-
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, tudom, hogy kicsit későn van, de karácsonyra össze kéne raknom egy PC-t... Édesapámnak lenne, ami alapvetően ezeket a dolgokat jelenti
-nem fog rajta játszani
-viszont villamosmérnök, vagyis nem egy kompromisszumokkal teli gépet szeretnénk neki, és amúgy is, olyan gépet akarok, ami még ha nem is fog rajta full hd-ban bf4-ezni, azért alkalmas hd videó szerkesztésre is akár, munkaeszköze, elég sok mindenre, úgyhogy ne akadjon meg olyanoktól, hogy túl sok ablak van nyitva...
-ne kelljen egy darabig hozzányúlni, max olyan fejlesztések, hogy ssd-t rak bele, vagy több memóriát.
-a keret olyan 150-170e Ft.
-ami viszont ezt meg tudja dobni, hogy gyakorlatilag a nulláról kell felépítenem, ház és táp kell, monitor és perifériák nem.
Azt nem tudom eldönteni alapvetően, hogy AMD vagy Intel... Intelből néztem az i7-et, amihez biztos nem kéne hozzányúlni, de elég drága ahogy néztem, és nem biztos, hogy megéri valakinek aki szinte sosem játszana rajta. Néztem az i5-s szériát, de abból nem tudom eldönteni, hogy megéri-e még venni olyat. A céges laptopomban egy i5-s van, és legszívesebben a kukába vágnám, de azért egy Lenovo T420-as nem mai darab, az újabb szériák gondolom nem ilyen teljesítményűek. Illetve néztem az AMD-t, de ott nem feltétlen sikerült eligazodnom, nem hallok feltétlen jókat róluk... Viszont olcsóbbak. Néztem FX szériát, de annak a fogyasztása megmosolyogtató mértékeket is elérhet...
Alaplapból nem tudom mire kellene figyelnem (elég rég volt egyáltalán PC a kezemben : / ). Ehhez kapcsolódóan, ha mondjuk egy olyan gépet akarok, ami nem lesz játékra használva, de adott esetben egy videóvágás, vagy komolyabb igénybevétel (akár képszerkesztés, vagy egyszerűen csak 40 ablak nyitva, videókkal, stb) akkor gondolom dedikált kártya kell, az alaplapra integrált dolgok nem lesznek elegek. Egy belépőszintű kártya, ~30-40k megfelelő lehet ilyen célra?
Tudom, hogy kicsit sutának tűnhetnek a kérdése, sajnos nem foglalkoztam a témával egy ideje már, de remélem a kép átjön, hogy mit szeretnék, és előre is köszönöm szépen a segítséget : )