619
Hogyan internetezzünk ott, ahol SEMMI sincs?
  • Botond #299
    de kapcsolódik :-)
  • rolcsi01
    Én Szlovákiából írok. Szintén falun lakok (kb.800lakos). Szélessávú internetről álmodni sem merek, de tegnap mitad isten egy cikket olvastam, hogy a Slovak Telecom (ami bármily meglepő a Deutsche Telecom leányvállalata:) egy új internetes csomagot ad ki, de CSAK analóg (dial-up) vonalra, ami átszámítva 2200FT-ba kerül. Minden hétköznap 16:00-07:00-ig korlátlan, hétvégén pedig egész nap. Ez mind szép és jó... CSAK AZ A BAJ HOGY 0.5 ÉVE BESZERELTETTÜK AZT A QVA ISDN-T!!!!! Most már csak abban reménykedek hogy egy pár hónap műlva isdn-re is meg lehet majd rendelni.

ps. Bocsi ha nem kapcsolódik nagyon a témához, de elég fontosnak találtam.
  • FrezeR
    sajnos tényleg nem elég...és ami nevetséges hogy egy adsl előfizetés majdnem ugyannyiba kerül mint a 100 órás csomag
  • Taranov
    Emellett pedig az eddigi megszokás szerint a Matávtól nem lehet várni semmilyen kedvező csomag megjelenését. Azért a 15 órás csomag 3 ezerért inkább nevetséges, mint reális. 40 vagy 100 óra legalább elég lehet valakinek, bár gondolom akik ide írnak - modemesek - azoknak ez sem jelent megoldást.
  • shabba
    Nem tartom valószínűnek egy 24h-s átalánydíjas csomag megjelenését, legalábbis a tények erősen nem ezt engedik sejtetni. Gondolj bele tegnap jött ki Suxi, fatáv leánya egy új napszaktól független de ugyanúgy 15/40/100 órás csomaggal 3/6/9 ezer forintért. Miért tennének ilyet ha reális esély lenne arra hogy rövid időn belül lesz egy 24h-s csomag havi 4 rongyért. A másik érvet ami nem szól az alacsony ár mellett már leírtam korábban. De a mostani változtások is azt jelzik a 24h-s átalány megjelenése nem igazán várható.
  • BaLeeX
    Igaz.
    Bár már látnám a dolgot.
  • Taranov
    Mondjuk ha 64Kbites ISDN-en használod, az elég stabil, szóval azért szerintem reális a 4k, ha 56Kbit-es modemmel használod, akkor nem egészen ez a helyzet, mert az kevésbé is tartja az 56 Kbitet, ezen kívül instabilabb és még a telefonvonalat is lefoglalja.
    Mondjuk azért azt hiszem, hogy a havi 30×24 órás internetért nem sok a 4000.
  • BaLeeX
    Azzal a rohadt átalánydíjjal igyekeznének ennyire...
    De megint csak a parasztvakítás megy.

Az átalánydíj bevezetését is elhúzzák szerintem ameddig lehet és/vagy olyan áron adják, hogy ne legyen magától értetődő, hogy eztuán mindenki azt választja.

Bár találgatások vannak, hogy havi 4k lesz ismét ami kb. reális, debességét nézve még sok is érte de ennyiből nem ússzuk meg majd van egy olyan sanda gyanúm.
  • FrezeR
    nos igen ezzel nem sokat segitettek...inkább az óraszámot duplázták volna meg
  • BaLeeX
    Valahogyan ennek nem nagyon tudok örülni...

Abból a szerencsétlen 40 órából még így is nehéz volt kijönni egy hónapban, nemhogy még napközben is ezt használjam.
  • FrezeR
    Napszaktól függetlenül

juhé :)) micsoda előrelépés kérem :P
  • FrezeR
    ki tudja, hogy miként egyezkednek ezek a háttérben...egy biztos nem a mi kiszolgálásunk a lényeg hanem, hogy a matáv és az állam is jóljárjon...
  • BaLeeX
    Teljes mértékben egyetérek veled. Mint ha én írtam volna. :)

Röviden: nem a matávnak kell meghatározni az árat, hanem a kormánynak kellene rákényszerítenie a matávot, hogy ahol nem volt képes idáig kiépíteni a szélessávot ott olcsón biztosítson átalánydíjas elérést és mindjárt sürgőssé válna nekik az ADSL kiépítése mindenhol. Nem ám úgy, ahogy most megy, hogy összegyűjtenek valahol 40 embert aztán le sem szarják őket, mert a szomszéd faluban a matáv fejesnek fontosabb kiépíteni az ADSL elérést.
    Ha nem ezt lépik meg amit mondtam, azaz nem lesznek rákényszerítve a fejlesztésre akkor megint nemsokat lépünk előre sajnos.
  • BaLeeX
    Nem nem. A legelején még nem volt érvényes csak a matávnál mondták azt... Az internetes és a helyi hívásokra volt csak érvényes.
    Később aztán kiterjesztették a Helyközi I-es hívásokra is.
  • Botond #285
    Ez az esélyegyenlőségről szól,és az akkor valósul meg ha mindenki korlátlanul hozzáfér az információhoz(internet adott esetben),és ez a cél,nem pedig egy monopol telefontársaság felvirágoztatása.
  • Botond #284
    ez nem igazán köti le az embereket,a lényege a korlátlan dialupnak,hogy Béluka a városban korlátlan nyomhatja az adsl-el 10kért akkor én miért fizessek 40k telefonszámlát ugyanazért?Itt viszonyítási alap csak az adatforgalom/sávszélesség és a korlátlanság megléte lehet,a technikai háttér az a szolgáltató nyomora,miért nem építi ki a szélessávot meg a telefont is mindenhol és döntsön a fogyasztó.

A mi falunkban például februárig nem volt semmi,mostmár kiépült az adsl és a upc chellója is,és nálunk el lehet dönteni,hogy isdn/adsl/chelló/56k modem vagy mi kell,de az nem megengedhető,hogy a telefontársaság a monopol helyzetével visszaélve 100ezret elvegyen a havi netezéért csak mert nincs más alternatíva,még akkor se ha ez neki ennyibe meg annyiba kerül,mert igazán kiépíthetné az szélessávot,amire évek óta 60%os adókedvezmény jár meg ilyesmi.

Ez nem technikai,hanem politikai kérdés,úgyhogy bár igazad van,de ez nem döntési szempont.
  • shabba
    Azért ez nem ilyen 1xű hogy tizes akkora sebességre képes akkor tized annyiba kerüljön. A költségek nem a sávszélesség arányában változnak. Mondok egy példát. Pl. a 384kbps-es ADSL 10ezer. Ha most csinálnának egy 192kbps-es ADSL csomagot az költség oldalról nem fog fele annyiba kerülni a szolgáltatónak. A beruházás ugyanannyi, ugyanazokat az eszközöket kell telepíteni ugyanúgy. A fenntartása, szervízelése szintén ugyananny. Az alkalmazottak munkabére az érte kiállított számla is ugyanannyi marad. A szolgáltató szemszögéből nem is annyira a sávszélesség hanem a lebonyolított forgalom az igazi költség és egy átlagos user aki havi mondjuk 5GB-os tölt le ezt ugyanúgy meg fogja tenni egy 192kbps-es ADSL-en is ahogy egy 384-es tenné, szóval költség oldalról szinte nincs semmi érdemi eltérés ami a fele árat indokolttá tenné.

Modem esetén még bonyolultabb az egész a telefonos kapcsoltvonali technológia és a szélessávú internetnél alkalmazott csomagkapcsolt tecnológia költség vonzata nagy mértékben eltér azonos feltételek mellett. A kapcsolt vonalinál állandóan 100%-ban terhelt a hálózat még akkor is a "csend" van rajta vagyis nincs hasznos adatforgalom(pl. a felhasználó épp a weboldalt olvassa amit letöltött. 2 percig töltötte 10 percig olvassa mégis 12 percig foglalja a teljes erőforrást). A csomagkapcsolt hálózaton a nulla adatforgalomnak nincs költsége, épp ez a jellemzője teszi alkamassá a 24h-s korlátlan használatra és ez a jellemző az árán is alaposan meglátszik.

Csomagkapcsolt hálózatnál a közös erőforrást hatékonyan szét lehet osztani. Pl. van 10 felhasználó és 2 egységnyi hálózati kapacitás. Annak kicsi az esélye hogy egyszerre mint a 10 felhasználó tölt, ha mégis nagy ritkán így van akkor 1/5-öd kapacitás jut mindenkire. Az sokkal jellemzőbb állapot hogy egyszerre maximum 2 használó aktív letöltő így elférnek a kapacitáson hisz amíg 2 letölt addig a többi 8 olvassa amit korábban letöltött és így felváltva osztoznak a közös erőforráson. Kapcsolt vonalon ezt nem lehetséges mivel a szünetnek is ugyanakkora a költsége mint a hasznos forgalomnak így ott 10 felhasználóra 10 egységnyi hálózati kapacitás kell még akkor is ha azon 8-on semmi hasznos nem történik.

Szóval a két technológia költségvonzata nem vethető össze, így a leneáris árképzésnek nincs létjogosultsága ahogy még azonos technológián belül sincs ahogy azt a legelső példám mutatja. A fele vagy közel azonos ár reális, 1xűen ez a régi technológia ennyibe kerül. Pont azért térnek át csomagkapcsolt hálózatra mindenhol mert gazdaságosabban üzemeltethető. Pont ezért fog a hagyományos telefonvonal is idővel eltünni és lesz helyette közös adathálózaton üzemeltetett internet és IP telefónia mert azt olcsóbb fenntartani.
  • Botond #282
    a szolgáltatás jóval nagyobb a városban azért drágább,az adsl 512k a modem 56k,szóval a reális ár a modemesért a tizede lenne,nem pedig azonos ár...
  • shabba
    Szerintem a tényleges játékbeli ping a játék beállításainak a függvégnye, sima icmp ping csomaggal megnézve egy isdn a fatáv faliegységébe soros porton csatlakoztatva úgy 70ms-es pingre képes. Ha veszel egy PCI-os ISDN kártyát és így kimarad a soros porti kapcsolódás úgy 35ms lesz a ping.
  • shabba
    Véleményem szerint ha csak az adsl-lel nem ellátott területekre koncentrálódna az átalánydíjas DUN akkor nem állja meg a helyét az a feltételezés hogy az ára a mindenkinek árával lesz azonos szinten lesz hisz ez ugyanolyan diszkriminatív helyzetet teremtene mint ami jelenleg is van vidék-város között a megtérülési kockázat miatt. Ha csak a szélessávval nem ellátott területen(vaj mi számít annak a kormányzat úgy látom furcsán értelmezi, ha statisztikát gyártanak minden szent szart belevesznek, ha támogatást osztanak csak adsl létezik) lenne akkor az árának is adsl pótlóként azonos szinten kellene lennie. Ha nem így tesznek és vidéken az átalánydíjas DUN fele annyiba fog kerülni mint az adsl akkor ez negatív megkülönböztetés a városokban lakó de az adsl megfizetni nem tudókkal szemben. Mert azzal nem lehet érvelni hogy neked már lehet szélessávú neted tessék azt megvenni mégha 2x is drágább.

Szóval ha ebbe belevágnak és tényleg mindenkinek árszinten adnák akkor be kell vállani az országos terjesztést kifogások nélkül. Ez viszont akár azzal is járhat hogy lesznek olyanok akik anyagi helyzetük miatt visszalépnek modemre vagy az új előfizetők közül többen elcsábulnak az olcsóbb ajánlat felé. Ez egyébként akár hozhatna jó dolgot is mert ennek hatására a piaci telítettség kivárása előtt lennének kénytelenek a szolgáltatók egy forgalomkorlátos de olcsóbb szélessávú csomagot piacra dobni az olcsóbb átalánydíjas DUN ellenfeleként és ahol lehet e felé terelni a vásárlókat. A piaci érdekük ezt diktálná hisz később erről a csomagról 1xűbb lenne a felhasználót magasabb csomagba értéknövelt szolgáltatásokkal átcsábítani és több értéknövelt szolgáltatás értékesítése csak ezen lenne megoldható.

Persze az idő előtt piacra hozott olcsóbb forgalomkorlátos csomagot nagyobb arányú befektetést és az extra haszon egy részének elbukását jelentené a szolgáltatók részéről szóval szerintem 2x is meg fogják gondolni belevágjanak egy olcsóbb DUN-ba vagy inkább legyen egy kockázat nélküli adsl árszintű csomag.

A minőségi kritériumot végképp nehéz lenne belevenni a hol lehet hol nem társasjátékba ahogy azt sem lehet egyértelműen eldönteni hol nyújtható szélessávú szolgáltatás. Hisz pl. a fatáv adsl keresője totál használhatatlan információkat is szolgáltat végeredményül pedig hivatalosan is abból dolgoznak az ISP-k és az alapján törnek párcát a user fölött lehet-e nála vagy sem akármilyen false adatokat is szolgáltat az az adatbázis. Kijavítani meg nem igen szokták az adatbázist.
  • Taranov
    Érvényes volt a 150 Ft-os kedvezmény erre is :) minden - a hívóval azonos körzetbe eső, tehát helyi - telefonhívás max. 150 Ft-ba került este 6 és reggel 7 között.
    Én Red Alertet játszottam így, tök jól.
    ISDN-nel meg szintén játszottam, de csak 64 Kbiten, így is 30-40 ezer Ft-os számlák voltak :(
  • BaLeeX
    Na akkor leírom dialupos netes tapasztalataimat, ami kb. 4 évre nyúlik vissza.

Aki ráér az olvassa el, hosszú lesz. :)

Még nagyon régen, az átalánydíj előtt volt 150ft-os kedvezmény. Én faluban laktam egyik haverom egy közeli városban ami helyközi 1-es körzetbe esett. Vele játszottunk úgy, hogy modemmel felhívtam őt és ment a játék, egész élvezhető is volt C&C-t nyomtuk meg a Warcraft1-et. Aztán mikor hónap végén kiderült, hogy erre nem érvényes a 150ft-os kedvezmény és megkaptuk a ~12 ezer forintos számlát (4 éve az elég durva volt, kb. 4-6 körül szokott lenni max) akkor volt anyázás a szülők részéről...
    Mégg 33.6-os modemmel kezdtem Counter - Strikeozni és a király netcode miatt egész játszható volt. Itt tudták csak jól megoldani eddigi tapasztalataim szerint azt, hogy ha te a képernyődőn eltalálnád az embert akkor azt el is találod hiába van már régen a fal mögött a kicsi pingje miatt ezek miatt anyázták a modemeseket mindig. Szóval 33.6os modemmel ~200-240-es pinggel játszogattam.
    Majd váltottam, komoly 56k-ra sokak tanácsára. Javulás volt pingben és letöltésben is azért észre lehetett venni. Ping CS-ben 160-180 amikor csak páran voltunk néha 140-150 körül. Viszont UT elég játszhatatlan volt, mert sniperrel hiába lőtted telibe az ürgét sosem találtad el, elé kellett célozni mindig így ez elég gáz volt.
    Próbáltam még a Q3-at az is eldöcögött csak néha connection problemmel leállt másodpercekre.

Majd jött az ISDN. Hát ettől azt vártam, hogy hiába nincs már átalánydíj legalább normálisan tudok majd CS-zni. Hát nem... Megmagyarázhatatlanul akadozik a játék, ha megvárom a szombat éjfélt, hogy utána játszak mert az nem megy a 40 órából akkor meg szó szerint játszhatatlan, mivel 300-600-as pingek ugrálnak mivel sokan akkor mennek netre. Ilyenre 56k-s időkből nem nagyon emléxem.
    NFS Underground már elég játszható volt ha képes volt a lassú kapcsolat miatt betölteni a pályát... Pl. jellemző volt, hogy én szinte sosem tudtam játékot csinálni mert mindig visszadobott, hogy timed out a többiek meg anyáztak.
    BF Vietnammal játszok nemrég óta de itt is UT effektus van. Sniperkedni esélytelen ha mozog a célpont mivel nem tudod mennyivel kell eléje lőni, hogy eltaláljad. De ettől függetlenül játszható, viszont majdnem mindig bekapcsolt a 2. vonal azaz kell neki a sávszélesség és itt is a kelleténél többször van connection problem amikor a többiek vígan játszanak.

Röviden pár játéktól eltekintve nem igazán lehet 64kbites ISDN-el normálisan játszani.
  • Taranov
    Én játszottam vele Dark Age of Camelotot. Jó volt.
  • Punkerwork
    ha szeretsz agyaggalamb lenni
  • Taranov
    Pedig 64kbit-es ISDN-nel lehet jól játszani.
  • Botond #274
    én sima 33,6k-s nettel játszottam,sőt még voda gprs-el is,nem volt jó,de legalább vmi volt
  • BaLeeX
    Pl. a szar mikrohullámú netszolgáltatókra gondoltam ahol napi többször kihagy a kapcsolat és mondjuk netes játékokkal játszhatatlan. Mert akkor már inkább korlátlan ISDN az legalább azt a lassú sebességet biztosítja folyamatosan és ritkán még játszani is lehet vele.

Vagy van pl. rengeteg olyan kábelszolgáltató akinél teljesen hasonló a helyzet.
  • BaLeeX
    "Korábban Esztó Péter, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium távközlés szabályozási főosztályának helyettes vezetője úgy nyilatkozott a HWSW-nek, hogy a majdan bevezetendő átalánydíjas csomag nem csak a kedvezményes időben, hanem nappal is biztosít internetcsatlakozási lehetőséget, a korábbi Mindenkinethez hasonló áron. Ugyanakkor a csomag értékesítését csak ott tervezik bevezetni, ahol nincs lehetőség szélessávú internet-hozzáférés elérésére."

Na én ezt szajkóztam két éve folyamatosan most már csak arra leszek kíváncsi ezt hogy foják kivitelezni. Remélem arra gondoltak, hogy ahol nincs lehetőség ADSL-re ott lehet igénybe venni majd. Mivel sok szélessávú net van ami sz*rt sem ér mondjuk az átalánydíjas isdn-hez hasonlítva...
  • Taranov
    Hát már épp ideje.
  • FrezeR
    két hir ami érdekes lehet...
    Megszünik

4000 ft-os átalánydíj
  • BaLeeX
    Van valami nyugdíjazott matáv helyi vezető az utcában de van egy olyan érzésem, hogy az adsl nem tartozik szíve vágyai közé sajnos.
  • FrezeR
    nekemis ez a bajom, hogy nem birok összeszedni elég embert, bár igaz hogy nem vagyunk 4000-en de elegen ahhoz hogy legyen elég ember és mégsem..sőt ismerek olyat aki kifizet 7-8 ezret a modemesért és nem hajlandó 9-10-et az adsl-ért LOL!! Ha lenne nálatok is egy matáv fejes már csak miatta megcsinálták volna ne félj...
  • skristof
    2004et irunk, Eu tagok vagyunk
    és látod
    ez ma Magyarország
    sajnos!!!
  • BaLeeX
    Hát akkor kapják be.
    Itt lesz rögtön a Mirconet lehetőség de félek tőle, mert játékra kéne elsősorban és arra állítólag nem az igazi. Mind1 azért majd körbeszimatolok, hogy mi a helyzet, ha már aktuális lesz.

Év elején ment egy körlevél mindenkinek a postaládájába, hogy a kábeltv indít kábeles netet de azóta sincs semmi info. Pedig majdnem 4000-es faluban élünk de gondolom ennyi embert érdekel a szélessáv...
    Inkább fizetik a havi 8000-et modemért, minthogy fizetnének 10000-et és akkor még a telefont is lemondhatnák...

Akkor ahogy olvasom ezt a kistelepülési matáv lószart meg hiába erőltetem ha nincs matáv fejes a környéken akkor úgyis leszarják mennyien igyénlik ha meg lenne matáv fejes, már rég lenne rá lehetőség...

2004-et írunk meddig csinálhatják még ezt ezek a tetvek?
  • FrezeR
    ebbe is csak ugy érdemes belevágnod ha van rajtad kivül még 10-15 ember akit be tudsz regisztrálni én fél éve mecsináltam kaptam is levelet a postán keresztül, de persze azóta semmi...amig nincs elég ember le***ják az embert de lehet még utána is.
  • Taranov
    Azok vannak szerencsés helyzetben, akik Monortel területen laknak, mert a Monortel legalább igyekszik kiépíteni az ADSL-t, kis megrendelőszám mellett is kiépítik. De a matáv....
    Hát velük csak az az egy lehetőség van, hogy összegyűjteni egy csomó embert és évekig könyörögni.
  • skristof
    énis próbáltam
    mailt is írtam de semmi
    salz fatávra sztem senki se várjon....
  • BaLeeX
    Próbáltatok regisztrálni igénybejelentéssel a matáv kistelepülési adsl rendszerébe?

Mert én megpróbáltam rákerestem a címünkre, meg is találtam, természetesen nem lehet létesíteni de ott van az igénybejelentés gomb. Megnyomom és nem történik semmi.
    Alul bal alsóban írja, hogy Script Error!
  • khmmmm
    Na akkor újra:térkép
  • khmmmm
    Itt a pontos hely:URL=http://kep.tar.hu/khmmmm/images/pic5372846.jpg]térkép