103176
1411386313.png
  • SzirmosSzisza
    Mi pár hónapja csináltunk, nélküle esélytelen, hogy többen összeüljünk játszani (főleg régebbi játékokat).
  • alyr2
    Léteznek még lan partyk?
  • PeeTeR
    az!!!!44 ;p
    amugy ofc, Borg is pont par napja rakott ossze egyet - i7/gtx980 (air240 -be) - gyakorlatilag vegignyalaztunk minden lehetoseget ra.. uuuuuu... ez tul kicsi, az tul nagy, ah tul hosszu, aaaaaah tul magas - vagy eppen tul szeles. fk yeah \o/
    Utoljára szerkesztette: PeeTeR, 2015.07.17. 20:44:02
  • Blum
    Ezt én nem mondtam, sőt szerintem is marhaság. Most, hogy így gondolkozok rajta, régen amikor nagy divat volt ez a füles Codegány meg stb. ház akkor soha egyik nyomorultat se láttam egykézben, fülénél fogva cipelni a házat. De nem baj, mert menő!!!444négy

Ha ez a cél akkor inkább egy mini-ITX vagy mATX gépet építenék, szerencsére mostmár ilyenekből is lehet kemény gépeket összerakni.
  • PeeTeR
    mert oda csak es kizarolag csak olyan gephazzal lehet menni aminek fule van.
    fk u blum
  • Blum
    LAN party esetén jól tud jönni.
  • PeeTeR
    cm stryker de minek akarsz te a gephazzal setalni menni?
    (alaphangon teljsen uresen ~14kg... just sayin')
    Utoljára szerkesztette: PeeTeR, 2015.07.17. 20:18:15
  • simon007
    Hello!
    Kösz a sok tanácsot tőletek,melyek alapján erre a konfigra teszem a voksom.
    Alaplap: ASRock H97M alaplap Memória sebesség: 1600/ 1333/ 1066 MHz 25490 Ft

Processzor: Intel Core i5 3,5GHz dobozos Socket 1150 i5-4690 /BX80646I54690/ 66300 Ft

Videókártya: Gigabyte GeForce GTX 970 GV-N970WF3OC-4GD (rev. 1.0/1.1) 4GB 107900 Ft

Memória: Kingstone CL 11 RAM / KVR16N11/8 / 8 GB 1600 Mhz DDR 3 17590 Ft

Ház: DEEPCOOL Pangu v2 20990 FT

Táp: FSP 550W Raider S 550 80+ 19200 FT

Winchester: WD Blue 1 TB 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX 14640 FT

Összesen: 272110 Ft.

Monitor, billentyűzet,egér van, SSD egyelőre nem szükséges, Gamer gépnek szánom.

Ez a konfig így Full HD-ra rendben van valszeg pár évig,ugye?

Illetve annyi, hogy korábban Codegen, tetején fogókás házam volt, amit nagyon praktikusnak találtam.
    Tényleg nincs már, illetve nem érdemes "fogókás" házat keresni, venni?
  • TomBond
    Köszi a hozzászólásokat. Igazából az ár nem tényező, azt ne vegyétek figyelembe.
  • Maala
    24/7 menne a géped? Ebből mennyit menne max terheléssel?

Ebben a kis cikkben van pár érdekes táblázat... Igaz, ő 12 cent/kwh-val számolt, itthon meg kicsit más a díjszabás... De durván meg 3x-ozva (és így 36 Ft/kwh-val számolva) az eredményeket, egy az egyben tizedesvessző nélkül átváltva forintra (pl 12.44 dollárból lesz 3x 1244, azaz durván 3700 Ft) meg lehet kapni a megtakarítást évent.

Saját példám:
    Egy 550W-os Silver táp 50%-os terhelésnél 88%-os hatásfokú, egy platinum 92%-os hatásfokú. Azért fontos az 50%-os terhelés, mert nagyjából annyit fog lekapni a gépem a hálózatról, ha a TDP-ket nézzük. Kerül az 550W-os Raider 20e-be újonnan, a platinum (aurum 550W-os immár) 38ezerbe. A megtakarítás évente a silverrel durván 3700 Ft, a platinummal meg 5200 Ft... Cserébe az egyik ára a duplája a másiknak.

Részemről jobban megéri a Silver besorolás, 5 év alatt Silverrel konkrétan megspórolom a táp árát egy Chieftec-hez képest, és még az alkatrészek is biztonságban vannak. Sajnos az Aurum is 5 év garanciás, így azon a táp árának nagyjából 60%-át spórolom csak meg a garanciaidőn belül.

(Persze ezek az adatok az eredeti hsz-ben lévő feltételekkel együtt érvényesek, napi 10 órás terhelés, ami nálam azért megvan, stb)

Ha valaki szerint rosszul értelmeztem az adatokat, szóljon. :)

Szóval én nem vennék 750W-os tápot, bár ennyi vinyóhoz (ha bennemarad a másik 2 HDD is) azért egy 550W-os tényleg dukál. Ha végül AMD-s videókarit veszel, akkor pedig egy 650W-os.

Mindenesetre én GTX 970-et vennék, a Nano/Pascal kijöveteléig még kb. mindig az a best buy mindent összevetve. Tény, kevesebb a memóriája 390-nél, de Pascalnál meg - már, ha minden "ígéretet bevált", úgyis szinte kötelező lesz váltani, szerintem. (1 év múlva) :) Amúgy 290-et érdemesebb, mint 390-et venni. Ha olcsó.

Ahogy néztem, Hamburg is megdrágult, lassan eljön a Super Flower ideje.
    A WD Red meg tökéletes lesz torrentezni.
  • Fehercsoki
    Szerintem nem, nagyon drága és felesleges az a táp(pl. FSP Raider 550 jó lenne és az csak 20k). 2 darab Barracuda jobb választás lenne szerintem ha számít a teljesítmény, ha nagyon fontos hogy halk legyen és nem baj ha lassabb illetve nem játékra használnád akkor jó a WD Red is. Ilyen videokártyát én nem vennék, parasztvakítás a 8gb vram(pl. Fury X-en is csak 4gb van), szerintem egy normális hűtéssel felszerelt GTX 970/980-al jobban járnál.
    Utoljára szerkesztette: Fehercsoki, 2015.07.17. 13:23:59
  • TomBond
    Az aláírásomban lévő gépet szeretném fejleszteni az alábbi dolgokkal:
    - ENERMAX Platimax 750W 54.506 Ft
    - WD Red 4TB 5400rpm 64MB SATA3 WD40EFRX 50.408 Ft (a red jó? torrentezésre használnám)
    - ASUS R9390-DC2-8GD5 R9 390 8GB GDDR5 PCIE 115.956 Ft (vagy 390x?)
    A kérdés az lenne, hogy érdemes e szerintetek?
  • gforce9
    Akkor lényegesebb, ha olyan alkalmazást futtatsz a hdd-ről aminek fontos a jó sebesség. Teszemfel videomunkák, GTA5, ilyesmik. Ha csak tárolásra használod, akkor fullmindegy.
  • Vadnokedli
    2 éve vettem egy 7200as HDD-t akkor 180-220 MB/s sebességgel olvasott- Ma már szerintem fixen tudják a 7200RPM-esek a 200-at. Szóval ha százalékra leveszed 7200ból akkor 150-et tudhat. (Nem volt még dolgom 5400assal.)

Ha CAD-ezel és nem SSD-n akarod tárolni akkor 7200RPM ajánlott- Anno legalábbis nekünk ezt mondták.
  • Laky
    HDD-nél az 5400 és 7200rpm között érezhető a különbség? Vagy ezen felesleges rágódni, ha lesz SSD? Illetve mennyire éri meg 120GB fölé menni (Samsung 850 EVO 250GB), ha már SSD?
  • Maala
    Thx. :) De ünneplés szigorúan csak holnap. Viszont akkor nagyon. :-p
  • Fehercsoki
    Igen.
  • SzirmosSzisza
    Bocs a spamért, de ez jó bele ugye?
  • SzirmosSzisza
    Sziasztok, kéne egy ki segítség. Van egy öreg gép, benne egy 8600 GTS elvileg meghalt (csíkozódik a képernyő majd kikapcsol). Ma/holnap reggelig kéne találnom egy kártyát a helyére. Az alaplap Asus P5K (meg nem mondom már milyen típus :D). Harderaprón kerestem helyette valamit, de Pesten személyes átvétel csak egy jegeltet talált. Valaki tudna segíteni milyen kártyák mennek ebbe még bele ebbe a lapba? Alapvetően nem baj, ha picit erősebb, de az se ha gyengébb, csak ne legyen 5k felett :)
  • PeeTeR
    HBD
  • gforce9
    Akkoriban is volt sima is meg osztott is ahogy dereng. Bár én a részletes specifikációkba nemigen bújtam bele nagyon, most sem teszem, mert egyszerűen nincs hozzá se kedvem se türelmem. :) Azért nem is kommentelek, ha valaki új gép vásárláshoz kér tanácsot. Vannak itt, akik napi szinten képben vannak az újdonságokkal. Pl te. Nekem az a dolgom, ha van egy rossz hardver vagy hibásan működő szoftver, akkor abba kell beleásnom magam és kideríteni, hogy mi a kínja. Ebben elég nagy rutinom van, de ha azt kérdezik, hogy a 960-as kártyát mennyi és milyen rammal szerelik, arról fingom sincs.. :) Persze, nyilván ha szükség van rá utánanézek.
  • alyr2
    Lehet kapni 3 agas tapot is amin van egy kapcsolo "tuning mod" felirattal ami kikapcsolas utan ha bekapcsolod 1 agassa alakitja a 3 agat..es vissza is igy megy. valami 1200W teljeitmenyu es egy havi berembe krul kb..
  • Maala
    Azt tudom, hogy kapni ma is olyanokat, de hogy régen mi volt a trend, arra akartam rákérdezni. :D

Az alkatrészek túláram- és egyéb védelmében pl. jobb egy kétágas táp.
  • bardocz
    Nekem az előző tápom kétágas volt, 2009es lehet talán. De szerintem ma is kapni olyanokat. Annak amúgy milyen előnye van az egyágashoz képest?
  • Maala
    És régen egyágas voltak a tápok, vagy osztott ágasak? Tényleg nem tudom, 2004-2015 közt laptopom volt, a 2004-es gép tápjára meg már ki emlékszik...
  • bardocz
    Közel 50W-tal erősebb a 12V-os ága mint az enyémnek, pedig összteljesítményben csak 20W különbség van.
  • gforce9
    Manapság az 5 és 3.3V-os ágak kevésbé fontosak. A nagyfogyasztó komponensek a 12V-os ágat terhelik. Ha ott nem tudja a megfelelő áramerősséget a táp, akkor hiába van ráírva teszemfel az, hogy 400W. A lentebb belinkelt fsp raider 550 esetében is jól látszik, hogy a 12V-os ág eléggé erős, keress rá régebbi típusokra. Nem jellemző a régi tápokra ez. Ezért volt az pár éve, hogy a Vaterán a csapból is folytak a használt 400-450W-os Chieftec tápok. Nem az volt a bajuk, hogy nem volt meg a névleges wattszám, hanem az, hogy a mai komponensek már túl sok ampert szerettek volna levenni az 12V-os ágról. Magyarul a tökéletesen működő chieftec táp el sem indult.
  • Maala
    Megkövetem magam, eddig én is rosszul tudtam a táp hatásfokának a definícióját, de most már minden világos. Kösz, PeeTeR.

Szerintem pont, hogy a 12V végénél (plusz a 3V, 5V-os végeknél) nézik meg, hogy mennyit vesz fel a falból a táp. Tehát a rosszabb hatásfokú nem pl. 550/0,88 W-ot vesz fel a falból 50%-os terhelésnél, mint egy Silver minősítésű, hanem 550/0,6 W-ot. Ettől még mindkettő leadhat pl. 504 W-ot a 12V-os végén. Tehát az áramkörökben elvesző áram lényegtelen - hisz ezt a veszteséget jelzi a hatékonyság -, csak a végeknél mért érték a lényeg. A minősítések pedig ezt "garantálják", a garanciaidő alatt legalábbis.

Akár az is lehetett, hogy túl sok cucc volt a 3V, 5V-os végekre kötve, és emiatt nem tudta a táp kiszolgálni a 12V-os ágat, hisz a végek összesen adják le az X W-ot.
  • gforce9
    Csak halkan megjegyezném, hogy minden felhasznált energia hőként távozik. A különbség annyi, hogy a rosszabb hatásfokú tápoknál több távozik a táp áramköreiben - mielőtt a célt elérné - mint a jobb hatásfokú társainál. Annál a vga-nál pedig az általános 12V-os ág felé tolódó teljesítményigény fektette meg a tápot ez a jelenség néhány éve teljesen általános volt a márkásabb típusoknál is. Hiába volt 400W ráírva, azt nem a 12V-os ágon tudta a táp.
  • broman191
    Betűzni nem muszáj, csak egy zöld filc kell, itt a remek quide:

A plusz hasznos wattok garantáltak...
  • Blum
    A razer már nem menő, az nem kell. Állítólag az -2% FPS átlagban.
    Egyébként is tápról van szó kolléga..ha már odatesz valamit akkor mondjuk "kúlermászter".
  • alyr2
    igaz lehet kiprobalom :D De a gamer elo vagy itan irjam hogy razer?
  • Blum
    Nem kellett volna újat venni, csak egy LED-es ventit tenni bele meg alkoholos filccel ráírni, hogy "GAMER" aztán rögtön ment volna.
  • alyr2
    n-power 500W 4ezer magyar koronaert:D
  • broman191
    'Talán 60%' az derék...a Mercury, Deer stb vonalról volt valamid?
  • alyr2
    össz ágon lehet kiadja a nevleges teljesitmenyt, de nem azt kell nezni, ha minden tap leadna nem kellene huteni mert enem lenne veszteseg, ami ho formaban tavozik. De elo pelda volt nalam, volt egy "remek" 500 wattos tapon vettem egy uj VGA-t es nem indult el vele, mert nem tudta arammal ellatni hatasfokon feul nem tudot uzemelni, Azota vettem uj vgat ami tobbet eszik, ej alaplapot procival ami huzva van plusz 1,365 V van neki adva. Amit siman kiszolgal a mostani 550 W mert 88% hatasfokkal bir.A masiknak meg talan ha volt 60%
  • broman191
    Igen, jellemzően kimarad hogy a 12V-os ág a lényeg, písz end láv! ;)
  • bardocz
    Na látod ha a 12V-os ágról beszélsz, nem pedig ezt írod: "A tápod elvileg kb. 360W-ot tud leadni 80%-os hatásfokkal számolva", akkor nem írogatnék itt semmit.
  • broman191
    Csak +12V ágat nézd, az a lényeges az áraméhesebb hardvereknek - főleg a grafikus és központi proci. Az nem lesz a névlegesen soha a gyakorlatban, maximum minél jobban a közelében OMG hatásfokkal, a mezei 80+ viszonylatában méregdrága tápoknál. Mellette a +3.3V, +5V és egyebekkel együtt persze kiadja a táp névleges W értékét a tápok oldalán táblázatozva, tehát valahol igazad van, a részleteken beszélünk el... :)
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2015.07.14. 18:20:35
  • bardocz

Erről beszélsz? Az 12V-os ágon tud annyit leadni, de minden ágon nem tud maxot egyszerre. Mérnökdiploma meg fizikatanulás nélkül jött össze... Kimásolom újra a lényeget, hátha megértitek. Ha nem, nem érdekel innentől.
    "It is important to know how this actually applies to the amount of power that enters and leaves the power supply; a power supply rated at 500 W can deliver 500 W of power to the system regardless of its efficiency,"
    Fontos tudni, hogy ez hogyan is vonatkozik a tápba bemenő, és elhagyott teljesítményre; egy 500W névelegs teljesítményű táp 500W-ot tud a rendszer felé leadni függetlenül a hatásfokától.