1411386313.png
  • Dodo55
    Az a nagy kérdés tuning lehetőségre igényt tartasz -e.

Ha igen, akkor K-s i5 és mellé egy Z-s alaplap. A kettő úgy kijön olyan max 85-ből, meg esetleg akkor már valami hűtő is kell rá, azokat annyira nem ismerem (a P4-em én simán gyári hűtővel kínoztam 7 évig, de szoptam is vele a végén rendesen :D)

Vagy ha nem kell tuning, akkor 70 körül kezdődnek az olcsóbb i7-ek és ha nincsenek egyéb speciális igényeid és sznob sem vagy akkor azok alá elég olcsó lap is, 85-ből ez esetben szintén kijön a kettő.

(Ezzel kapcsolatban, hogy a kettő közül melyik a jobb választás hosszabb távon, várnám a többiek véleményét is)

Marad még tehát mindkét esetben úgy 135-öd.

8 GB RAM-al lejön 20, marad 115.

Egy SSD mindenképp ajánlott manapság, 25 körül kapni már 1-2 jobb féle 120GB-os darabot, azon már szépen elfér a rendszer és jópár olyan alkalmazás és játék ami profitálni tud belőle. Ha tehát még nem rendelkezel egyel, akkor érdemes lenne erre is gondolni. Ez esetben tehát marad még jó esetben úgy 90K.

A táp kérdéses. Mikori és pontosan milyen típusú az a Chieftec? Ha nem túl öreg és Sirtec vagy Delta beles, akkor akár maradhat, ez esetben pedig a 90K elvileg mehet úgy ahogy van valami egész komoly VGA-ra (kb. HD7970 vagy GTX770).

Bővíthetőség szempontjából sajnos az Intel procik esetén meg vagy lőve, volt nemrég példa két generáció keresztkompatibilitására (SB és IB) de inkább az a jellemző, hogy minden új generációhoz alaplapcsere szükséges. Ezt azonban ellensúlyozza a brutális teljesítmény, jelenleg még a 3-4 generációval ezelőtti négymagos Intelek is teljesen jól használhatók. Mind egy K-s i5, mind pedig egy i7 esetén ugyanez várható, 3 évig garantáltan bőven elegek lesznek minden létező dologhoz, de akár 5 vagy 6 évet is egész bátran mernék még mondani, de azért olyan távlatokban már nehéz tudni előre mi lesz :)

AMD terén nem tudom mi a helyzet a foglalatok és chipset támogatás terén (talán jobb, mint az Intel esetén), de azt igen, hogy a jelenlegi 8 magos architektúrájuk egyszerűen nem az igazi, inkább szerverekbe való. Egyrészt az a 8 mag egyenként jóval gyengébb az Intel procik magjainál, másrészt ha egy programozónak meg mered említeni a 8 felé párhuzamosítást természetükből fakadóan nehezen párhuzamosítható feladatok esetén (mint amilyen a legtöbb játék és az asztali alkalmazások nagy része), akkor kivág az ablakon :D

VGA bővítés terén viszont nagyon jó a helyzet. A PCIe 3.0 nemrég jött ki, és még nagyon kevés használja ki, van benne tartalék bőven. Ha elég időtálló procit választasz, akkor nagy eséllyel egy jövőbeli VGA csere megdobhatja majd még a géped fénykorát pár évvel.