18157 Svájciak is tudnak szart gyártani :P
Svájci gyártmányú tévém van, és ritka szar egy darab :D -
Tiberius B #18156 tetszik ez a pisztoly -
Tiberius B #18155 svájci? hmm szeretem őket:-) na meg a minőséget, amelyet képviselnek, ha már azt mondod, vmi olyan, mint egy svájci, az már az egyik legnagyobb ajánlás szerintem:-)
persze mindezt, mint laikus írom