1411386313.png
  • wollnerd #99222
    Sziasztok! Van pár kérdésem, a laptopomról van szó és annak merevlemezéről.
    ASUS X550CC laptopom van a vásárolt windows 8.1-ről updatelt windows 10-zel. Szeretném cserélni az egy terás merevlemezét lehetőleg egy SSHD-re, miután már fél éve azt tapasztalom hogy a nagy műveleteknél pl. még a rendszer betöltésénél is (az asztalbetöltés végéig) folyamatosan 100%-os a lemezkihasználtság (ilyenkor a feladateszközben látom is, hogy a System folyamat is "túl nagy" sebességgel próbál írni/olvasni, meg az ESET is) és ilyenkor be is lassul a gép. következésképpen elég lassan indul el a windows10 mikor bekapcsolom a gépet. (akár 1,5-3 perc a betöltési idő) pedig amikor újonnan vettem a laptopot és a win8.1-at, akkoriban akár 7-8 másodperc alatt is képes volt elindulni... Ráadásul az Anversary update óta akár néha az üdvözlőképernyő után CRITICAL_PROCESS_DIED kékhalál fogadott. Kikapcsoltam az Előtöltést és a Szuperelőtöltést is, de azóta is 100%-os a lemezkihasználtság és lassú a rendszer betöltése...
    Azt gondoltam hogy azért van mert a lemez forgási sebessége "csak" 5400rpm és nem bírja az ütemet az i7-es proci miatt(?) Javítsatok ki, ha tévedek, ez csak a feltételezésem. Nem tudom pontosan miért van ez, sztem kicsit hibás gyárilag (rosszul tervezték)
    Ezért gondoltam a cserére. mivel ebbe a laptopba is csak egy merevlemez fér be, 1 terás SDD már nem fér be a keretembe, nagyon drága. Ezért gondoltam középmegoldásra, az SSHD-re. CSAKHOGY!
    1) Az Aqua kínálatában nem találok 7200RPM-es, 2.5"-es SSHD-t, ami 1 terás (de még más méretben se látok)! Valaki tud 7200RPM-est???
    2) VILLÁMkérdés hogy ha az gyári lemez SATAII-ős akkor csak SATAII-ős jöhet szóba? Magyarán a laptopom befogadja-e a SATA-st, vagy a SATAIII-ast? (ha csak SATAII, akkor ez mégjobban szűkíti a kört...)
    3) mégis manapság mennyire gond a 5400RPM-es? nyilván hogy 7200rpm-es jobb, de hogy egy 5400rpm-es SSHD jobb lenne-e mint egy hagyományos merevlemez?
    Azt is észrevettem hogy a laptopban lévő lemeznek a Puffer mérete csak 8 MB, míg az Aqua-ban már 64 MB-osok is vannak... Nyilván egy 8 MB-os ebből a szempontból is rosszabb. (Köze lehet ennek is a 100% kihasználtsághoz?)
    AIDA64 a lemez tulajdonságairól:

A válaszaitokat előre is köszönöm!!! :)
    Utoljára szerkesztette: wollnerd, 2016.10.12. 17:47:59