RAM kérdés
-
Hello!
Valaki tudna mondani nekem olyan teszt programot, amellyel a RAM-ot le lehetne tesztelni, hogy az esetleges hibás részekre fény derüljön? Olyan kellene, amely megbízható.
Ugyanis van egy nagy problémám. Minden ok nélkül véletlenszerűen a monitorom kikapcsol (mintha nem lenne input, alapállapotba kerül), majd a gép nem válaszol. Mást nem tudok tenni, mint újraindítom a gépem. Ekkor a Windows nem képes elindulni, mert bizonyos System fájlok sérültek, és csak az újra telepítés segít. Sőt a háttértár ilyenkor javításra szorul, konzisztenzcia ellenőrzés, plussz indexek kijavítása, stb. Jó pár adatom is elveszett már emiatt. Az op. rendszerrel nem lehet baj, mert ugyanezt csinálta 2000 esetén, min most az Xp-n. Először arra gondoltam, hogy kevés a táp, ezért kicseréltem a valóban kevés 235W-ost 300-ra. Örültem, hogy megoldódott a probléma, de pár napja megint gatya lett neki. Telepítés után (ami kb 2 órás meló, hogy minden újra rajta legyen) pár óra múlva megint ugyanez. Ekkor lesz az meber kissé ideges. Volt benne Usb 2.0-ás kártya is, de már fél éve azt is eltávolítottam, így próbálva kiszűrni a hiba forrását. Vírus sem lehet, hisz formáztam már jó párszor a vinyót, másrészt alkalmaztam már jópár vírusírtót, tűzfalat stb. Régebben olyankor fagyott le legtöbbször, amikor vagy a nyomtatót, scannert, vagy más Usb cuccot használtam. Persze teszt kedvéért már ezeket is eltávolítottam, a polcon porosodnak. A hiba időröl időre újra előjön. Csak merevlemezen nincs hűtő, de szerintem a túlmelegedés sem lehet ok, mert egyrészt nem szoktam túl sokat használni, figyelem a hőmérsékletet, másrészt legtöbbször bekapcolás után nem sokkal megy tönkre. Végső soron most ott tartok, mint már leírtam, a memóriára gyanakszom. Azért az alaplapot sem hagynám ki, bár nem tudom, hogyan lehet rájönni, ha ez a rossz. Megjegyzem másfél éve vettem a gépet, és fél évig egyszer sem fagyott le, nem volt semmi gond. Azóta lassan, de fejlesztettem is egy kicsit.
Most valami ilyesmi:
AMD Athlon Xp 2000+ processzor, ASUS Abit alaplap (közelebbi nem jut az eszembe, majd otthon megnézem), 80GB Maxtor(?) merevlemez (ez egyszer már cserére szorult, jobbat a szerelők sem tudtak orvosolni a problémámra), Samsung Cd író, DVD olvasó, Nvidia Geforce 4 Mx440 64MB videókártya, Ethernet hálókártya, a hangkártya integrált, 512MB DDR memória (kezdetben 256MB volt). Op rendszer most jelenleg: WinXp Service Pack 1-gyel.
Ha valaki tud, akkor légyszi segítsen. Már közel egy éve szenvedek vele, és néha erős késztetést érzek arra, hogy hirtelen felindulásból fizikailag bántalmazzam a gépem. Pedig nem vagyok az a típus, még nem adom fel, még nem...
Előre is köszi a válaszokat, és bocs a hosszú szövegért.