Hogyan internetezzünk ott, ahol SEMMI sincs?
-
Na akkor leírom dialupos netes tapasztalataimat, ami kb. 4 évre nyúlik vissza.
Aki ráér az olvassa el, hosszú lesz. :)
Még nagyon régen, az átalánydíj előtt volt 150ft-os kedvezmény. Én faluban laktam egyik haverom egy közeli városban ami helyközi 1-es körzetbe esett. Vele játszottunk úgy, hogy modemmel felhívtam őt és ment a játék, egész élvezhető is volt C&C-t nyomtuk meg a Warcraft1-et. Aztán mikor hónap végén kiderült, hogy erre nem érvényes a 150ft-os kedvezmény és megkaptuk a ~12 ezer forintos számlát (4 éve az elég durva volt, kb. 4-6 körül szokott lenni max) akkor volt anyázás a szülők részéről...
Mégg 33.6-os modemmel kezdtem Counter - Strikeozni és a király netcode miatt egész játszható volt. Itt tudták csak jól megoldani eddigi tapasztalataim szerint azt, hogy ha te a képernyődőn eltalálnád az embert akkor azt el is találod hiába van már régen a fal mögött a kicsi pingje miatt ezek miatt anyázták a modemeseket mindig. Szóval 33.6os modemmel ~200-240-es pinggel játszogattam.
Majd váltottam, komoly 56k-ra sokak tanácsára. Javulás volt pingben és letöltésben is azért észre lehetett venni. Ping CS-ben 160-180 amikor csak páran voltunk néha 140-150 körül. Viszont UT elég játszhatatlan volt, mert sniperrel hiába lőtted telibe az ürgét sosem találtad el, elé kellett célozni mindig így ez elég gáz volt.
Próbáltam még a Q3-at az is eldöcögött csak néha connection problemmel leállt másodpercekre.
Majd jött az ISDN. Hát ettől azt vártam, hogy hiába nincs már átalánydíj legalább normálisan tudok majd CS-zni. Hát nem... Megmagyarázhatatlanul akadozik a játék, ha megvárom a szombat éjfélt, hogy utána játszak mert az nem megy a 40 órából akkor meg szó szerint játszhatatlan, mivel 300-600-as pingek ugrálnak mivel sokan akkor mennek netre. Ilyenre 56k-s időkből nem nagyon emléxem.
NFS Underground már elég játszható volt ha képes volt a lassú kapcsolat miatt betölteni a pályát... Pl. jellemző volt, hogy én szinte sosem tudtam játékot csinálni mert mindig visszadobott, hogy timed out a többiek meg anyáztak.
BF Vietnammal játszok nemrég óta de itt is UT effektus van. Sniperkedni esélytelen ha mozog a célpont mivel nem tudod mennyivel kell eléje lőni, hogy eltaláljad. De ettől függetlenül játszható, viszont majdnem mindig bekapcsolt a 2. vonal azaz kell neki a sávszélesség és itt is a kelleténél többször van connection problem amikor a többiek vígan játszanak.
Röviden pár játéktól eltekintve nem igazán lehet 64kbites ISDN-el normálisan játszani.