-
Ez még 2009-ben kezdődött a bitcoinnal, ekkor mutatta be azt a blockchain technológiát ami szerintem még sokáig velünk lesz. A technológia lényege, hogy nem kell egy centralizált szerver, minden átutalás egy blokkban van amit visszaigazolgatnak a hálózatban lévő gépek és ha elég gép visszaigazolta akkor sikeresnek történt az átutalás. Itt indul a baj a dologgal, mert minden korábbi átutalást elkezd maga előtt görgetni a rendszer, ezért a blokkok rendes láncot alkotnak és ezért 153 giga egy bitcoin pénztárca most... Persze legtöbben netes pénztárcákat használnak, na de ugye ott is a szerveren kell üljön ez az adat. Szóval a bányászok mit csinálnak? Kb kezelik ezeket a tranzakciókat, a számítási teljesítményt belenyomják és ezzel kitermelik a következő bitcoint. Persze ez így túl hw hatékony lenne és még érdekes is lenne, ezért tettek bele egy csavart. 21 millió kibányászható bitcoin van, ezért hogy deflációs hatás meglegyen minden következő bitcoin nehezebben kibányászható. Régen 25 coint adtak ha egy blokkot feldolgoztak, de már jó ideje levették 12,5-re meg később újra felezhetik. Ugye a blokkok nőnek a nehézségük is nagyobb lesz, de még mindig nem lenne elég ennyi a cumihoz, igazából elhelyeztek benne titkosítási módszerekkel bizonyítékokat amiket ugyanúgy vissza kell küldened, hogy bebizonyítsd tényleg feldolgoztad azt a blokkot... Tudod hogy egy kulcsot generálni sokkal egyszerűbb és kevesebb idő mint visszafejteni.
Röviden elmagyarázva egy szorzás viszonylag gyorsan megvan, de ha meg kell találnod melyik két prím szám szorzata az a szám az már sokáig tart. Hasonlóan működnek ezek a titkosított dolgok. Tehát ők tudják mit rejtettek el a blokkban, szóval abszolút semmi értelme hogy azokat kibányászod nekik... Persze a tranzakciók feldolgozásával megcsinálod ami igazán szükséges, de a rahedli munka teljesen semmibe elégetett számítási teljesítmény és energia... Szóval visszafejtette a géped visszaküldted és kaptál bitcoint, csak hogy amint mondtam minden blokk nehezebb lett ezért az embereknek össze kellett állni egy poolba, ahol interneten összekötötték a számítógépeiket és egy szuperszámítógépként együtt bányásztak. Ez ment már 2012-ben is mikor én szórakoztam ezzel, de akkor még megérte mer procival is egész szépen jött a dolog. Persze aztán emelkedett a nehézség, elkezdték a GPU-kat is bevonni, de bitcoin már annyira bonyolult, hogy kifejezett bányászatra fejlesztett lapkákkal érdemes csak nekivágni. Ami másra igazából nem jó csak erre a titkosítás törésre...
Hogy pénzként mennyire használható az bemutatja, hogy az anonimitásnak nem csak előnyei vannak, ha egyszer elküldtél valamit már nem visszavonható soha többé, plusz már kezdetektől volt ez az adakozás. Valamennyi alap összeget kellett bedobnod a hálózat fenntartásához ha tranzakciót indítottál, de ha többet tettél be akkor prioritásod volt és előbb feldolgozták a tranzakciód. Ez igazából mikor pár dollárt ért az egész csak centek voltak, most viszont 35$ a legolcsóbb tranzakció, szóval a tranzakciós költséged több mint 99% annak a dolgoknak amit online veszel :D Abszolút használhatatlan spekulációs eszköz a bitcoin már egy jó ideje. Plusz ár szakadásnál lehet látni hogy x százezer vagy millió nem teljesülő tranzakció van, tehát még szabadulni sem tudnak tőle mikor akarnának, mert annyira nem gyors ez a rendszer, hogy kezelni tudja.
Mivel ez a blockchain egy nyílt technológia mások is elkezdték másolni, az etherium meg a zcash úgy lett tervezve, hogy GPU-val lehessen bányászni jól. Bár az kevésbé decentralizált, pl az etheriumot valami orosz faszi indította aki azzal kezdett hogy hasára ütött és mondta ennyi etherium van na de ennek most több mint fele az enyém, többit meg bányásszátok parasztok és verjétek fel az árat nekem :D Valami oknál fogva mégis népszerű lett, jó marketing meg elfogadták olyan helyeken ami egyes embereknek érték volt és felhajtották az árát látod. Azóta is önkényesen változtatgatják a nehézséget, pl ősszel levették a nehézséget, hogy még mindig profitabilis maradjon bányászni, meg ne menjenek a konkurenciához a bányászaik. Igazából annyi altcoin (alternativ coin, kb minden ami nem bitcoin) van és annyi szabály, hogy nem is tudom nagyrészét már magam sem. Sokat már eleve nem is lehet bányászni, hanem megígérik hogy majd ők kibányásszák, meg tartják a blockchaint a szervereiken te csak fektess be és nagyon jó lesz neked :D Minden héten szó szerint indul valami ilyesmi. Kb játék és kaszinó már az alap is, ezek az újak meg aztán főleg.
Tudtam válaszolni pár kérdésedre? Maradt még valami esetleg? Igazából ennél szimplábban nem lehet leírni hogy még tartalmazzon valami információt is sztem. Bár így is bonyolultul hangzik, meg nehéz megmondani, hogy igazából most mi az érték, mert ennél is ugyan az mint a luxus cikkeknél a gazdaságban, hogy azért ér ennyit mert hajlandóak ennyit fizetni érte...