1411386313.png
  • Dodo55
    #102701
    _ELVILEG_ év vége körül véget érhet az Ethereum GPU-s bányászata. A rengeteg bányászatra felhalmozott kártya egy részét talán tovább használják más kriptovaluták bányászatára azok, akik úgy érzik lenne minek megtérülnie még (a mostani és stabilan növekvő eth árfolyam mellett reméljük minél kevesebben lesznek így), a többség viszont várhatóan beszórja őket a használt piacra.

    Érdekesen alakulhat onnantól a helyzet. A kereslet gamer oldalon egyre nagyobb, ellenben a közhiedelem szerint a bányász kártyák "szét vannak hajtva". Ugye vannak, akik tudják, hogy ez valójában csak a ventilátor csapágyaira érvényes, amúgy kb. kímélő üzemben mentek underclock-olva, közel nulla termodinamikus stressznek kitéve, meg vannak, akik használt autót is csak nemdohányzó nyugdíjas szívsebész első tulajdonostól vesznek az egyedülálló fiatal legalább 5 diplomás egyetemista lánynak kiadott albérletük díjából összeszedett megtakarításaikból, lehetőleg Ausztriából vagy Németországból behozottat (mert ott magas szintű a vezetési kultúra, az utakat is azért sózzák ám olyan gondosan!), és csakis attól a neppertől, aki már előre köszön (mert nehogy már olyan elfoglalt legyen, hogy várnia kelljen rá az ügyfélnek...)

    Valahol ez nem is baj, mert várhatóan emiatt lesznek 80 ezer körül "bányászatra sosem használt" (szöveggel ellátott, ajándék riser-rel postázott) RX480/580-ak a piacon (amiket másképp már lehet nem sokan vennének, de így a jobb féle használt kártyákra talán mérsékli a keresletet), illetve mondjuk szintén 80-100 körül 2 évig bányászatra használt, prémium csapágyazású aftermarket hűtéssel szerelt RX5700-ak és RTX2070-ek (GARANCIA EBBŐL FAKADÓAN NINCS!!! szöveggel ellátott hirdetésekben). Ezeket majd szépen sorban kapkodja, aki nem akar vagy nem tud 1-2 havi fizetést hobby célra áldozni, aki meg van olyan szerencsés, az meg majd veszi szép határozottan csökkenő áron az új termékeket.

    Aztán remélhetőleg ez teremt valami féle egyen vagy lehetőleg inkább ellensúlyt és eljutunk oda, hogy 120-160k körül ismét lehet majd újonnan is felső-középkategóriás kártyákat kapni, mert a kereskedelmi láncban sem hülyék vannak, hogy hagyják elnegyedelődni a forgalmat.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Vagy ha mégsem, akkor nagyon gyorsan el kell kezdeni építeni a Nemzeti Chipgyárat

    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2021.10.18. 23:39:19