10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    #1005
    A Francia hadsereg "kontrázott". 796 millió Eurós áron megrendeltek 22.600+9.000 darab FELIN (Fantassin à équipements et liaisons intégrées; Integrált Katonai Felszerelés és Kommunikáció) rendszert a SAGEM francia cégtől.
    A FELIN "tartalma":

    -Kézifegyver (FAMAS G2 gépkarabély, Minimi könnyű géppuska és FRF2 mesterlövészpuska), speciális optikai rendszerrel ellátva, amely infravörös v. fényerősítő módban éjjel is használható. A FAMAS fegyver optikai egysége egyben egy videókamerát is tartalmaz, amely képet közvetít a katona sisak-kijelzőjére.

    -A sisak a védelmi funkciókon kívűl el van látva egy "egyszemes" kijelzővel, amin vagy a fegyver kamerájának képe, vagy a sisakon lévő infravörös kamera, vagy pedig feljebbvalók által küldött információk jeleníthetőek meg.

    -A kommunikációs rendszer raj- vagy zászlóalj szinten képes majd titkosított és zavarás ellen védett módon többszintű adat-, hang- és képtovábbításra.

    -A FELIN központi egysége a katona hátán, vagy derekán foglal majd helyet, a rendszert egy nagysebességű adatbusz (tessék figyelni: USB 2.0! :)) köré építették fel, amely egyfelől energiát biztosít a különféle alrendszereknek (fegyverkamera, sisakrendszerek, kommunikációs rendszerek, stb.), másfelől biztosítja az adatforgalmat ezek között. Ez az egység fogja tartalmazni az akumulátort is, amely a tervek szerint 24 órás folyamatos használatra elegendő.

    -A ruházat desingja nem változik különösebben, de víztaszít, ugyanakkor jól szellőző anyagból készül, a katona felsőtestét pedig egy könnyű, de igen ellenálló golyóálló mellény védi majd.

    A rendszert 2007 közepén kezdik el szállítani, és a tervek szerint 2008-ra a francia gyalogság 2/3-a ezzel lesz felszerelve.

    Érdekesség, hogy nem esik szó a Giat PAPOP-ról (PolyArme POlyProjectiles), amely a "Francia OICW", és vérmes reményeket fűztek hozzá. A fegyver az OICW-hez hasonlóan egy 5,56mm-es gépkarabélyból és egy gránátvetőből áll, amely azonban 35mm-es (az OICW gránátvetője ugye csak 20mm-es), és 3 lőszert befogadó csőtára van. A PAPOP is rendelkezik egy beépített optikai egységgel, és a tervek szerint egy kis ballisztikai számítógéppel is.


    GIAT PAPOP