Sziasztok. Tuningolni szeretném kissé a PC-met. Nincs erős gépem, már nem vagyok olyan aktív játékos, mint fiatalabb koromban, de azért szeretném meghagyni az esélyt magamnak, hogy újabb játékokkal is játsszak, ha nem is full beállításokkal.
Eddig nem nagyon követtem a hardveres felhozatalt, ma olvasgattam utána a dolgoknak. Intel i7-ben gondolkozom, egy 4770k-ban. Tudom, boltban már nem kapni. Első kérdésem, hogy érdemes-e még ilyet venni? Nem csúcskategóriát keresek, hangsúlyozom. Egy szakadt Athlon II X4 640-et váltana. Nézegettem összehasonlításokat pl. egy 7700k-val és persze a 7700k azért jobb, de nem láttam olyan eget rengető különbséget (persze nem értek hozzá). És azért nyilván ott van köztük a 3 generációnyi különbség.
Mint mondtam, már nem vagyok aktív gamer, így igazán nagy összeget nem szeretnék a gépre költeni, ezért nézegetem még a 4. generációt. Meg persze azért, mert azt olvastam, hogy a 6. generációtól már csak DDR4-et támogatnak a lapok, nekem meg DDR3 van. Nem fér bele az alaplap, processzor és memória csere (vagyis beleférne, de nem érzem szükségét már). Ennek ellenére mégis találtam olyan hibrid lapokat, amik 1151-esek, de még támogatják a DDR3-at. Vagyis nem egyértelmű számomra, hogy sima DDR3-ról, vagy DDR3L-ről van-e szó ezeknél a lapoknál. Cikkekben azt olvastam, hogy ezek a processzorok csak DDR3L-lel kompatibilisek, sima DDR3 károsíthatja a CPU-t.
Van-e arról valakinek infója, tapasztalata, hogy mit takar ez a károsodás, valós dolog-e, vagy csak riogatták vele az embereket, hogy váltsanak DDR4-re? Illetve ezekbe a lapokba akkor fizikailag belemegy a DDR3 egyáltalán, vagy a DDR3L az teljesen más méret.
Azt is olvastam, hogy a 8-generáció hiába 1151-es tokozású, mégsem jó azokba a lapokba, amikbe a 6-7 generáció. Illetve a 6-7 generációs CPU meg nem stimmel a 8. generációs lapokkal. Ez stimmel így? Magyarán 6-7 generációt lehet variálni, de a 8. egy teljesen más tészta, hiába 1151?