103176
1411386313.png
  • morcosqtya
    De a 8086K jobb is mint a 8700K? Megéri a plusz 20ezret árban?
    Fordítási feladatokra (java .jar), fullstack fejlesztésre, virtual box - Ubuntu (debian) futtatásra + játékra (Fallout76) kellene.
    Melyiket? :)
  • Vadnokedli
    Processzor ahogy írják. 4670K-n én is érzékeltem lassulásokat bizonyos játékoknál. Még OC-zve is.
    Egy 8700K-val már tűrhető teljesítményt lehet elérni, nagyjából minden játékban.
  • broman191
    A Core i7-8086K lesz az első 5 GHz-es Intel processzor @ PCWorld
  • morcosqtya
    Az i7 8086K (socket1151) a 8700K nagytesója vagy mi a különbség alapvetően?
    8. generáció mindkettő ha jól tudom, egyazon socket, 6 mag, csak eltérő sebesség.
    Van még valami?
    Melyik jött ki később?
  • MerlinW
    Proci lesz ott a leggyengébb láncszem, de a +8GB memória sem árt.
  • Blekk Síp
    Sziasztok!
    Mostanában úgy érzem be-belassul 4 éves konfigom (A VGA új) BFV alatt, esetleg tudnátok segíteni mit lenne érdemes cserélnem a gépen? Mit lehetne kihozni még ebből? Esetleg +8GB RAM illetve erősebb proci?
  • broman191
    Ilyen célra biztosan szükséges egy PC? Egy Smart TV esetleg plusz egy médiabox is tudhat hasonlót.
  • piamania
    FullHD felbontás,160E körül
  • fazerus
    Mennyi a kereted?
    Film, net ok, de milyen felbontás?

Ryzen-nél igen csak fontos a jó memória is ha nincs VGA ezt vedd figyelembe :-)
  • piamania
    Köszönöm a válaszokat. Játékra nem használnám, arra ott van a konzol, úgy hogy inkább netezésre, filmnézésre lenne használva
  • broman191
    Nem írtad hogy milyen felhasználásra szánod, onnantól lenne érdemes pontos véleményt alkotni. Alaplapból 2gen Ryzen mellé inkább B450 chipseteset vennék, memóriából pedig kevés számára a 2666 MHz, gyárilag 2933 MHz a szabvány hozzá, de inkább 3000 MHz feletti példányokat érdemes szerezni, azokat szeretik a Ryzen 2 CPU-k igazán. Természetesen minden ami 2933 MHz felett megy tuningnak minősül és a Ryzen elég válogatós tuning memó kompatibilitású, érdemes olyan modellt kinézni, amelynek a kompatibilitását megerősítették a felhasználók például a Prohardver Ryzen topikjában. Persze lehet egy fokkal biztosabbra menni és aranyáras "B-Die" Samsung chipekkel szerelt memókat venni, amelyekkel telenyomták az alaplapok gyártói a hivatalos támogatási listáikat, de jelentősen olcsóbban is meg lehet úszni a támogatási listában nem szereplő, de húzva is tökéletesen működő memókkal.
    Ha az integrált grafikus megoldást nem tervezed huzamosabb ideig használni, akkor Ryzen 5 2400G helyett inkább 2600 plusz egy "képet ad" kategóriás olcsó VGA akár szekrény aljából, akár kölcsönbe, amíg nem kerül bele valami izmosabb darab. A ház erősen ízlés kérdése, nem tűnik rossznak, a tápból lehetne drágábban minőségibbet venni, de az említett példány is megfelelhet, ha valahol faragni kell a teljes árcédulán.
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.11.07. 17:08:29
  • Vadnokedli
    Ha játékokra is szeretnéd használni akkor egy 3600~4000 Mhz-es memória kit nem árthat, és nem 8 hanem 16 GB - Elviekben abból is fog majd enni a CPU-ba integrált VGA.

Ahogy első pillantásra megnéztem Mid-Low-on 720p-ben vitte a BF5 bétát. (Biztos ez az a teljesítmény amire szükséged van?)
  • NEOreg3
    videokártya? anélkül nem igazán értem a gaming alaplapot
  • piamania
    Sziasztok!Mi a véleményetek erről a konfigról?

Zalman Z11 Plus HF1 számítógép ház
    Cooler Master 500W Elite V3 MPW-5001-ACABN1-EU tápegység
    Gigabyte AX370M-Gaming 3 alaplap
    AMD Ryzen 5 2400G YD2400C5FBBOX processzor
    Kingston HyperX Fury 2x4GB DDR4 2666MHz HX426C15FBK2/8 memória
    Western Digital 2TB 64MB SATA3 WD20EZRZ merevlemez
    Cooler Master MasterAir Pro 4 MAY-T4PN-220PK-R1 processzor hűtő

SSD-t a mostani gépemből átraknám.Köszi
  • totyak
    Tehát akkor röviden összefoglalva mindannyian azt javasoljátok inkább, hogy vegyek egy olcsóbb, de újabb Intel processzort, egy i5-öt esetleg, 6. vagy 7. generációból, 1151-re, vagy nézelődjek Ryzen 5 fronton, még azt is figyelembe véve, hogy így ramot is cserélnem kellene, mint hogy a 4770k-t válasszam használtan. Esetleg ha valami bitang mázlival jó áron kapnám meg, akkor érné meg ideiglenesen 1-2 évre.
  • broman191
    Valahol az oldal alja környékén írtam félkonfig váltós témában és számomra felfoghatatlan hogy a használt 4gen i7-ek még mindig milyen szörnyen magas árakon kelnek el pl. a Hardveraprón. Akadnak emberek akik még mindig kifizetnek értük 50-60e Ft-ot, miközben az új Ryzen 2 2600 (6 mag/12 szál) megy annyiért. Új Inteles konkurenciát nem említek, a hiányos készletek miatt felhajtott árak és alaposan felborult ár-érték arány nyomán. Mindenesetre ésszerűbb árak idején egy új 6 magos/6 szálas i5 8400 is benne lett volna a pakliban 60e Ft-ig. Most 80e Ft vagy még több.

A lényegre térve az X4 640-ről váltva rengeteg olcsó használt CPU is űrtechnika lesz, a saját tapasztalataim alapján még az én 6 éves i5 4570-em is rengeteg játékhoz egyelőre "minek több" kategória 60 FPS-t megcélozva. Amelyik címhez pedig lényegesen több CPU erő szükséges, ott jellemzően az egy fokkal drágább és erősebb 4/6/7 gen i5 és i7 is elvérzik, az optimális váltás a 6 magos/6 szálas 8gen i5-től - pl. 8400 - és Ryzen 5 2600-tól kezdődik. Durván számolva CPU 50-60e Ft, alaplap 25-35e Ft, 16 GB 2666-3200 MHz körüli DDR4 50e Ft. Szóval újonnan 140e Ft körül van egy tisztességes gamer félkonfigod. Használt jóáras alkatrészekkel az említett szintet nem fogod megütni, de az említett ár fele és kétharmada között lehet többnyire még manapság éppen tisztességes, de jövőállónak már nem mondható félkonfigot összevadászni. AMD-ből az 1gen Ryzenek előtt gyakorlatilag csak az öreg FX-ek voltak, azokra már rá sem néznék, esetleg jóáras 1gen Ryzenekre lehetne vadászni, csak ritkán adják annyival olcsóbban őket az új Ryzen 2 modelleknél, hogy igazán vonzóak tudjanak lenni... Tehát marad az Inteles felhozatal, ami bőséges...ahogyan te is említetted, a minél újabb generációs i széria felé nézelődnék, pontosabban i5-ökre mennék rá /K modell esetleg szigorúan csak alkalmi áron, nem a sima társaihoz képest másfélszeres árcédulával/, az i7-eket generációtól függetlenül feledve, mivel az új CPU-k piacához mérten többnyire eszementül túlárazottak, i7-ezni már-már vallás, hiába 6 éves modell pl. egy 4gen i7, akkor is legalább 2x annyit kérnek érte mint egy kortárs i5-ért...nehezen megfogható, de mintha a használt piac ezen részén is lenne valamiféle elferdült értékképzet az emberek fejében, mint például az autópiacon a modelltől, márkától, évjáratttól függetlenül lenézett sz4r francia autó és non-plus-ultra német autó. Nem akarok mindenáron hazabeszélni, de a saját tapasztalatom szerint a használt piacon jelenleg kb. 70e Ft körül mért 4gen i5+s1150 lap+16 GB 1600 MHz DDR3 konfig is még bőven tisztességes játékélményt tud nyújtani manapság, ha adott az erős VGA mellé. Ha sikerül nem sokkal többért 6/7gen i5 félkonfigoz hozzájutni - nem lehetetlen - az egy fokkal még jobban megérheti a pénzét. Persze 1-2 év múlva hasonlóképpen bekerülnek a régiség kalapba mint a 4genek, egy újabb nagyobb léptékű játék gépigény emelkedés küszöbén állunk, amelynek már manapság is akad pár hírmondója.
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.11.06. 18:50:51
  • Palinko
    Én is sokat gondolkodtam és mivel pontos tanácsot nem tudok adni ezért inkább befogtam, de én is azt gondolom hogy 6 éves processzort nem a legokosabb megvenni bármilyen is a teljesítménye. Persze ha valakinek az az elvárása hogy az elmúlt évek játékait meg esetleg pár alacsonyabb követelésűt a jövőben játszon, akkor hajrá, de tényleg kérdés milyen lapot találna és ráadásul hiába öreg krakkantyúk ezek a procik, jól sikerült széria és még a mai árazáson is meglátszik sajna. Meg tényleg jövőtállóságról már nem beszélhetünk, ki tudja milyen technológiát követel majd meg a frissebb játékok, általában grafikus limit ugye, de én pl előbb futottam bele ram limitbe, meg később CPU limitbe is mert nem támogatta az adott SSE készletet, szóval tényleg ha akarsz valamit vegyél rendes gépet, ha meg nem jó ez a mostani is, igazából azon is elfuthatnak a dolgok gondolom kb 2015-ig mint az enyémen.
  • allock #101468
    Külföldi oldalakon maximum i5-3570k-t, vagy nem K-s verziót írtak, esetleg i3 valamelyike 1155 foglalatból a vga mellé, így még nem lenne cpu limit, de kapni ezektől jobbat már használtban is.
    De hogy alaplapot találnál e hozzá értelmeset az megint kérdőjel.

PH-n itt megmondják neked mit lenne érdemes csinálni
  • SzirmosSzisza
    Azok a legcombosabbak, de vegyes a kihasználtságuk, pl itt egy régebbi videó, olyan játékokban ahol azért van mit számolnia a CPU-nak érezhető a különbség, de újabb (dx12, vulkan) játékoknál elvileg még kisebbnek kéne lennie a különbségnek. Aztán ugye mindig vannak kivételek pl a cities skyline ami 1 szálon fut ezért sokat számít az, hogy az i7 órajele magasabb vagy igazából bármelyik MMO ahol sokat számít a CPU. Én személy szerint nem az extra magok/szálak miatt vettem i7-et, hanem a magasabb órajel miatt.

A használt piachoz nem értek, de úgy hallottam, hogy nagyon ritka, hogy egy CPU meghibásodjon.
  • totyak
    Szia!

Igen, tuning alatt némi újítást értettem, nem akarom én húzni a processzort, nem is értek hozzá. Mint írtam, teljesen új gépet biztosan nem veszek, alkalomszinten játszom, nem éri meg már több százezres gépbe fektetni.
    i7 nem volt játékra való? Nem értek hozzá, de én úgy tudom azok a legcombosabb Intel procik minden generációban. Egy GTX660Ti van a gépemben.
    Néztem Ryzeneket, nem győztek meg, de azért nem vetem el az ötletet. Csak ugye ott is az a probléma, hogy csak DDR4-et támogat, ha jól tudom.
  • allock #101465
    Hello.

Nem hiszem, hogy érdemes lenne venni ilyet használtan, főleg K-s verziót mert nem fog az előélete kiderülni 100%-ra biztosan sosem.
    i7 akkor sem volt játékra való, meg most sem. Vegyél egy normál gépet, a tuningot meg hanyagold, bár szerintem te fejlesztést értesz ez alatt.

Újítani is akarsz, meg nem is mert nem vagy aktív gamer, hát dönts el :D
    és végülis milyen VGA megy a gépedben?

Ryzent nézegetném.
  • totyak
    Sziasztok. Tuningolni szeretném kissé a PC-met. Nincs erős gépem, már nem vagyok olyan aktív játékos, mint fiatalabb koromban, de azért szeretném meghagyni az esélyt magamnak, hogy újabb játékokkal is játsszak, ha nem is full beállításokkal.

Eddig nem nagyon követtem a hardveres felhozatalt, ma olvasgattam utána a dolgoknak. Intel i7-ben gondolkozom, egy 4770k-ban. Tudom, boltban már nem kapni. Első kérdésem, hogy érdemes-e még ilyet venni? Nem csúcskategóriát keresek, hangsúlyozom. Egy szakadt Athlon II X4 640-et váltana. Nézegettem összehasonlításokat pl. egy 7700k-val és persze a 7700k azért jobb, de nem láttam olyan eget rengető különbséget (persze nem értek hozzá). És azért nyilván ott van köztük a 3 generációnyi különbség.

Mint mondtam, már nem vagyok aktív gamer, így igazán nagy összeget nem szeretnék a gépre költeni, ezért nézegetem még a 4. generációt. Meg persze azért, mert azt olvastam, hogy a 6. generációtól már csak DDR4-et támogatnak a lapok, nekem meg DDR3 van. Nem fér bele az alaplap, processzor és memória csere (vagyis beleférne, de nem érzem szükségét már). Ennek ellenére mégis találtam olyan hibrid lapokat, amik 1151-esek, de még támogatják a DDR3-at. Vagyis nem egyértelmű számomra, hogy sima DDR3-ról, vagy DDR3L-ről van-e szó ezeknél a lapoknál. Cikkekben azt olvastam, hogy ezek a processzorok csak DDR3L-lel kompatibilisek, sima DDR3 károsíthatja a CPU-t.

Van-e arról valakinek infója, tapasztalata, hogy mit takar ez a károsodás, valós dolog-e, vagy csak riogatták vele az embereket, hogy váltsanak DDR4-re? Illetve ezekbe a lapokba akkor fizikailag belemegy a DDR3 egyáltalán, vagy a DDR3L az teljesen más méret.

Azt is olvastam, hogy a 8-generáció hiába 1151-es tokozású, mégsem jó azokba a lapokba, amikbe a 6-7 generáció. Illetve a 6-7 generációs CPU meg nem stimmel a 8. generációs lapokkal. Ez stimmel így? Magyarán 6-7 generációt lehet variálni, de a 8. egy teljesen más tészta, hiába 1151?
  • Palinko
    Wow azt hittem januári ces-ig nem lesz semmi. Vajon a vega 20 is bemutatkozik? Vagy bár az 590 amit 15-ére igértek? Kicsit meglepő ez a dátum most.
  • ToCsEk
    Zen 2 bemutató november 6.-án.
  • broman191
    Az adatvesztéses és ki tudja még milyen újabb Win frissítéses problémák után már az sem lepne meg... :D
  • Sippie
    vagy a windows jobban terheli a gépet mint a farcry
  • broman191
    Akkor űrtechnikát vettél, hogy terhelésre lehűl... ^^
  • Coolfire
    Köszi neked is.:) Az a röhej,hogy repackot bontottam,Dishonored 2-t és FarCry 5-t játszottam és nemhogy emelkedett,leesett 80 fokra.:D
  • broman191
    +1 ne vedd komolyan megerősítés, nekem is adtak ilyen fals hőm. értékeket a régi lapon szenzorai, a gyakorlatban éveken át nem volt vele gondom...a jelenlegi lapomnál is ingadozik az AUX akármi 0 és 120°C fok között netezve évek óta, nem lehet komolyan venni. :D Egyébként a VRM számára 100°C környéke üzemi hőmérséklet kategória, még ha igaz, akkor sem ad okot aggodalomra...mondjuk terhelés alatt legyen annyi, nem idle...nézd meg terhelés alatt mi a helyzet...persze ha több órás komolyabb terhelés alatt is stabil a rendszered, pedig az olvasott érték szerint bőven 100°C felett van a VRM elvileg, akkor valószínűleg a szenzor viccel.
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.11.01. 12:27:16
  • Coolfire
    Köszönöm mindkettöknek a választ.Ma is tanultam valamit.:) Lekaptam az oldalát és a proci környékén nincs melegedés.Úgyhogy merem remélni,hogy téyleg a progi érzékeli rosszul.:)
    Ráadásul ez nem is az én gépem,csak az szomszédnak segítek be.:)
    Egyébként nem gondoltam volna,hogy egy 160k-s budget gép ilyen jól megbírkózik a mostani játékokkal.
    Mégegyszer köszi! :)
  • allock #101455
    Hello

Biztos, hogy nincs annyi a hőmérséklete, főleg bekapcsolás után, inkább a program rosszul érzékelheti a szenzort, már ha van olyan neki a vrm-nél. Azt mondanám, ne törődj vele, "ez" gyári érték másoknál is hasonlókat, vagy ugyan ennyit mutatnak ezek a monitorozó programok ennél a lapnál.
  • Hixer
    Ezek az alaplapodon a VRM (feszültség szabályozó) tranzisztorok, amik a processzornak biztosítanak állandó stabil feszültséget. Ha a processzor áram igénye megnő, mert munkát végez, leesne a feszültség és leállna a processzor nélkülük. Ha túlhajtottad a gépet, magasabb órajelen, magasabb feszültségen üzemel, több munkát kell végezniük, magasabb a hőmérsékletük. Az alaplapodon nincs rajtuk hűtőborda, csak a szabad levegő hűti őket. Ez lehet elég, ha nem kell túl sokat dolgozniuk.

A hőszenzor nem ezekben van, hanem az ezeket irányító PWM szabályozóban ami az a chip a két piros téglalap között a bal felső részen.
    Lehet ennek a termo szenzora hibás, vagy az AIDA rossz értéket mutat, mert nem ismeri rendesen az alaplapodat és valami mást olvas be hőmérsékletnek, vagy mindkettő.

Ezeket próbálhatod:
    - állíts vissza minden túlhajtást, feszültség emelést (ha van) és nézd meg lejjebb megy-e a hőmérséklet
    - ha hozzáférsz miközben megy a gép, tapintsd meg óvatosan a tranzisztorokat, hogy tényleg ilyen melegek-e
    - keress rá, hogy más hasonló chipsettel rendelkező ASRock alaplapnál is ilyen melegek-e, az olcsóbb lapoknál előfordul, hogy nem foglalkoznak a VRM hőmérséklettel, lehet ennél a modellnél ez van
    - vehetsz külön hűtőbordát és hővezető párnákat rájuk, bár nem tudom hogyan rögzítenéd őket

• Coolfire
    Szép jóreggelt!
    Be vagyok szarva rendesen.Kíváncsiságból feltettem az AIDA-t,és a hőmérsékleteknél ez fogad:

Mi a görcs az a VRM?Nézegettem az Asrock oldalát,de nem nagyon lettem okosabb.Annyit kihámoztam,hogy valami feszültség.És az a legszebb,hogy bekapcsoláskor már ennyi.Csak ennyit szeretnék tudni,hogy mi ez és miért ennyi?Teljesen tanácstalan vagyok.
  • dragonS26
    szia én itt nézném jobban
    intel CPU
    vagy itt
    intel cpu
  • morcosqtya
    Köszi!
  • Palinko
    nov 23
  • morcosqtya
    Z390 express chipsetes új lapokat ki követi vagy ki az aki tud jó tesztet róluk? ASUS-ban gondolkozom jelenleg (HERO) de ott az ASROCK THAICHI ULTIMATE is, elég jónak tűnik. Ámbár valószínűleg nehezebb lenne később eladni mint egy ASUS-t vagy MSI-t....
    MSI-nek nem tudom lesz-e GODLIKE lapja Z390-es verziója, mert egyelőre sehol nem látom....
  • morcosqtya
    Az elég baj, ha január előtt nem megy lejjebb mert én addig nem szándékoztam várni....
  • morcosqtya
    Bocs, hülye kérdés de Black Friday mikor van? Még sosem költöttem fekete pénteken, nem igazán követem ezeket az "amerikai ünnepeket" .... :)
  • allock #101446
    pcx-nél 140től megkapod
    várd ki a Black Fridayt novemberig