24/7 menne a géped? Ebből mennyit menne max terheléssel?
Ebben a kis cikkben van pár érdekes táblázat... Igaz, ő 12 cent/kwh-val számolt, itthon meg kicsit más a díjszabás... De durván meg 3x-ozva (és így 36 Ft/kwh-val számolva) az eredményeket, egy az egyben tizedesvessző nélkül átváltva forintra (pl 12.44 dollárból lesz 3x 1244, azaz durván 3700 Ft) meg lehet kapni a megtakarítást évent.
Saját példám:
Egy 550W-os Silver táp 50%-os terhelésnél 88%-os hatásfokú, egy platinum 92%-os hatásfokú. Azért fontos az 50%-os terhelés, mert nagyjából annyit fog lekapni a gépem a hálózatról, ha a TDP-ket nézzük. Kerül az 550W-os Raider 20e-be újonnan, a platinum (aurum 550W-os immár) 38ezerbe. A megtakarítás évente a silverrel durván 3700 Ft, a platinummal meg 5200 Ft... Cserébe az egyik ára a duplája a másiknak.
Részemről jobban megéri a Silver besorolás, 5 év alatt Silverrel konkrétan megspórolom a táp árát egy Chieftec-hez képest, és még az alkatrészek is biztonságban vannak. Sajnos az Aurum is 5 év garanciás, így azon a táp árának nagyjából 60%-át spórolom csak meg a garanciaidőn belül.
(Persze ezek az adatok az eredeti hsz-ben lévő feltételekkel együtt érvényesek, napi 10 órás terhelés, ami nálam azért megvan, stb)
Ha valaki szerint rosszul értelmeztem az adatokat, szóljon. :)
Szóval én nem vennék 750W-os tápot, bár ennyi vinyóhoz (ha bennemarad a másik 2 HDD is) azért egy 550W-os tényleg dukál. Ha végül AMD-s videókarit veszel, akkor pedig egy 650W-os.
Mindenesetre én GTX 970-et vennék, a Nano/Pascal kijöveteléig még kb. mindig az a best buy mindent összevetve. Tény, kevesebb a memóriája 390-nél, de Pascalnál meg - már, ha minden "ígéretet bevált", úgyis szinte kötelező lesz váltani, szerintem. (1 év múlva) :) Amúgy 290-et érdemesebb, mint 390-et venni. Ha olcsó.